Eνάντια στο νομοσχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ: Σε εξέλιξη η μεγάλη συγκέντρωση στη Βουλή

24ωρη απεργία για σήμερα Πέμπτη 1/12 έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ, καλώντας σε συγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι σε συγκέντρωση στη Βουλή (στην οποία καλεί και ΠΟΕΔΗΝ που έχει κηρύξει 4ωρη στάση εργασίας) ενάντια στο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας που ιδιωτικοποιεί περαιτέρω το ΕΣΥ – Στο πλευρό των υγειονομικών ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Κάτω τα χέρια από το ΕΣΥ!

Πανυγειονομικός ξεσηκωμός σήμερα Πέμπτη 1/12 για να μην περάσει το νομοσχέδιο του υπ. Υγείας – του οποίου η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ολομέλεια της Βουλής – καθώς θέτει σε κίνδυνο το ΕΣΥ προχωρώντας στην περαιτέρω ιδιωτικοποίησή του, μετατρέποντας τους ασθενείες σε πελάτες.

Έξω από τη Βουλή, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ και άλλων ενώσεων, βρίσκεται πλήθος κόσμου – απλοί πολίτες, γιατροί, νοσηλευτές. εργαζόμενοι στα νοσοκομεία – απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου:

Μέτωπο: Ένας βαρύς χειμώνας ξεκινάει από σήμερα για την υγεία

«Ο Μητσοτάκης, ο Πλεύρης κι η Γκάγκα λένε ουσιαστικά στους γιατρούς να μην κοιτάνε τους ασθενείς στα μάτια αλλά στην τσέπη. Λένε ουσιαστικά στους γιατρούς να βγάλουν τα χέρια τους από τις τσέπες τους και να τα βάλουν στις τσέπες των ασθενών», τονίζει το Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι:

«Όλοι εμείς συμμετέχουμε σήμερα στις διαδηλώσεις, διεκδικώντας το δικαίωμα στο καθαρό βλέμμα, στα καθαρά χέρια, στις καθαρές σχέσεις.  Διεκδικώντας το δικαίωμα στη Ζωή. Ο καθένας θα πρέπει να αναμετρηθεί με τη συνείδηση του, τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά του. Ο κάθε νοσοκομειακός γιατρός θα πρέπει να βροντοφωνάξει για το ΕΣΥ που επιθυμεί και τον τρόπο που θέλει να ασκεί νοσοκομειακή ιατρική, για το πως θέλει να ζει. Ο κάθε ιδιώτης γιατρός της γειτονιάς για το δικαίωμα στις καθαρές σχέσεις, για την επιβίωση του, για την ζωή του. Ο κάθε ασθενής για να έχει το γιατρό του, ο κάθε πολίτης για να μη διακινδυνεύσει άλλο την αξιοπρέπεια του.»

ΕΙΝΑΠ: Δύο απεργίες και νέα κινητοποίηση τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) έχει ξεκινήσει επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις (με 24ωρη απεργία τη Δευτέρα 28/11, ημέρα ακρόασης των φορέων στη Βουλή, με παράλληλη συγκέντρωση στη Βουλή, 24ωρη απεργία επίσηγς την Τρίτη 29/11 και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας), που θα κορυφωθούν με νέα 24ωρη απεργία την ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια  και συγκέντρωση στη Βουλή με παράλληλο κάλεσμα στα Εργατικά Κέντρα την ΑΔΕΔΥ και μαζικούς φορείς για συμμετοχή στη συγκέντρωση.

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) υποστηρίζει ότι οι διατάξεις που προβλέπουν μερική απασχόληση των ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία, αλλά και το δικαίωμα τήρησης ιδιωτικού ιατρείου που δίνει ο νέος νόμος στους γιατρούς του ΕΣΥ, θα ανοίξει “επικίνδυνες κερκόπορτες” στην κατεύθυνση της υποβάθμισης των υπηρεσιών Υγείας.

Αναλυτικότερα οι νοσοκομειακοί γιατροί αναφέρουν ότι «εμπορευματοποίηση της Υγείας και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών» θα επιφέρει το νέο νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή προς ψήφιση το Υπουργείο Υγείας, το οποίο δίνει το δικαίωμα στους νοσοκομειακούς γιατρούς να εκτελούν ιδιωτικό έργο, αλλά και στους ιδιώτες γιατρούς να χειρουργούν στο ΕΣΥ. Πρόκειται για νομοσχέδιο – τομή, όπως υποστηρίζουν, το οποίο «ανοίγει επικίνδυνες κερκόπορτες στην κατεύθυνση της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, της παραπέρα ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας και της γιγάντωσης του ιδιωτικού τομέα υγείας. Τα μέτρα που προωθούνται με αυτό το νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν πρόκειται να βελτιώσουν τους όρους περίθαλψης των ασθενών, αλλά θα τους επιδεινώσουν ακόμα παραπέρα».

Επίσης οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ αντιτίθενται στη ρύθμιση που προβλέπει αλλαγή του καθεστώτος εργασίας των γιατρών εξαιτίας του ιδιωτικού έργου: «Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ αφαιρεί ένα ακόμα εμπόδιο για να γίνουν οι ασθενείς εύκολη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα, να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε να κερδοσκοπούν τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Η λειτουργία των κλινικών και των εργαστηρίων με γιατρούς που θα δουλεύουν παράλληλα στον ιδιωτικό τομέα θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο, αφού οι γιατροί θα «τρέχουν» για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις στα ιδιωτικά ιατρεία και τις κλινικές», σημειώνουν οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ.

Οι αλλαγές αυτές συνιστούν, όπως τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, «ανατροπή και ξεθεμελίωμα των εργασιακών σχέσεων των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων», ενώ οι αυξήσεις που δεν αναπληρώνουν τις απώλειες που είχαν στους μισθούς τους από το 2012, αλλά και «δεν ανταποκρίνονται στα όσα δικαιούμαστε με βάση την απόφαση του ΣτΕ».

ΠΟΕΔΗΝ: Τι θα φέρει το νομοσχέδιο

Όπως τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ, «το Υπουργείο Υγείας κατέθεσε στην Βουλή Νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί περαιτέρρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θεμελιώδης αρχή σύστασης του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι η πλήρη και αποκλειστική απασχόληση του προσωπικού. Το Νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα σε γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας και ιδιώτες γιατρούς να εργάζονται με μερική απασχόληση στα Νοσοκομεία. Οι ρυθμίσεις αυτές θα αυξήσουν περαιτέρω την ιδιωτική δαπάνη υγείας και την προκλητή ζήτηση υπηρεσιών. Οι εν λόγω ρυθμίσεις είναι συνέχεια της θεσμοθέτησης των Απογευματινών χειρουργείων στα Νοσοκομεία επί πληρωμή των ασθενών».

«Οι λίστες χειρουργείων θα μειωθούν με προσλήψεις προσωπικού, άνοιγμα του συνόλου των χειρουργικών αιθουσών, κίνητρα στους υγειονομικούς και όρια στην λειτουργία του ιδιωτικού τομέα. Το υπό κατάθεση Νομοσχέδιο προβλέπει οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς των ΤΕΠ. Τα ΤΕΠ των Νοσοκομείων καλύπτονται από σχεδόν το σύνολο των γιατρών των Νοσοκομείων,. Η άνιση μεταχείριση θα δημιουργήσει σημαντικές δυσχέρειες στη λειτουργία των εφημερευόντων Νοσοκομείων», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ και επισημαίνει:

«Το Νομοσχέδιο εκχωρεί σε ιδιώτες τις δευτερογενείς διακομιδές με κρυφές και φανερές χρεώσεις στους ασθενείς και πολύ μεγαλύτερο κόστος για το Δημόσιο. Η λύση είναι οι δευτερογενείς διακομιδές να ανατεθούν στα Νοσοκομεία με τη σύσταση οργανικών θέσεων οδηγιών στα Νοσοκομεία και τις αναγκαίες προσλήψεις».

«Διαφωνούμε με τις πολιτικές συγχωνεύσεων – καταργήσεων Νοσοκομείων», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει: «Διεκδικούμε την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση.
Διεκδικούμε την αύξηση των Δημόσιων Δαπανών για την Δημόσια Υγεία για να σταματήσουν οι πολίτες να βάζουν το χέρι στην τσέπη. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να μην καταθέσει προς ψήφιση το εν λόγω Νομοσχέδιο».

Στο πλευρό των υγειονομικών ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Κάτω τα χέρια από το ΕΣΥ!

«Όχι στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περίθαλψης» λέει και η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνοντας τη στήριξή της στον αγώνα για αξιοπρέπεια και ισότητα στην Υγεία και καλώντας στο συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή, την Πέμπτη 1/12, στη 1 το μεσημέρι, ενάντια στο εκτρωματικό νομοσχεδίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη

«Το νομοσχέδιο της Ν.Δ. επιχειρεί να καταργήσει τον πυρήνα του ΕΣΎ, τη δημόσια, δωρεάν παροχή υπηρεσιών Υγείας ισότιμα σε όλους τους πολίτες! Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών και η δυνατότητα να προσφέρουν υπηρεσίες στο ΕΣΥ οι ιδιώτες (με το αζημίωτο, από τις τσέπες των ασθενών φυσικά) καταλύει στην πράξη την εμβληματικότερη κατάκτηση του κινήματος της μεταπολίτευσης, το Δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας! Οι συνέπειες θα είναι τραγικές και μάλιστα σε μια χώρα όπου οι ιδιωτικές δαπάνες των νοικοκυριών για την υγεία είναι από τις υψηλότερες στην Ε.Ε.», τονίζει μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και προσθέτει

«Να μην το επιτρέψουμε! Το νομοσχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ δεν είναι υπόθεση των γιατρών, είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας!»

Ν. Φίλης: Τώρα διαλύουν τον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ

«Την Πέμπτη πρέπει να είναι πυκνές οι διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα κατά του νόμου. Να «μιλήσουν» οι πλατείες, αλλά να μιλήσουν και οι άνθρωποι που έχουν υπηρετήσει το ΕΣΥ τόσα χρόνια, μέσα κι έξω από τα νοσοκομεία», τονίζει ο Ν. Φίλης.

ΜέΡΑ25: Ρεύμα και ΕΣΥ όλα στη CVC

Το γραφείο Τύπου του ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του τονίζει μεταξύ άλλων: « Ο αγώνας των υγειονομικών είναι αγώνας όλης της κοινωνίας απέναντι στο έκτρωμα Γκάγκα-Πλεύρη-Μητσοτάκη για την δευτεροβάθμια περίθαλψη. Η μεγάλη μάχη για το ΕΣΥ είναι τώρα και πρέπει όλες και όλοι μαζί να αποτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση που προωθεί η Μητσοτάκης Α.Ε. με την ιδιωτικομανία της, ώστε να μην περάσουν τα σχέδια. Πρέπει ολόκληρη η κοινωνία, ο κόσμος της εργασίας και η νεολαία να σταθούν στο πλευρό των υγειονομικών, που τόσο καιρό μες την πανδημία, στάθηκαν με αυταπάρνηση στο πλευρό της κοινωνίας».

«Τα καταστροφικά σχέδια της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη συνοψίζονται στο σύνθημα: “Ρεύμα και ΕΣΥ, όλα στη CVC” κι αυτό γιατί, με το Άρθρο 10 του Νομοσχεδίου της κας Γκάγκα, αίρεται η αποκλειστική εργασία των γιατρών στο εθνικό σύστημα υγείας και μπορούν να εργάζονται δηλαδή ταυτόχρονα και στις ιδιωτικές κλινικές της CVC! Η άρση αυτής της αποκλειστικότητας συνιστά την ταφόπλακα του ίδιου του ΕΣΥ και μαζί με άλλες καίριες διατάξεις (ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία κ.α.) προωθεί τα ΣΔΙΤ και την ιδιωτικοποίηση.

»Απέναντι σε όλα αυτά τα σχέδια της Μητσοτάκης Α.Ε., οι υγειονομικοί αντιδρούν. Όμως ο Υπουργός Υγείας έχει το απύθμενο θράσος να μιλά για “μειοψηφίες”, όταν όλες οι ενώσεις γιατρών, υγειονομικών και εργαζομένων αντιδρούν, ενώ παράλληλα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα της λίστας του κ. Πέτσα συγκαλύπτουν αυτό το έγκλημα που επιχειρεί η Κυβέρνηση με την πλήρη κατεδάφιση του ΕΣΥ, παρά και την πρόσφατη τραγική εμπειρία της πανδημίας, όπου ο ιδιωτικός τομέας τον οποίο ευνοεί σήμερα ο κ. Πλεύρης και η κα Γκάγκα, σήκωσε τα χέρια ψηλά».