«Ενώπιος ενωπίω» για τα προβλήματα του ΕΣΥ

 

Στο Νοσοκομείο Τρικάλων βρέθηκαν εκπρόσωποι κομμάτων και υποψήφιοι απαντώντας σε ζητήματα που έθεσαν οι νοσοκομειακοί γιατροί

 

Της ΕΛΕΝΗΣ ΧΟΛΕΒΑ

 

Σε ένα ενδιαφέρον πεδίο διαλόγου εξελίχθηκε η πρωτοβουλία των νοσοκομειακών γιατρών να προσκαλέσει εκπροσώπους κομμάτων και υποψηφίων σε συνάντηση στο νοσοκομείο Τρικάλων, ώστε να συζητηθούν τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο και να δοθούν απαντήσεις για την επόμενη μέρα των εκλογών.

 

Παρόντες στη διαδικασία διαλόγου ήταν ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΠαΣοΚ κ. Αχ. Μανούρας, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Αχ. Κανταρτζής, ο γραμματέας Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Χονδρός, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ κ. Σβάνας, και οι υποψήφιοι βουλευτές: η κα Λαμπρινή Νικολάου από τη Ν.Δ., η κα Λώρεν Κασσοπούλου, ο κ. Χρήστος Μαγκούφης, η κα. Σούλα Μερεντίτη, ο κ. Γιώργος Σπαθής και ο κ. Χρήστος Χάιδος από το ΠΑΣΟΚ, η κα. Βάσω Μπακάση από το ΚΚΕ, ο κ. Θαν. Ζαχαρόπουλος από το ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κώστας Οικονόμου, ο κ. Ιωάννης Παπαγεωργίου και ο κ. Κώστας Πατέρας από το ΛΑ.Ο.Σ.

Αγώνας επιβίωσης για ΕΣΥ

Αγανακτισμένα τα μέλη της ένωσης νοσοκομειακών ιατρών απευθύνθηκαν προς τους εκπροσώπους και υποψηφίους λέγοντας ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι ανυπέρβλητα εδώ και χρόνια και δυστυχώς οξύνονται αντί να βρίσκονται λύσεις. Στα βασικότερα ζητήματα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ένωσης κ. Βαγγέλης Μπαντής λέγοντας ότι πρέπει άμεσα να βρεθούν λύσεις. Οι νοσοκομειακοί γιατροί έθεσαν βασικά ερωτήματα όπως είναι οι απλήρωτες εφημερίες, το συγκεχυμένο νομοθετικό πλαίσιο γύρω από την πληρωμή τους, οι προσλήψεις στα νοσοκομεία, το μισθολογικό πλαφόν των ιατρών και οι δαπάνες για την υγεία. Όπως τόνισε και ο εκπρόσωπος των νοσοκομειακών ιατρών στην ΟΕΝΓΕ κ. Σάκης Παπαδόπουλος, «Είναι γελοίο να μην πληρώνονται οι εφημερίες» προτρέποντας παράλληλα τους υποψηφίους να υπερβούν τις προεκλογικές συνήθειες και να δώσουνε λύσεις στα σοβαρά ζητήματα της υγείας.

Αίσθηση προκάλεσαν τα ζητήματα που έθεσαν και οι ειδικευόμενοι γιατροί. Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος του συλλόγου, κ. Σεβαστόπουλος, οι ειδικευόμενοι δεν έχουν πληρωθεί επίσης τις εφημερίες αρκετών μηνών με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις της καθημερινότητας. «Οι περισσότεροι προερχόμαστε από άλλες πόλεις με αποτέλεσμα να πληρώνουμε ενοίκιο ενώ ταυτόχρονα ο βασικός μισθός δεν καλύπτει όλες τις ανάγκες μας. Δεν σας κρύβω ότι πολλές φορές ζητούμε τη συνδρομή των γονιών μας. Για εμάς οι εφημερίες είναι πολύ σημαντικές. Υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης πλέον», τόνισε ο νέος επιστήμονας.

 

Απαντήσεις σε προβλήματα που χρονίζουν

Με βάση τα ερωτήματα και γενικότερα την κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα δημόσιας υγείας στη χώρα ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΠαΣοΚ κ. Αχιλλέας Μανούρας επισήμανε ότι το κυριότερο είναι να αυξηθούν οι δαπάνες για την υγεία κάτι που έχει επισημανθεί και από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του κόμματος. Ο κ. Αχ. Κανταρτζής εκπροσωπώντας το ΚΚΕ, τόνισε ότι τα προβλήματα της υγείας δεν είναι θέμα εκπροσώπων αλλά πολιτικής στάσης των κομμάτων ενώ χαρακτήρισε δεδομένο ότι οι δεδουλευμένες εφημερίες πρέπει να πληρωθούν. Δυσαρεστημένους πολίτες και εργαζομένους διαπίστωσε σε ότι αφορά στο σύστημα υγείας ο κ. Γιώργος Χονδρός από το ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για αναβάθμιση της δημόσιας υγείας μέσα από την αύξησης της χρηματοδότησης της. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Σβάνας, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι πολλοί κρατικοί πόροι διατίθενται άσκοπα ενώ θα έπρεπε να επενδύονται στη δημόσια υγεία.

Από τους υποψήφιους βουλευτές, ο κ. Χρ. Χάιδος επισήμανε την ανάγκη για διαρκή διάλογο στον τομέα της υγείας, τονίζοντας ότι πρέπει άμεσα να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, θεωρώντας αυτονόητο το γεγονός ότι οι δεδουλευμένες ώρες των ιατρών πρέπει να πληρώνονται. Η κα. Σούλα Μερεντίτη τόνισε ότι είναι αδήριτη η ανάγκη στήριξης του ΕΣΥ, ενώ πρόβαλε προτάσεις για το μισθολογικό αλλά και τη στελέχωση των νοσοκομείων, ενώ ο κ. Χρήστος Μαγκούφης τόνισε την ανάγκη να δοθεί βαρύτητα στην υγεία κατακρίνοντας τη σημερινή εξαθλίωση που υπάρχουν στα νοσοκομειακά ιδρύματα.

Ο κ. Σπαθής μιλώντας στάθηκε στη σημαντικότητα αυτής της συνάντησης, ώστε να ενημερωθούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ενώ τόνισε πως «ζούμε την κατάρρευση του συστήματος υγείας και αποτέλεσμα είναι τα 6 δισ. χρέος του ΕΣΥ». Τέλος η κα. Λώρεν Κασσοπούλου στην τοποθέτησή της τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ έλυσε το κτιριακό πρόβλημα των νοσοκομείων και θα πρέπει να άμεσα να προσληφθεί ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις εφημερίες. Τέλος ανέφερε πως ίσως θα έπρεπε να επανέλθει ο επιτυχημένος θεσμός του μάνατζερ στα νοσηλευτικά ιδρύματα και να υπάρξει καλύτερη διαχείριση των πόρων.

Η κα. Λαμπρινή Νικολάου από τη ΝΔ, εξέφρασε τη στήριξή της στο ΕΣΥ ωστόσο σε ότι αφορά τα επιμέρους προβλήματα ζήτησε να ενημερωθεί από τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

 

Και ηχηρές απουσίες

Η παρουσία της κας Λαμπρινής Νικολάου ως υποψήφια βουλευτής ήταν και η μοναδική από τη Νέα Δημοκρατία. Το γεγονός δεν έμεινε απαρατήρητο ενώ οι επιστολές των κ.κ. Νίκου Λέγκα και Σωτήρη Χατζηγάκη δεν κάλυψαν τους παραβρισκόμενους. Όπως δήλωσε και ο κ. Σ. Παπαδόπουλος, «οι απουσίες σημαίνουν ότι θέτουν άλλες προτεραιότητες». Το ίδιο σχολιάστηκε και για την απουσία του διοικητή του νοσοκομείου κ. Γ. Βελαέτη ο οποίος επίσης είχε προσκληθεί αλλά δεν παραβρέθηκε.