Ενας στους 3 νέους χρησιμοποιεί προφυλακτικό ευκαιριακά

ΕΡΕΥΝΑ: ΕΦΗΒΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

 

 

Το 29% των ανδρών μετεφηβικής ηλικίας (18-25 ετών) χρησιμοποιεί προφυλακτικό ευκαιριακά, ενώ το 12% δεν το χρησιμοποιεί ποτέ. Το 24% των γυναικών στη μετεφηβική ηλικία 18-25 ετών ως μέθοδο αντισύλληψης δεν χρησιμοποιεί το ανδρικό προφυλακτικό αλλά τη διακοπτόμενη συνουσία.

 Τα παραπάνω στοιχεία προέκυψαν από τη Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας από συνολικά 21.600 τηλεφωνήματα – ανδρών και γυναικών. Συγκεκριμένα, στην ηλικία της μετεφηβικής περιόδου -18 με 25 ετών- αξιολογήθηκαν συνολικά 5.130 τηλεφωνήματα ανδρών και γυναικών.

Τα στοιχεία της έρευνας, που καλύπτει τη χρονική περίοδο 2001-2007, παρουσιάστηκαν σε προχθεσινή ημερίδα με θέμα Εφηβεία και Σεξουαλικότητα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα της Συμβουλευτικής Γραμμής του Ινστιτούτου, ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης της σεξουαλικής ζωής των εφήβων κατά τόπο διαμονής είναι για τα κορίτσια από την περιφέρεια η ηλικία των 18 ετών και από τα αστικά κέντρα η ηλικία των 16 ετών. Ο μέσος όρος ηλικίας των αγοριών στα αστικά κέντρα που ξεκινούν τη σεξουαλική τους ζωή είναι τα 15 χρόνια και των αγοριών από την περιφέρεια στα 16.

Αυτό που ωθεί το 63% των αγοριών εφήβων να ξεκινήσει να έχει σεξουαλική ζωή είναι η αυτοεπιβεβαίωση, ενώ το 37% των έφηβων κοριτσιών ξεκινούν τη σεξουαλική τους ζωή επειδή δέχονται πίεση από τον σύντροφό τους.

Στο ερώτημα τι προσδοκά ο έφηβος από την πρώτη του σεξουαλική επαφή, ένα ποσοστό της τάξης του 85% απάντησε «να την ικανοποιήσω», 71% «να έχω καλή στύση» και 59% «να ολοκληρώσω». Το 99% των γυναικών απάντησε «να αρέσω στον σύντροφό μου», το 89% «να ικανοποιήσω τον σύντροφό μου», το 79% «να έχω οργασμό» και τέλος το 75% επιζητά την ψυχική επαφή. Ωστόσο, το 62% των αγοριών φοβάται για το αν θα έχει στύση, ενώ το 36% ανησυχεί για το μέγεθος του πέους του. Το 70% των κοριτσιών εφήβων φοβάται μήπως πονέσει, το 35% μήπως έχει αιμορραγία, το 52% φοβάται την απόρριψη και ένα 49% την πιθανότητα εγκυμοσύνης. Ενα ποσοστό της τάξης του 21% των γυναικών 18-25 ετών έχουν κάνει έκτρωση στην εφηβική ηλικία 16-18 ετών.

Η πρώτη σεξουαλική επαφή δεν είναι πάντα μια ευχάριστη εμπειρία, αν κρίνουμε από τα στοιχεία της έρευνας: Το 26% των εφήβων αγοριών, που έκαναν για πρώτη φορά σεξ στην ηλικία των 16 με 18 ετών, τους άφησε αρνητική εντύπωση, το ίδιο ισχύει και για το 27% των κοριτσιών που είχαν την πρώτη τους σεξουαλική επαφή στις ηλικίες 16-18 ετών. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «τι εισέπραξα από την πρώτη μου φορά», το 35% των ανδρών ηλικίας 18-25 ετών είχε στυτική αποτυχία, ενώ «δεν ολοκλήρωσα» απάντησε το 22%. Το 34% των γυναικών δεν αισθάνθηκε τίποτα την πρώτη φορά, το 33% ένιωσε αμηχανία, το 31% απογοήτευση και το 22% πόνο.

Για ένα ποσοστό όταν η πρώτη φορά ήταν δυσάρεστη εμπειρία, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της έρευνας, θα έχει αντίκτυπο στη μετέπειτα σεξουαλική ζωή του ατόμου: το 25% των εφήβων που θα αποτύχει κατά την πρώτη του σεξουαλική επαφή θα παρουσιάσει διαταραχή στύσης και το 12% θα έχει πρόωρη εκσπερμάτωση, ενώ το 14% των κοριτσιών που θα αποτύχει την πρώτη του φορά θα αποφεύγει στο μέλλον τη σεξουαλική επαφή.