Ενημέρωση των μεταναστών σε θέματα υγείας

Της Εφης Xατζηιωαννιδου

Πρωτοβουλία για την ενημέρωση των 140.000 μεταναστών που βρίσκονται στην Αθήνα αναλαμβάνει ο Οργανισμός Αντιμετώπισης Καθημερινών Προβλημάτων και το Διαπολιτιστικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας. Το περιστατικό της εισαγόμενης νέας γρίπης, που εντοπίστηκε μόλις πριν από κάποια εικοσιτετράωρα στη χώρα μας, αποτέλεσε τον επιπρόσθετο λόγο για να τεθούν οι αρχές σε επαγρύπνηση ειδικά στον δήμο της Αθήνας, καθώς οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και άλλες κοινωνικές ομάδες δεν μπορούν να ελεγχθούν από τις υγειονομικές υπηρεσίες του. Να σημειωθεί ότι αυτός ο πληθυσμός αγγίζει το 23% του γενικού πληθυσμού της πόλης. Ενα ποσοστό κρίσιμο που δεν πρέπει να αφεθεί στην τύχη του.

Η εκστρατεία ενημέρωσης για τη λήψη προληπτικών μέτρων άρχισε από χθες. Τα προεδρεία των συλλόγων των μεταναστών έλαβαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες έντυπο υλικό και άκουσαν τα ραδιοφωνικά σποτ που θα μεταδίδονται σε όλες σχεδόν τις γλώσσες των εθνικών μειονοτήτων από τον ραδιοφωνικό σταθμό 104,4 (το μόνο σταθμό που εκπέμπει σε 15 γλώσσες).

Τις επόμενες ημέρες, μέσα από συνεχή πολύγλωσση παρουσίαση θα δίνονται απαντήσεις σε όλα τα πιθανά ερωτήματα που αφορούν τόσο τα συμπτώματα της νέας γρίπης, όσο και τον τρόπο μετάδοσης του νέου ιού. Ετσι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να μάθουν τι ακριβώς είναι ο νέος ιός, πώς μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, τη σημασία του εμβολιασμού, την ασφάλεια των ταξιδιών σε περιοχές όπου έχουν παρουσιαστεί κρούσματα του ιού αλλά και τις πρώτες κινήσεις που θα πρέπει να κάνουν όσοι επιστρέφουν από τις χώρες αυτές.