ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ

Το πρώτο μάθημα η υγιεινή

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η εισαγωγή των πρώτων 500.000 δόσεων εμβολίων

Με το… μάθημα της υγιεινής ξεκίνησε η σχολική χρονιά. Οι εκπαιδευτικοί έδειξαν στα παιδιά πώς να πλένουν σωστά και να απολυμαίνουν στη συνέχεια τα χέρια τους, να φτερνίζονται και να βήχουν καλύπτοντας το στόμα τους, ώστε να προστατευθούν από τη νέα γρίπη. Επίσης, τους ενημέρωσαν ότι πρέπει να πετούν τα μαντίλια στους κάδους αμέσως μόλις χρησιμοποιηθούν. Εντός των προσεχών δύο εβδομάδων αναμένεται η εισαγωγή των πρώτων 500.000 δόσεων εμβολίων για τη νέα γρίπη. Οπως ανακοίνωσε χθες ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) κ. Π. Ευσταθίου, στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για τον εμβολιασμό στους 53 νομούς της χώρας. Ωστόσο τα εμβόλια δεν θα χορηγηθούν άμεσα, διότι δεν έχει δοθεί η σχετική άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων- αναμένεται μέσα στον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τον κ. Ευσταθίου, θα εμβολιαστούν τα άτομα στα οποία δίνει προτεραιότητα το Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας Γρίπης (π.χ., έγκυοι και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό).

* Στην εντατική νοσηλεύεται μια τριαντάχρονη Γαλλίδα η οποία νόσησε από τον ιό της νέας γρίπης και αμέσως μετά παρουσίασε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Η ασθενής επέβαινε στο κρουαζιερόπλοιο «Costa Εuropa» (σημαία Ιταλίας) το οποίο κατέπλευσε νωρίς το πρωί της Κυριακής στο λιμάνι του Πειραιά. Είχε ήδη τεθεί σε απομόνωση καθώς εμφάνιζε συμπτώματα αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Για τον λόγο αυτόν η ασθενής μεταφέρθηκε αμέσως με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι νοσεί από τη νέα γρίπη. Ωστόσο η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε εμφανίζοντας σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας και η γυναίκα νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε σοβαρή κατάσταση.

Σημειώνεται ότι συμπτώματα της νόσου δεν είχε παρουσιάσει έως χθες κανένας άλλος από τους επιβάτες του κρουαζιεροπλοίου.