Εννέα κρούσματα λεπτοσπείρωσης μέσα σε μια μέρα στη Θεσσαλία

Aνησυχητικά είναι τα μηνύματα από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Συντονιστικό Κέντρο της Λάρισας, αναφορικά με την υγειονομική εικόνα που επικρατεί στη Θεσσαλία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου μήνα.

Στην ενημέρωση παρουσιάστηκαν τα δεδομένα της τελευταίας βδομάδας για τη λεπτοσπείρωση και τη δημόσια υγεία στην περιοχή, καθώς και για τις πληρωμές της πρώτης αρωγής προς τους πλημμυροπαθείς.

Το σημείο που προβληματίζει ιδιαίτερα αφορά τη νόσο της λεπτοσπείρωσης. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι από την τελευταία ενημέρωση του κοινού, την περασμένη βδομάδα (6/10) έως σήμερα το πρωί, επιβεβαιώθηκαν 19 νέα κρούσματα της ασθένειας, εκ των οποίων τα 9 μέσα στο τελευταίο 24ωρο: πρόκειται για μια πολύ σημαντική αύξηση που δημιουργεί εύλογη ανησυχία. Σημειώνεται ότι συνολικά έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά 34 κρούσματα λεπτοσπείρωσης, 6 εκ των οποίων νοσηλεύονται, ενώ υπό διερεύνηση είναι 61 περιστατικά.

Επίσης, σύμφωνα με τον Φώτη Σερέτη, διοικητή της 5ης ΥΠΕ, το τελευταίο 24ωρο καταμετρήθηκαν 1.436 προσελεύσεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Από αυτές οι 26 αφορούν σε λοίμωξη του γαστερεντερικού συστήματος και οι 194 σε λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος.

Από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν, καταγράφηκαν 78 κρούσματα κορονοϊού. Παρατηρήθηκε αύξηση της αναλογικής νοσηρότητας των λοιμώξεων του αναπνευστικού, η οποία βρίσκεται υπό παρακολούθηση.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν τρεις νέες νοσηλείες λόγω γαστρεντερίτιδας και 14 λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος. Οι εισαγωγές για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας μειώθηκαν, ενώ ο αριθμός εισαγωγών με λοίμωξη του αναπνευστικού δεν παρουσιάζει μεταβολή και παραμένει στο αναμενόμενο επίπεδο.