«Ενεση» για τα Ταμεία

Δρομολογείται η είσπραξη 280 εκατ. ευρώ. Το ποσό οφείλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες ως επιστροφή του 4% των πωλήσεων για τα έτη 2006-2007
 

Με καθυστέρηση δυόμισι ετών, δρομολογείται η είσπραξη 280 εκατομμυρίων ευρώ, που οφείλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες προς τα Ταμεία.

Η οφειλή προκύπτει από εφαρμογή του Νόμου 3408 του 2005, ο οποίος προβλέπει πως κάθε εταιρεία επιστρέφει ποσό, ίσο με το 4% των πωλήσεων που έχει κάνει στη διάρκεια του έτους προς κάθε ασφαλιστικό Ταμείο («ριμπέιτ»).

Η επιστροφή αυτή αφορά τις χρήσεις 2006 και 2007, κατά την οποία τα Ταμεία δαπάνησαν συνολικά για φάρμακα 7,05 δισ. ευρώ (3,21 και 3,83 δισ. ευρώ αντίστοιχα).

Με βάση το ποσό αυτό, πρέπει να εισπράξουν 282 εκατομμύρια ευρώ και για τις δύο χρήσεις.

 

Η υπουργός Απασχόλησης κ. Φάνη Πάλλη – Πετραλιά υπέγραψε χθες την κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία δρομολογείται η διαδικασία είσπραξης. Η απόφαση πρέπει, επίσης, να υπογραφεί από τους υπουργούς Υγείας, Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας.

Αναδρομικά
Στην απόφαση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η επιστροφή αφορά αναδρομικά στα έτη 2006 και 2007. Υπολογίζεται, δε, βάσει των συγκεντρωτικών στοιχείων πώλησης φαρμάκων και των δαπανών που έκαναν τα Ταμεία.

Από υπολογισμούς που έγιναν από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), προκύπτει ότι το σύνολο των πωλήσεων που έγιναν στην ελληνική αγορά (μείον τις «παράλληλες» εξαγωγές), ανήλθαν το 2006 σε 4,51 δισ. ευρώ και το 2007 σε 5,56 δισ. ευρώ. Η συμμετοχή των Ταμείων στη δαπάνη αυτή είναι πιο χαμηλή, καθώς η εκτίμηση γίνεται στη χονδρική τιμή, από την οποία αφαιρούνται οι υποχρεωτικές εκπτώσεις και η συμμετοχή του ασφαλισμένου.

Υπεύθυνοι φαρμακευτικών επιχειρήσεων, εξέφραζαν χθες επιφυλακτικότητα σε σχέση με το πώς θα εφαρμοστεί η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση. Η επιστροφή -σημειώνουν- αφορά περασμένες χρήσεις και δεν έχουν εγγραφεί στους ισολογισμούς των εταιρειών ποσά επιστροφής.

Εμπόδια
Από την άλλη, η εφαρμογή της συναντά βασικά εμπόδια, λόγω της έλλειψης μηχανοργάνωσης στα Ταμεία.

Οι υπεύθυνοι των Ταμείων γνωρίζουν, μεν, πόσα έχουν πληρώσει για φάρμακα το 2006 και 2007.

Δεν είναι σε θέση, όμως, να γνωρίζουν ποιες εταιρείες αφορούν οι δαπάνες αυτές, ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν -αν χρειαστεί- το ποσό της επιστροφής.

Ελλείψει λεπτομερών στοιχείων, η κοινή υπουργική απόφαση δίνει βασικό ρόλο στις ίδιες τις εταιρείες στο να καθορίσουν την επιστροφή!

Προβλέπει, δηλαδή, ότι κάθε εταιρεία θα υπολογίζει την έκπτωση που υποχρεούται να αποδώσει για τις πωλήσεις της και θα καταβάλει το ποσό αυτό στον Λογαριασμό Βελτίωσης Κοινωνικής Ασφάλισης στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο ρόλος των Ταμείων περιορίζεται στο να διεκδικούν από τον εν λόγω λογαριασμό το ποσό που τους αναλογεί, σύμφωνα με τη συνολική τους φαρμακευτική δαπάνη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ