ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ: το ΔΣ του νοσοκομείου παρανομεί κατάφορα και προκλητικά, θέτοντας σε αργία τους γιατρούς της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας του Αγ. Σοφία

div style=”margin-bottom: 0pt”>

ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥ ΑΓ. ΣΟΦΙΑ
 
Τυχαίο δεν είναι. Συγχρόνως με την κατάργηση λειτουργίας του μοναδικού δημόσιου παιδοκαρδιοχειρουργικού τμήματος στη χώρα και αφού τηλεοπτικά προηγήθηκε, αστήριχτη υπουργική καταγγελία κατά των γιατρών του τμήματος, ακολούθησε απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου για παραπομπή τους στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και αναστολή άσκησης καθηκόντων τους.
Πολύς ο δημοσιογραφικός θόρυβος τελευταία με την Καρδιοχειρουργική Μονάδα Παίδων Αγ. Σοφία, μετά τα δημοσιεύματα της επικείμενης διακοπής λειτουργίας της, παρά το ότι είναι η μοναδική στο δημόσιο.
Και ο υπουργός δεν θέλει τέτοια δημοσιότητα, ειδικά τώρα, πού η πολιτική κατάσταση γίνεται ολοένα και πιό ασταθής, αλλά και επισφαλής σε πολιτικό και προσωπικό επίπεδο.
Έχει αναλάβει ένα πολύ σημαντικό πόστο με δύο αρμοδιότητες.
Να διαγράψει από το χάρτη το δημόσιο σύστημα υγείας, περιορίζοντας σταδιακά τα διαθέσιμα κονδύλια για την παροχή υγείας στα δημόσια νοσοκομεία και συγχρόνως να παραχωρήσει τα ””κερδοφόρα”” με όρους επιχειρηματικούς τμήματα, στον ιδιωτικό τομέα της υγείας.
Να συγκαλύψει την καταστροφή των Ασφαλιστικών Ταμείων, που συμβαίνει με την εισαγωγή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων και το haircut.
Ο υπουργός υγείας, λοιπόν, στέλνει μήνυμα στους γιατρούς του ΕΣΥ. Αν συνεχίσεται να με καρφώνεται, θα σας στείλω όλους στην πυρά. Κίνηση πανικού ή ””απλώς”” άλλη μια πολιτική έκφραση του ολοκληρωτικού καθεστώτος που εκπροσωπεί επάξια; Ερωτήματα για ψυχαναλυτική προσέγγιση.
Η πραγματικότητα είναι ότι το δημόσιο σύστημα υγείας μαζί με τους λειτουργούς του, είναι ένα ακόμη θύμα του εθισμού στην ατιμωρησία των πολιτικών της χώρας.
Και όσο δεν είναι στο εδώλιο η κυβέρνηση και οι υπουργοί της, που υποκλέπτουν από το λαό τα δικαιώματα και τα αγαθά του, πολλοί θα βρεθούμε ένοχοι για αντίσταση στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας.
Δεν γνωρίζουμε για την αλήθεια των γεγονότων, που αναφέρονται. Φαίνεται, όμως, ότι ούτε οι κατήγοροι γνωρίζουν, εφόσον δεν διενεργήθηκε ΕΔΕ, που είναι η επιβεβλημένη προανακριτική διαδικασία. Η πρώτη διοικητική πράξη για διερεύνηση των γεγονότων που καταγγέλλονται. Αυτό αφήνει το δικαίωμα να θεωρήσουμε παράτυπη την διαδικασία, άρα και άδικη και κατευθυνόμενη άνωθεν.
Η παρατυπία στην διαδικασία αποδεικνύει από μόνη της, την έλλειψη στοιχείων για να στηριχθεί η όποια κατηγορία και ότι είμαστε μπροστά σε έναρξη άλλης μιας πολιτικής δίωξης.
Τα ΔΣ σε πρώτο βαθμό, δεν έχουν αρμοδιότητα να επιδικάσουν με απόφαση για παύση εργασίας γιατρού ΕΣΥ.
Έχουν την δικαιοδοσία μόνο σε δεύτερο βαθμό και μόνο μετά από άσκηση έφεσης κατά απόφασης του πειθαρχικού συμβουλίου.
 
Ο γιατρός μπορεί να τεθεί σε αργία μόνο σε περίπτωση εκκρεμούς πειθαρχικής δίωξης.
Σύμφωνα με το νόμο 2683/1999 παρ. 123, η πειθαρχική δίωξη του γιατρού ΕΣΥ αρχίζει είτε με την κλίση του σε απολογία από το πειθαρχικό όργανο, είτε με την παραπομπή του στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Παραπομπή συμβαίνει μόνο μετά από αιτιολογημένη πρόταση της υπηρεσίας.
Όταν η υπηρεσία έχει σαφείς ενδείξεις ή σοβαρές υπόνοιες για παράπτωμα, οφείλει, όμως, νομικά, πρώτα να διενεργεί ΕΔΕ.
Η κλήση σε απολογία συνιστά ατομικό δικαίωμα του εργαζόμενου.
Εφόσον ούτε κλήση από πειθαρχικό όργανο έγινε, αλλά ούτε και ΕΔΕ διενεργήθηκε, το ΔΣ του νοσοκομείου παρανομεί κατάφορα και προκλητικά, παραπέμποντας σε πειθαρχικό και θέτοντας σε αργία τους συναδέλφους της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας του Αγ. Σοφία, επιδεικνύοντας άλλη μια φορά τον επιλεκτικό αυταρχισμό της κυβέρνησης και του υπουργού υγείας. Ένα αυταρχισμό που ασκείται για να συγκαλύψει την αντίσταση του λαού στην συγκεκριμένη κοινωνική πολιτική.
 
ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
28.10.2011