Ενεργοποίηση της αντιπολίτευσης για τη γρίπη Α

Βενιζέλος Β.

Σταθερή, αλλά σοβαρή παραμένει η κατάσταση της υγείας του 33χρονου Έλληνα ασθενή με γρίπη Α (Η1Ν1), ο οποίος νοσηλεύεται από προχθές σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) δημοσίου νοσοκομείου της χώρας και αποτελεί το πρώτο σοβαρό κρούσμα της νόσου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την πρώτη εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση για τη νόσο, που εξέδωσε χθες το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από τις 14 έως τις 20 Ιουλίου επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 208 επιπλέον κρούσματα γρίπης Α (Η1Ν1) στη χώρα, ενώ από τις 6 έως τις 12 Ιουλίου δεν κατεγράφη κανένα περιστατικό εποχικής γρίπης. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων γρίπης Α (Η1Ν1) από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα έχει φθάσει περίπου στα 500.

Την ίδια στιγμή, και ενώ το κλίμα τρομολαγνείας και υπερβολών συνεχίζει να τροφοδοτείται από μερίδα του Τύπου και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, σε σύσκεψη κομματικών στελεχών και ειδικών επιστημόνων για την εξέλίξη της γρίπης Α (Η1Ν1) στη χώρα προήδρευσε χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, ενώ η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, θα συναντηθεί σήμερα στις 12.30 μ.μ. με τον υπουργό Υγείας Δημ. Αβραμόπουλο προκειμένου να λάβει ενημέρωση σχετικά με την προετοιμασία του υγειονομικού συστήματος για την εξάπλωση και την αντιμετώπιση της πανδημίας της γρίπης Α (Η1Ν1).

 

Γ. Παπανδρέου: Σοβαρές ελλείψεις

Για τρεις σοβαρές ελλείψεις στο θέμα της αντιμετώπισης της γρίπης Α (Η1Ν1) έκανε λόγο ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της κομματικής σύσκεψης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι υπάρχει έλλειψη σοβαρού σχεδίου από την κυβέρνηση, έλλειψη συντονισμού των αρμοδίων κυβερνητικών και επιστημονικών παραγόντων και έλλειψη σωστής ενημέρωσης των πολιτών.

Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι μια πανδημία ήπιας γρίπης, όπως αυτή που εξελίσσεται, κινδυνεύει να έχει εξέλιξη με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία των πολιτών, αλλά και τη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας, εξαιτίας αυτών των ελλείψεων. Ο ίδιος τόνισε ότι θα έπρεπε να είχε ήδη συσταθεί διυπουργική επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό, που θα έχει τη συνολική ευθύνη για τη διαχείριση της υπόθεσης, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει δώσει όλο το βάρος στην επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, αντί να προετοιμαστεί ουσιαστικά για την αντιμετώπισή του.

Απαντώντας στον Γ. Παπανδρέου, ο Δημ. Αβραμόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων: “Έδωσε επιτέλους, μετά από τρεις ολόκληρους μήνες, να ενεργοποιηθεί και η αξιωματική αντιπολίτευση. Θέλω να πιστεύω δε ότι θα σταθεί στο ύψος της περιστάσεως και δεν θα παρασυρθεί από τον, γνώριμο στην Ελλάδα, λαϊκισμό ή μικροκομματισμό”.

 

Α. Παπαρήγα: Σενάρια επί χάρτου

Σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε μεταξύ άλλων χθες ότι “πρέπει να υπάρχει σχεδιασμένη δράση και όχι σενάρια επί χάρτου”, καθώς και ότι “αν αρχίσει ο καθένας να βλέπει υποκειμενικά το θέμα, εκεί δημιουργείται ο πανικός”, ενώ επεσήμανε: “Δεν υπάρχει κάπου καταχωρημένο πόσοι ακριβώς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες”.

 

ΣΥΝ: Υπευθυνότητα, όχι επικοινωνία

Από την πλευρά του, το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ αναφέρει σε ανακοίνωσή του τα εξής: “Η επερχόμενη πανδημία της γρίπης απαιτεί ψυχραιμία, υπευθυνότητα και όχι επικοινωνιακούς χειρισμούς, απαιτεί ένα σχέδιο μέτρων, αλλά και χρηματοδότηση από την πλευρά της πολιτείας, προκειμένου να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της. Δυστυχώς, με ευθύνη τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε όλα τα προηγούμενα χρόνια, παραμένει ζητούμενο ένα δημόσιο, δωρεάν σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η ύπαρξη Κέντρων Υγείας σε αστικά κέντρα και περιφέρεια, καθώς και ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες μέρες θα ζητήσει ενημέρωση από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας για το σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης και τα μέτρα που λαμβάνονται και θα καταθέσει τις δικές του προτάσεις”.