ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Και τελικά το έκαναν..

Στην τελευταία μας ανακοίνωση ειρωνικά είχαμε σαν επίλογο το εξής: “Το μόνο που μένει για να αποδείξουν την αναλγησία και την αδιαφορία τους, στην ανάγκη τους να υποστηρίξουν το success story αντιμετώπισης της πανδημίας,  είναι να πάρουν απόφαση άσχετες ειδικότητες να διακομίζουν βαρέως πάσχοντες ή διασωληνωμένος”.

Εν μέσω του τέταρτου κύματος της πανδημίας το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου εισηγήθηκε την ενεργοποίηση του άρθρου 93 του κατάπτυστου νόμου ν.4850/2021 ο οποίος  κάνει σαφείς εκπτώσεις στην ασφάλεια των διακομιδών των βαρέως πασχόντων και διασωληνωμένων. Στο άρθρο αυτό επιτρέπεται η διακομιδή βαρέως πασχόντων ή διασωληνομένων ασθενών (όχι απαραίτητα με COVID-19),  από ειδικευόμενους με 6 μήνες εμπειρίας ή από Ιατρούς οποιασδήποτε ειδικότητας. Η απόφαση αυτή πάρθηκε κατά παράβαση οποιασδήποτε Ιατρικής Δεοντολογίας και ασφάλειας για τον βαρέως πάσχοντα.

Το επιστημονικό συμβούλιο όφειλε να παραιτηθεί, ως ένδειξη ευθιξίας, και όχι να ενστερνιστεί μια πρακτική η οποία ακυρώνει κάθε έννοια στοιχειώδους ασφάλειας  κατά τη διακομιδή.

Σε περίπτωση θανάτου κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας διακομιδής ποιος φέρει την ευθύνη; Ο ειδικευόμενος που μόλις ξεκίνησε την ιατρική του διαδρομή, ο νομοθέτης που το ψήφησε ή το Επιστημονικό Συμβούλιο που προσέφερε – χωρίς να αντισταθεί – την επιστημονική σφραγίδα στην εν λόγω κατάπτυστη εισήγηση ;

Ρωτάμε εφόσον φτάνουμε στο σημείο να δίνουμε τη διαχείριση του αεραγωγού σε άπειρο συνάδελφο, γιατί η 6η ΥΠΕ μετακινεί αναισθησιολόγο που υπηρετεί στο νοσοκομείο;  Έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε αναισθησιολόγους σε αυτό το Νοσοκομείο;

Καλούμε τους συναδέλφους να αρνηθούν εγγράφως τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα διακομιδών εφόσον εγκριθεί από την διευθύντρια της ιατρικής υπηρεσίας και επικυρωθεί από το ΔΣ του Νοσοκομείου, οι οποίοι και φέρουν ακέραια την ευθύνη και είναι υπόλογοι στην κοινωνία για τις ενδεχόμενες βλάβες που θα προκύψουν στην υγεία βαρέως πασχόντων συμπολιτών μας.

ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΤΟ ΔΣ