Ενεκρίθη το σχέδιο Άδωνι για τις αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ – Τι προβλέπει

Από Βασίλη Βενιζέλο

 

Το σχέδιο του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ενέκρινε το πρωί της Πέμπτης 12 Δεκεμβρίου το κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), σύμφωνα με το σχέδιο, ο ΕΟΠΥΥ προτείνεται να λειτουργήσει με κεντρικό αυτηρό έλεγχο και Ενιαίο Ταμείο , το οποίο ενδεχομένως να διασπάται σε 7 κλειστούς περιφερειακούς προϋπολογισμούς, σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε περιφέρειας, όπως αυτές καθορίζονται από κάθε ΥΠΕ. Θα είναι πλέον μόνο αγοραστής υπηρεσιών υγείας και θα μπορεί με την ηγετική του θέση στο χώρο της υγείας να αξιώνει και να προχωρά στις πιο συμφέρουσες συμβάσεις εκτιμά η έκθεση.

Ολες οι υπηρεσίες και οι δομές του ΕΟΠΥΥ "περνούν¨στο ΕΣΥ , καθώς η έκθεση "καταλήγει στην μεταφορά των υπηρεσιών υγείας από τον ΕΟΠΥΥ π.χ. στις Υγειονομικές Περιφέρεις (ΥΠΕ) και προβλέπει τη λειτουργική ενοποίησή τους με τις μονάδες ΠΦΥ του ΕΣΥ (Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία)."Αυτό -εκτιμά η έκθεση -οτι μειώνει τον κατακερματισμό του συστήματος, συμβάλλει στη δημιουργία δικτύων ΠΦΥ και επιτρέπει την ενδυνάμωση τόσο της ΠΦΥ όσο και των εξειδικευμένων υπηρεσιών.

Με βάση την έκθεση , οι ασφαλισμένοι θα απολαμβάνουν 24ωρη καθημερινή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και όχι σε πρωινή πενθήμερη και σε περιορισμένη χρονικά βάση υπηρεσίες, όπως σήμερα. Οι 4 από τις 5 προτάσεις , που έγιναν στην επιτροπή , υποστηρίζουν την ανάγκη πλήρους 24ης εφημερίας του νέου συστήματος ΠΦΥ. Αναγκαιότητα χαραχτηρίζεται η " επιτέλους εφαρμογή του οικογενειακού γιατρού και της κάρτας υγείας" , ανά ασφαλισμένο, καθώς και η φροντίδα στο σπίτι, όπου κρίνεται απαραίτητη.Επίσης ο ΕΟΠΥΥ στο εξής θα πρέπει να αναλάβει δράσεις και για τους ανασφάλιστους.

Οσον αφορά το θέμα των ειδικοτήτων που απαιτούνται στην ΠΦΥ , όσο και αυτό των εργασιακών σχέσεων των γιατρών , η έκθεση τα αφήνει ανοιχτά , ενώ πληροφορίες αναφέρουν οτι τόσο το υπουργείο Υγείας αλλά και οι συντάκτες της έκθεσης αναμένουν να δουν πόσοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ είναι διατεθειμένοι να ενταχθούν στο ΕΣΥ και πόσοι κρίνονται κατάλληλοι γι αυτό , για να προχωρήσουν σε προτάσεις και νέο σχεδιασμό στη συνέχεια.

Ενδιαφέρον έχει το στοιχείο της έκθεσης που αναφέρεται στην χρηματοδότηση του "Νέου" ΕΟΠΥΥ και αναφέρει: "Οι 5 προτάσεις δεν ξεκαθαρίζουν το πως θα χρηματοδοτηθεί το νέο σύστημα δηλ. ο νέος ΕΟΠΥΥ και η νέα ΠΦΥ. Σε ότι αφορά την νέα ΠΦΥ όλοι συμφωνούν στην δημόσια κρατική χρηματοδότη, χωρίς να αναφέρονται στους ασφαλισμένους. Μόνο η πρόταση Μπασκώζου αναφέρει ότι πρέπει να: "αναπροσαρμόζονται στην κατεύθυνση της δικαιότερης αναδιανομής οι εισφορές κλάδου υγείας εργοδοτών και εργαζομένων", υπονοώντας την ανάγκη μείωσης των εργασιακών εισφορών και την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.