Ένας χρόνος πανδημίας

Πριν ένα χρόνο ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα. Έκτοτε είχαμε 6.410 χαμένες ζωές, ένα λαό σε συνεχή εγκλεισμό, μια οικονομία που αγκομαχάει, χιλιάδες επαγγελματίες να έχουν ήδη κλείσει τα μαγαζιά τους και χιλιάδες να βλέπουν τον εφιάλτη μπροστά τους, ενώ το υγειονομικό προσωπικό καθημερινά ξεπερνά τα όρια και τις αντοχές του.

Σήμερα, έναν χρόνο μετά, η πληρότητα των ΜΕΘ δείχνει άκρως ανησυχητική. Στην Αττική το ποσοστό ξεπερνά πλέον στο 90% και οδηγούμαστε ολοταχώς προς πληρότητα 100%, παρά τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης περί 1300 διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ.

Το τραγικό είναι πως το σύστημα Υγείας έχει μετατραπεί σε μονοθεματικό αλλά οι ιδιωτικές κλινικές δεν επιτάσσονται, ενώ το υπουργείο αρνείται ακόμα και τώρα τη συνταγογράφηση των τεστ.

Τα μέτρα προστασίας σε χώρους εργασίας και ΜΜΜ είναι μηδαμινά, τα σχολεία ανοιγοκλείνουν χωρίς σχέδιο, χωρίς τεστ και με περισσότερους μαθητές ανά τμήμα.

Η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς στην διαχείριση της πανδημίας και έχει δημιουργήσει τα θεμέλια μιας νέας, ακόμη πιο βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Ένα χρόνο μετά, το μάθημα της πανδημίας είναι ξεκάθαρο: Στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας και οικονομική στήριξη της κοινωνίας.

Για να νικήσει η ζωή!