Ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία τα προγράμματα ασφάλισης και περίθαλψης στις ΗΠΑ

Κοντά στη χρεοκοπία, και μάλιστα νωρίτερα του αναμενόμενου, βρίσκονται τα προγράμματα ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις ΗΠΑ. Ο λόγος, σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης Ομπάμα, είναι ότι η γενιά των λεγόμενων «μπέιμπι μπούμερς» οδεύει προς συνταξιοδότηση και η συνεχιζόμενη ύφεση πλήττει τα φορολογικά έσοδα.

Στην ετήσια σχετική έκθεση η κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποίησε πως το Medicare, όπως είναι γνωστό το πρόγραμμα ασφάλισης και περίθαλψης των ηλικιωμένων πολιτών στη χώρα, εκτιμάται ότι θα έχει χρεοκοπήσει έως το 2017, δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν πέρυσι.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, τα κυβερνητικά κονδύλια για την κοινωνική ασφάλιση θα έχουν εξαντληθεί έως το 2037, τέσσερα χρόνια νωρίτερα από ό,τι προέβλεπαν οι εκτιμήσεις.

Οι προβλέψεις που περιέχονται στην έκθεση αποτελούν, κατά τους αναλυτές, άλλον έναν πονοκέφαλο για τον Μπαράκ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ήδη αντιμετωπίζει μια μεγάλη σειρά οικονομικών προκλήσεων, κι ίσως προκαλέσει σχετική συζήτηση στο Κογκρέσο.

«Όσο περισσότερο περιμένουμε, πριν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της βιωσιμότητας του Medicare και της κοινωνικής ασφάλισης, φέρνουμε πιο κοντά τις προκλήσεις και τόσο πιο δύσκολες επιλογές θα χρειαστεί να κάνουμε» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιθνερ.

Το Medicare «απειλείται» από το κόστος της περίθαλψης, που είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως, ενώ τα έσοδα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης συρρικνώνονται λόγω της ύφεσης, που θεωρείται η χειρότερη από την λεγόμενη Μεγάλη Ύφεση.

Οι προσπάθειες του τέως προέδρου Τζορτζ Μπους να προβεί σε μερική ιδιωτικοποίηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης είχαν καταψηφιστεί νωρίτερα αυτήν την δεκαετία. Τώρα, οι Ρεπουμπλικάνοι πιέζουν τον Ομπάμα να αποκαλύψει τα δικά του σχέδια για την αντιμετώπιση του ζητήματος.