Ενιαία όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο

Του Γιώργου Γάτου

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (στις 1.30 το μεσημέρι) και με προσφυγή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αντιδρά η ΑΔΕΔΥ στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που εκδίδεται σήμερα επιβάλλοντας στην ελληνική κυβέρνηση την εφαρμογή ενιαίων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους άνδρες και όσες γυναίκες ασφαλίστηκαν στο Δημόσιο μεταξύ των ετών 1/1/83 – 31/12/92.

Η απόφαση που αφορά 1 στις 2 απασχολούμενες στο Δημόσιο (όσες έχουν ασφαλιστεί έστω και με διαδοχική ασφάλιση στο Δημόσιο μεταξύ 1/1/83 έως 31/12/92) «ανοίγει» το δρόμο στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην αύξηση των χαμηλότερων (κατά 5 – 15 έτη) ορίων ηλικίας που ισχύουν για τις γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους καθώς δεν συζητείται η… μείωση των ορίων ηλικίας των ανδρών.

Το ενδεχόμενο αυτό αναμένεται να προκαλέσει, αν εφαρμοστεί άμεσα με την ψήφιση ειδικού νόμου, νέο κύμα μαζικών συνταξιοδοτήσεων τουλάχιστον για 100.000 γυναίκες οι οποίες έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα (έχουν συμπληρώσει τόσο το όριο ηλικίας όσο και τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης για να συνταξιοδοτηθούν).

Χαριστική βολή
Στην περίπτωση αυτή, η μαζική συνταξιοδότησή τους θα προκαλέσει λειτουργικά προβλήματα στις υπηρεσίες και θα δώσει τη χαριστική βολή στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ήδη έχει έλλειμμα 650 εκατ. ευρώ και θα χρειαστεί 4 δισ. ευρώ προκειμένου να καταβάλει σε βάθος χρόνου τα εφάπαξ) και στα επικουρικά Ταμεία (ΤΕΑΔΥ και Μετοχικό)…

Ωριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα έχουν, πάντως και άλλες 140.000 γυναίκες που υπηρετούν σήμερα στο Δημόσιο και οι οποίες θα αναμένουν την απόφαση που θα λάβει η κυβέρνηση σχετικά με τον χρόνο προσαρμογής.

Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι, με αυτά τα δεδομένα, θα πρέπει να υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής τουλάχιστον 3-4 ετών και εισηγούνται η σταδιακή αύξηση των ορίων να γίνει από το 2013, με επέκταση του νόμου Πετραλιά που, επίσης, προβλέπει αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, στα ειδικά ταμεία και στις ΔΕΚΟ.

Ο συγκεκριμένος νόμος (από τον οποίο είχαν εξαιρεθεί οι δημόσιοι υπάλληλοι λόγω της μη εφαρμογής νέου μισθολογίου και των ιδιαίτερα χαμηλών συντάξιμων αποδοχών τους) προβλέπει τη σταδιακή αύξηση από το 2013 όλων των χαμηλότερων σε σχέση με το ΙΚΑ ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που ισχύουν για παλαιούς ασφαλισμένους στα Ταμεία των ΔΕΚΟ, των τραπεζών και στα ειδικά ταμεία καθώς και την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης με 35ετία των παλαιών ασφαλισμένων (από 1/1/83 έως 31/12/92) στο 60ό έτος από την 1/1/2016.

Για την «προσαρμογή» του καθεστώτος συνταξιοδότησης των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων, τα κυβερνητικά στελέχη δείχνουν τη «λύση» της σταδιακής αύξησης των ορίων ηλικίας με την προσθήκη 6μήνων κάθε χρόνο, όπως έχει γίνει σε όλες τις «μεταρρυθμίσεις» από το 1990 και μετά.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν υπερασπίστηκε το συνταξιοδοτικό καθεστώς των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων και αποδέχθηκε σε επίπεδο Ε.Ε. ότι η ασφάλιση στο Δημόσιο δεν είναι κοινωνική αλλά επαγγελματική (η οποία επιβάλλει ενιαίους όρους συνταξιοδότησης ανεξαρτήτως φύλου).

Αυτό το χαρακτηρισμό θα επιχειρήσει να καταρρίψει η ΑΔΕΔΥ στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπου σχεδιάζει να προσφύγει βάζοντας προσωρινό «μπλόκο» στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, τονίζουν συνδικαλιστικά στελέχη.