ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ Ν.ΡΕΘΥΜΝΟΥ / Για την τρέχουσα κατάσταση στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου και τη Δημόσια Υγεία .

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των προηγούμενων μηνών, σας ενημερώνει για την τρέχουσα κατάσταση στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου και τη Δημόσια Υγεία .
Η σημερινή κατάσταση του Νοσοκομείου μας συνεχίζει να είναι διαλυτική και οριακή ως προς την ασφαλή λειτουργία του. Κομβικά τμήματα του Νοσοκομείου, όπως ενδεικτικά το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), η Παθολογική Κλινική, η Χειρουργική Κλινική, η Ορθοπεδική κλινική,η Νευρολογική,η Ψυχιατρική,το γαστρεντερολογικό τμήμα είναι τραγικά υποστελεχωμένα και οι εφημερίες δεν βγαίνουν.
Συγκεκριμένα η ορθοπεδική κλινική, μετά από παραιτήσεις συναδέλφων, έχει μείνει με τρεις γιατρούς εν όψει καλοκαιρινής σαιζόν και οι ασθενείς ήδη περιμένουν ώρες στο ΤΕΠ για να τους δει ορθοπεδικός. Να σημειωθεί ότι σε αυτή την ελάχιστη (μη) κάλυψη των τμημάτων, προκύπτουν ασθένειες και αναρρωτικές άδειες με αποτέλεσμα το μικρότερο πραγματικό αριθμό συναδέλφων που συμμετέχουν στο ωράριο.
Οι ελλείψεις είναι τεράστιες και σε νοσηλευτές με 10 τουλάχιστον κενές θέσεις, ενώ 28 Συμβασιούχοι Ορισμένου Χρόνου, προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας, θα απολυθούν με τη λήξη της σύμβασής τους για να ανατεθούν σε εργολάβο οι συγκεκριμένες υπηρεσίες.
Τα τεράστια κενά σε ιατρικό προσωπικό (δεν) καλύπτονται με κατ’ εντολή
υπερεφημέρευση γιατρών και μετακινήσεις συναδέλφων από άλλα νοσοκομεία και με επικίνδυνα και αντιεπιστημονικά προγράμματα εφημερίας, όπως π.χ. να εφημερεύει μόνος του ειδικευόμενος γιατρός στο ΤΕΠ ή παιδίατρος μόνη της, που ναι μεν έχει θέση ΤΕΠ, αλλά δεν μπορεί νομικά και επιστημονικά να αναλαμβάνει χωρίς επίβλεψη ειδικευμένου περιστατικά ενηλίκων.
Η διαχρονική πολιτική υποχρηματοδότησης – υποστελέχωσης του ΕΣΥ, η κατευθυνόμενη από την ΕΕ πολιτική κόστους- οφέλους στην Υγεία που έχει στόχο την πλήρη εμπορευματοποίησή της, κορυφώνεται και υπαγορεύει «λύσεις» ανάγκης για να μη θρηνήσουμε θύματα στα Δημόσια Νοσοκομεία. Αλλά ως πότε και με ποια προοπτική;
Τέτοιες «λύσεις» στα αδιέξοδα προτείνονται από τους εκάστοτε Διοικητές και τις ΥΠΕ που στηρίζουν και εφαρμόζουν αυτή την πολιτική , όπως οι εφημερίες Τομέα για παράδειγμα (π.χ. ο Οφθαλμίατρος που εφημερεύει Τομέα να βλέπει το κοιλιακό άλγος κ.ο.κ.) που ήδη συζητούνται.
Τέτοιες «λύσεις» προτείνονται και από παπαγάλους των μέσων ενημέρωσης με
επιστημονική άποψη, όπως γιατροί από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) να εφημερεύουν στα Νοσοκομεία για να τα «ενισχύσουν». Ξεκαθαρίζουμε ότι η ΠΦΥ είναι βασικός πυλώνας της Υγείας και πρέπει να ενισχυθεί αντί να αποδυναμωθεί περαιτέρω, ενώ οι Γενικοί Γιατροί των ΚΥ έχουν ως βασική εκπαίδευσή τους και εμπειρία στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, δεν είναι νοσοκομειακοί γιατροί και δεν είναι λύση η εμπλοκή τους στη νοσοκομειακή δευτεροβάθμια περίθαλψη, αλλά μία ακόμα αντιεπιστημονική, αδιέξοδη διαχείριση της πολιτικής διάλυσης του ΕΣΥ.
Έτσι μπαλώνεται χρόνια τώρα και η έλλειψη στελεχωμένου με γιατρούς ΕΚΑΒ για τις διακομιδές των ασθενών, ιδίως των βαρέως πασχόντων και διασωληνωμένων, και γίνεται από γιατρούς κάθε ειδικότητας. Αφού εφαρμόστηκε, παγιώθηκε στη συνέχεια ως τακτική αν και άκρως επικίνδυνη για γιατρούς και ασθενείς
Ως «λύση» παρουσιάζεται από την κυβέρνηση και η λειτουργία των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων για τη μείωση της μεγάλης λίστας αναμονής χειρουργείου που η πολιτικές που εφαρμόζει δημιούργησαν. Ήδη βέβαια αποδείχτηκε ότι δε μείωσαν καθόλου τις λίστες αναμονής των χειρουργείων όπου εφαρμόστηκαν και είναι δύσκολο να εφαρμοστούν σε περιφερικά Νοσοκομεία όπως αυτό του Ρεθύμνου, γιατί το προσωπικό
δεν επαρκεί ούτε για τα πρωινά χειρουργεία. Συμβάλλουν όμως μια χαρά στη δημιουργία Νοσοκομείων Επιχειρήσεων, νομιμοποιούν τις πελατειακές σχέσεις γιατρών –ασθενών και υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες Υγείας.
Ως «λύση» παρουσιάζεται και η «απελευθέρωση» των νοσοκομειακών γιατρών να δραστηριοποιούνται στον Ιδιωτικό Τομέα, π.χ. χειρουργοί του Νοσοκομείου να μπορούν να χειρουργούν σε Ιδιωτικές Κλινικές. Και όλα αυτά βέβαια με επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των ασθενών που ήδη έχουν πληρώσει με φορολογία και εισφορές, μοναδικός όπως παρουσιάζεται τρόπος «για να ενισχύσουν το εισόδημά τους» οι γιατροί. Η κρατική χρηματοδότηση άλλωστε φτάνει μόνο για την ενίσχυση των ιδιωτικών ομίλων και για πολεμικούς εξοπλισμούς.
Συμπολίτες του Ρεθύμνου, δεν τρέφουμε αυταπάτες και δε δεχόμαστε να μας τις
δημιουργούν.
Η αλματώδης εξέλιξη της Ιατρικής Επιστήμης τον 21 ο αιώνα δίνει τεράστιες δυνατότητες στην Υγεία και ταυτόχρονα η πολιτική της Εμπορευματοποίησης της Υγείας που προωθείται από την ΕΕ τη μετατρέπει σε αγαθό για τους λίγους, για όσους έχουν να πληρώνουν, αποκλείοντας τους πολλούς από το δικαίωμα σε Ποιοτική Δωρεάν Δημόσια Υγεία. Για αυτήν αγωνιζόμαστε και αυτή διεκδικούμε σε συμπόρευση, υγειονομικοί και κοινωνία, χωρίς εκπτώσεις.
Δεν δεχόμαστε άλλη υποβάθμιση και απαξίωση.
Απαιτούμε Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για ΟΛΟΥΣ.
Οι λύσεις είναι συγκεκριμένες και αδιαπραγμάτευτες:
-Άμεση στελέχωση του ΓΝΡ με γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό μόνιμο προσωπικό.

-Άμεση προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων με τροποποίηση του οργανισμού σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας
-Άμεση στελέχωση της Πρωτοβάθμιας Υγείας και του ΕΚΑΒ με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό, διασώστες και γιατρούς που θα αναλάβουν εξολοκλήρου τις προνοσοκομειακές και διανοσοκομειακές διακομιδές
-Διπλασιασμός των απολαβών των Νοσοκομειακών Γιατρών. Αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών με μειωμένο συντελεστή. Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Επαναφορά του Δώρου Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας
-Να μην κλείσει ή συγχωνευτεί κανένα Νοσοκομείο. Όχι στο «νέο Υγειονομικό Χάρτη». Να μην μετατραπούν τα Νοσοκομεία σε ΝΠΙΔ.
-Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων Υγειονομικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις
-Ένταξη όλων των Υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας
– Όχι στη «απογευματινή» επί πληρωμή λειτουργία των Νοσοκομείων. Όχι στην κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών ΕΣΥ. Όχι στην άλωση των δημόσιων Νοσοκομείων από τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα.
-Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία. -Κατάργηση όλων των πληρωμών (άμεσων και έμμεσων ) των ασθενών.

ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ Ν.ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ι. ΣΑΡΙΔΑΚΗΣ
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Μ. ΑΒΔΗ