Ενώνουν τις δυνάμεις τους για τράπεζα μοσχευμάτων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη
 
ΕΛΛΑΔΑ, Κύπρος και Ισραήλ σχεδιάζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να βρουν λύση στην έλλειψη μοσχευμάτων που μαστίζει και τις τρεις χώρες.
Εκπρόσωποι των υπουργείων Υγείας και των τριών χωρών βρίσκονται στο Μαϊάμι, όπου και γίνονται διαβουλεύσεις για τη σύσταση ενός κοινού μητρώου με δότες και δέκτες μοσχευμάτων. Η ανάγκη για το μητρώο αυτό προέκυψε επειδή και στις τρεις χώρες υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής μοσχευμάτων, αλλά η δωρεά οργάνων δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, με συνέπεια να μη μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες.
«Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008 έχουν αυξηθεί σημαντικά οι μεταμοσχεύσεις που έγιναν στη χώρα μας- σχεδόν έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι δότες επαρκούν. Το ίδιο ισχύει και στις άλλες δύο χώρες, αφού και εκεί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα σε ό,τι αφορά την εύρεση μοσχευμάτων. Η συμφωνία με τη Κύπρο και το Ισραήλ, εάν τελικά πραγματοποιηθεί, θα βοηθήσει σημαντικά στο να αυξηθεί η δεξαμενή των μοσχευμάτων», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του ΕΟΜ (Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων), κ. Αλκιβιάδης Κωστάκης.
Εάν παραδείγματος χάριν κάποιος Έλληνας έχει ανάγκη από ήπαρ και βρεθεί μόσχευμα στην Κύπρο, τότε θα αποσταλεί άμεσα στη χώρα μας δίνοντας τη δυνατότητα στον ασθενή να κάνει τη μεταμόσχευση όσο το δυνατόν γρηγορότερα και άρα να κερδίσει τη μάχη για τη ζωή. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως αυτήν τη στιγμή περισσότεροι απο 1.100
Έλληνες περιμένουν με αγωνία ένα μόσχευμα που θα βάλει τέλος στο μαρτύριό τους.

Σώθηκαν από τον θάνατο

¶λλωστε, οι συμφωνίες που έχει υπογράψει κατά το παρελθόν η Ελλάδα με άλλες χώρες στο τομέα των μεταμοσχεύσεων έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικές, αφού χάρη σ΄ αυτές σώθηκαν δεκάδες ζωές. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΟΜ, κατά την τριετή συνεργασία ανάμεσα στη χώρα μας και στην Ιταλία «13 Έλληνες με ηπατικό κώμα σώθηκαν από βέβαιο θάνατο, αφού μεταμοσχεύθηκαν εκεί. Σύμβαση όμως υπάρχει και με την Αυστρία, όπου στέλνουμε ασθενείς που έχουν άμεση ανάγκη να υποβληθούν σε μεταμόσχευση πνεύμονα». Σημειώνεται ότι το μητρώο θα χρηματοδοτηθεί από έναν Αμερικανό φιλάνθρωπο, τον ¶μπελ Χολτζ.