Ενημερωτικό από τη συνάντηση ΟΕΝΓΕ – Υπουργείου Υγείας-

/strong>

 

Πραγματοποιήθηκε χτες Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου συνάντηση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Καλογερόπουλο και τη Γενική Διευθύντρια κ. Τσαγδή.

Παραθέτουμε συνοπτικά τα ζητήματα που τέθηκαν και τις απαντήσεις που λάβαμε.

 

1.- Προσλήψεις 2000 γιατρών.

Ως γνωστόν στο εν λόγω ζήτημα έχει επιδειχθεί από πλευράς Υπουργείου απαράδεκτη κωλυσιεργία, μέχρι σημείου να εκτιμάται από την πλειονότητα των Ενώσεων Γιατρών ότι τίθεται μονομερώς σε αμφισβήτηση ακόμη και η κλαδική συμφωνία.  Στη συνάντηση  εκφράσαμε ως ΟΕΝΓΕ την ομόφωνη απόφασή μας για την ανάγκη να προκηρυχτούν άμεσα οι 2000 θέσεις, ακόμη και κατά την διάρκεια της προεκλογικής περίοδο που διανύουμε. Από πλευράς πολιτικής ηγεσίας υπήρξε δέσμευση ότι θα αξιοποιηθεί η πρόσφατη εγκύκλιος του Υπ. Εσωτερικών (κλικ εδώ)  η οποία επί λέξει αναφέρει:

«Τέλος, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 28 του ν. 2190/1994, όπως συμπληρώθηκε με την παρ. 17 του άρθρου 20 του ν. 2738/1999 (ΦΕΚ 180/Α΄), σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις όπου απαιτείται υπηρεσιακή μεταβολή ή πρόσληψη προσωπικού κατά το άρθρο 21 του ν. 2190/1994, προκειμένου να αντιμετωπισθούν επείγουσες και σοβαρές ανάγκες της Υπηρεσίας (πχ. πρόσληψη γιατρών και λοιπού προσωπικού για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης), μπορείτε να απευθύνεστε στην Ειδική Επιτροπή που συγκροτείται με πράξη του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και αποτελείται από τον αρχαιότερο σύμβουλο και τους δύο αρχαιότερους παρέδρους του ίδιου δικαστηρίου».

Συμφωνήθηκε λοιπόν να αποσταλεί επείγον έγγραφο του Υπουργείου Υγείας στο οποίο θα επισυνάπτεται το έγγραφο της ΟΕΝΓΕ και θα ζητείται από την Ειδική Επιτροπή η κατ΄ εξαίρεση προκήρυξη των θέσεων. Βεβαίως προκύπτει πρόβλημα κατά πόσον μπορούν να προκηρυχτούν και οι 2000 θέσεις, δεδομένου ότι από τις θέσεις ειδικευμένων είναι οργανικές οι 736 και οι υπόλοιπες χρειάζονται πράξη σύστασης, ενώ οι θέσεις των ειδικευομένων δεν έχουν ακόμη σταλεί στο ΚΕΣΥ για έγκριση επάρκειας των κλινικών στις οποίες θα ενταχθούν!

 

2.- Αναβαθμίσεις

Ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε ότι θα συνεχίσει να υπογράφει κάθε πράξη αναβάθμισης που θα διαβιβάζεται στον ίδιο από το Τμήμα ΝΠΔΔ καθ΄ όλη την προεκλογική περίοδο. Σύμφωνα όμως με όσα μας ενημέρωσαν σε επίσκεψη που κάναμε στο Τμήμα ΝΠΔΔ πιθανόν να υπάρξουν προβλήματα στις αποφάσεις ΔΣ Νοσοκομείων που έφτασαν στο Υπουργείο μετά τις 4 Σεπτεμβρίου, διότι οι αναβαθμίσεις συνιστούν υπηρεσιακές μεταβολές.

 

3.- Κονδύλια εφημεριών

Στο ζήτημα αυτό η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Παρά τη δέσμευση του κ. Καλογερόπουλου ότι θα επικοινωνήσει σήμερα εκ νέου με τον κ. Λέγκα φαίνεται ότι ο μικρός αυτός Τσάρος έχει καταστεί παντελώς ανεξέλεγκτος. Κανείς δεν ξέρει πότε θα δεήσει να υπογράψει τα συμπληρωματικά κονδύλια και τα κονδύλια 3ου τετραμήνου, καθώς και πότε θα αποδεσμεύσει τα Νοσοκομεία από την παράνομη εγκύκλιό του για την ισομερή κατανομή εφημεριών. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη διότι εκτός από τα Γιαννιτσά υπάρχει και έγγραφο της ΥΔΕ Αθήνας προς το «Σισμανόγλειο» (κλικ εδώ) το οποίο θέτει ζήτημα μη έγκρισης ενταλμάτων εφημεριών λόγω υπέρβασης των 7 εφημεριών ανά γιατρό.

Συμφωνήθηκε να αποσταλεί εγκύκλιος από το Υπουργείο Υγείας προς τα Νοσοκομεία για τη στάση που πρέπει να τηρήσουν οι Διοικήσεις στο ζήτημα έναντι των ΥΔΕ. Βεβαίως πρέπει να έχουμε μικρές προσδοκίες για την αποτελεσματικότητα της εν λόγω εγκυκλίου τη στιγμή που εμπλέκονται υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και οι οποίες λαμβάνουν κατευθύνσεις από τη δική τους πολιτική ηγεσία.

Σχετικά με το ζήτημα του πλαφόν: ουδέν νεότερο. Παραμένει στα 5140Ε

 

4.- Διορισμός ΔΣ Νοσοκομείων

Ως γνωστόν σε λίγα Νοσοκομεία είχαν μέχρι σήμερα δημοσιευτεί αποφάσεις συγκρότησης ΔΣ. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε υπεγράφησαν στις 4 Σεπτεμβρίου διορισμοί ΔΣ για όλα τα Νοσοκομεία της χώρας και εντός των επομένων ημερών θα δημοσιευτούν στο ΦΕΚ.

 

Ενημερώσαμε τον κ. Καλογερόπουλο ότι η όλη στάση του Υπουργείου Υγείας έχει εξοργίσει τους νοσοκομειακούς γιατρούς, οι οποίοι σχεδιάζουν ακόμη και μέσα στην προεκλογική περίοδο να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις. Από πλευράς του υπήρξε έκκληση να μην το πράξουμε και θα καταβληθεί προσπάθεια να επιλυθούν όσα ζητήματα είναι εφικτό να βρουν λύση.

Εναπόκειται στις Ενώσεις να εκτιμήσουν τη βασιμότητα των δεσμεύσεων και να πράξουν αναλόγως.

 

                                  Συναδελφικά

                         Βαρνάβας Δημήτρης

 

Από παράγοντες του Υπουργείου που δεν έχουν σχέση με την παραπάνω συνάντηση πληροφορηθήκαμε ότι οι εγκάθετοι του ΠΙΣ έχουν ζητήσει παράταση της θητείας τους και μάλιστα πολύμηνη. Το θράσος τους είναι ασφαλώς απύθμενο, αν όμως ο κ. Αβραμόπουλος συμφωνήσει και δώσει εν μέσω προεκλογικής περιόδου τετράμηνη παράταση στους δοτούς είναι προφανές ότι θα έχουμε ένα νέο, χειρότερο του πρώτου, πραξικόπημα στο ανώτατο όργανο εκπροσώπησης των γιατρών της χώρας.