Ενημερωτικό από τη συνάντηση της ΕΙΝΑΠ με τον ΓΓ κ. Πολύζο

div>  

Αθήνα, 08/03/12
 
Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση αντιπροσωπίας του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και 3μελών, 5μελών Επιτροπών νοσοκομείων της Αθήνας με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Πολύζο, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας και παράστασης διαμαρτυρίας που είχε προκηρύξει η ΕΙΝΑΠ.
 
Οι εκπρόσωποί μας έθεσαν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα άκρως επείγοντα θέματα:
 
  1. Πληρωμή εφημεριών. Δυστυχώς, επιβεβαιώνεται η υπαναχώρηση της Κυβέρνησης από τη μέχρι τώρα δέσμευσή της, για επάνοδο στο καθεστώς που υπήρχε μέχρι το Νοέμβριο του 2011. Καθιερώνεται μια πολύπλοκη γραφειοκρατική διαδικασία που θα σημάνει, πιθανότατα, μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή των εφημεριών κάθε μήνα. Παρ’ όλα αυτά υπήρξε προφορική δέσμευση ότι θα επιχειρηθεί άμεσα ομαλοποίηση της κατάστασης, και ότι οι εφημερίες του Δεκεμβρίου 2011 θα αποζημιωθούν ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Οι νοσοκομειακοί γιατροί τόνισαν ότι αδιαπραγμάτευτα επιμένουν στην επαναφορά του καθεστώτος που ίσχυε ως και το Νοέμβριο του 2011.
  2. Για το θέμα του χρονοεπιδόματος (όπου το υπουργείο Οικονομίας με παράλογο τρόπο θεωρεί ότι όποιος γιατρός αλλάζει νοσοκομείο μετά την 01/07/11 θεωρείται καινούρια πρόσληψη και λαμβάνει μηδέν χρονοεπίδομα), ο Γ. Γραμματέας αναγνώρισε το δίκαιο της θέσης μας και δεσμεύτηκε για άμεσες ενέργειες που θα λύσουν το θέμα.
  3. Για το θέμα των προσλήψεων τονίσαμε το οξύτατο πρόβλημα που αρχίζει πλέον να δημιουργείται και σε νοσοκομεία της Αττικής, με ελλείψεις σε γιατρούς. Υπήρξε δέσμευση τουλάχιστον για:
α) ολοκλήρωση της διαδικασία πρόσληψης 400 επικουρικών γιατρών, και
β) για το αυτονόητο, ότι δηλαδή γιατροί που ήδη κατέχουν θέση ΕΣΥ και έχουν πάρει άλλη θέση μετά από νόμιμη κρίση να εξαιρούνται από την απαγόρευση προσλήψεων.
 
Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, με βάση τα παραπάνω, εκτιμά ότι οι επόμενες μέρες θα είναι πολύ κρίσιμες. Καλεί τις συνελεύσεις των νοσοκομείων να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις και, γενικά, καλεί τον κλάδο σε άμεση αγωνιστική ετοιμότητα.
 
 
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                      Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ                                                                         ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΗΣΙΩΤΗΣ