«Ενεση» γονιμότητας

ΜΕ ΑΝΤΙΔΙΑΒΗΤΙΚΑ ΘΕΡΑΠΕΥΟΝΤΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ

 

«Ενεση» γονιμότητας

 

Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

 

«Κλειδί» στην αντιμετώπιση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών φαίνεται να αποτελούν τα κοινά του με το μεταβολικό σύνδρομο (υπερχοληστεριναιμία μαζί με τάση ή εμφάνιση παχυσαρκίας, υπέρτασης και σακχαρώδη διαβήτη), καθώς σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, που αποτελεί και τη βάση του μεταβολικού συνδρόμου.

 

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να οδηγήσει σε ελάττωση και εξάλειψη της γονιμότητας, όμως οι γυναίκες που πάσχουν από αυτό μπορούν να τεκνοποιήσουν όταν θεραπεύονται με αντιδιαβητικά φάρμακα (μετφορμίνη-γλιταζόνες), τα οποία ελαττώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Το θέμα που ενδιαφέρει ένα μεγάλο μέρος του γυναικείου πληθυσμού θα συζητηθεί μεταξύ άλλων στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας, που οργανώνεται από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου στο «Χίλτον» της Αθήνας. Για το σύνδρομο θα μιλήσει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας-Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Εύη Διαμάντη-Κανδαράκη.

Για τα θέματα του Συνεδρίου μίλησε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας, καθηγητής Σ. Α. Ράπτης, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην πρόγνωση των καρδιακών και αγγειακών επεισοδίων. «Σήμερα», τόνισε, «η αθηροσκλήρυνση δεν θεωρείται πλέον νόσος αποθήκευσης των λιπιδίων, αλλά μια εξελισσόμενη φλεγμονώδης απάντηση». Στις νέες επιστημονικές απόψεις θα αναφερθεί η επίκουρος καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν, Ελένη Μπουτάτη, στην ομιλία της με θέμα «Χαμένοι στη μετάφραση: λοίμωξη – φλεγμονή – καρδιαγγειακός κίνδυνος».

Η ειδική για τις αρτηρίες φλεγμονώδης διαδικασία πιθανότατα προκαλείται από πολλαπλές γενετικές παραλλαγές, οι οποίες αλληλεπιδρούν για να διαφοροποιήσουν την απάντηση του κάθε ατόμου σε κλινικούς παράγοντες κινδύνου, όπως στο κάπνισμα, τα λιπίδια, την υπέρταση. Αυτές οι γενετικές παραλλαγές συνήθως λαμβάνουν τη μορφή αλλαγής μίας μόνο βάσης στο DNA ή πολυμορφισμών ενός νουκλεοτιδίου (SNPs), που προκαλούν μικρές ή μέτριες αλλαγές στην πρωτεΐνη που μεταφράζεται.

Η ταυτόχρονη παρουσία ενός αριθμού SNPs σε ένα ειδικό μίγμα παραγόντων κινδύνου καθορίζει τελικά την επιρρέπεια ενός ατόμου για την εμφάνιση και την εξέλιξη μιας νόσου. Στον τομέα πρόγνωσης των καρδιαγγειακών νοσημάτων, η παραλλαγή «9p21» αναγνωρίζεται ως ο ισχυρότερος γενετικός προγνωστικός δείκτης για πρώιμο έμφραγμα του μυοκαρδίου, αλλά και για ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής και ενδοκρανιακό ανεύρυσμα.

Επίσης, σήμερα περίπου μία στις 2 Ελληνίδες ηλικίας άνω των 50 ετών παρουσιάζει κάποια ήπια έως σοβαρή διαταραχή του θυρεοειδούς. Ειδικότερα, σχεδόν το 10-15% του πληθυσμού ταλαιπωρείται από τη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, το 7-8% των ατόμων ηλικίας 40-50 ετών από υποθυρεοειδισμό και το 2% από υπερθυρεοειδισμό.