Ενημερωτικό από τη συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας

p>Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 20 Ιανουαρίου συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Καλογερόπουλου. Τη συνάντηση είχε ζητήσει η ΟΕΝΓΕ προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις για την καθυστέρηση ψήφισης της κλαδικής σύμβασης.

Ο κ. Καλογερόπουλος αιτιολόγησε τις ασαφείς δηλώσεις που πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα οι υπουργοί Υγείας και Οικονομίας ως απόρροια της επικείμενης συνάντησης του Ecofin (ξεκίνησε χτες και συνεχίζεται και σήμερα στις Βρυξέλες) και της συνακόλουθης πρόθεσης να μην εμφανιστούν τέτοια μεγάλα κονδύλια δημοσίως, επιβαρύνοντας τη θέση της Ελλάδας.

Ενημέρωσε ότι το Γενικό Λογιστήριο έχει λάβει εντολή να έχει έτοιμη την έκθεση που θα συνοδεύει την κλαδική σύμβαση μέχρι τέλους της εβδομάδας και την οποία ο κ. Παπαθανασίου θα υπογράψει, ώστε την επόμενη εβδομάδα να προωθηθεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο υπουργός Εσωτερικών έχει ήδη υπογράψει την κλαδική σύμβαση.

Σε ερώτημα εάν θα γίνουν δεκτές τροπολογίες κατά τη συζήτηση της κλαδικής σύμβασης στη βουλή ο κ. Καλογερόπουλος διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι η σύμβαση θα ψηφιστεί όπως ακριβώς υπεγράφη ανάμεσα σ΄ εμάς και το Υπουργείο χωρίς καμιά απολύτως αλλαγή.

Το άρθρο της κλαδικής που αναφέρεται στο πλαφόν διευκρινίστηκε ότι έχει παραμείνει ως έχει, παρά τις ενστάσεις που υπήρξαν από το ΓΛΚ και από κάποια μέλη της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής.

Ζητήθηκε από πλευράς μας σε πιθανή εμπλοκή λόγω της κατάθεσης στο ίδιο νομοσχέδιο και διατάξεων για τη ρύθμιση χρεών να αποσυνδεθούν τα δύο αυτά ζητήματα, πράγμα που έγινε δεκτό από πλευράς υπουργείου.

Να σημειώσουμε ότι η κλαδική έχει κοστολογηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών στα 357 εκατ. ευρώ για το 2009.

Σχετικά με την Επιτροπή προσλήψεων συζητήθηκαν τρόποι καλύτερης λειτουργίας της και αποφασίστηκε να σταλεί άμεσα νέο έγγραφο του υπουργείου προς τις διοικήσεις των Νοσοκομείων, ώστε να παρασχεθούν άμεσα αξιόπιστα στοιχεία.

Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ που επακολούθησε εκτιμήθηκαν οι δεσμεύσεις του υπουργείου και εκδόθηκε ομόφωνα η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Πραγματοποιήθηκε σήμερα ενημερωτική συνάντηση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Γενικού Γραμματέα ότι η υπόθεση της κλαδικής σύμβασης έχει ουσιαστικά τελειώσει και δεν απομένουν παρά μόνο διαδικαστικές λεπτομέρειες προκειμένου να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα εμείς εξακολουθούμε να μην αρκούμαστε στις διαβεβαιώσεις αυτές και επαναβεβαιώνουμε την απόφασή μας της 22ας Δεκεμβρίου 2008 και καλούμε τους νοσοκομειακούς γιατρούς να καταρτίσουν προγράμματα εφημεριών μόνο για το πρώτο 10ημερο του Φλεβάρη.

Το Γενικό Συμβούλιο  της ΟΕΝΓΕ που θα συνέλθει την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου θα επανεκτιμήσει την κατάσταση».

 

συναδελφικά

Δημήτρης Βαρνάβας

μέλος στη Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ