ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ &ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Εντέλλεσθε για αντιποίηση ειδικότητας!

Δυο μήνες μετά τον ερχομό στην Κέρκυρα της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας κας Γκάγκα και δυόμιση μήνες μετά από αυτόν του ΥΠΕάρχη κου Καρβέλη, υποτίθεται για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν το νοσοκομείο και τα οποία έχουν φέρει τη λειτουργία του στο κόκκινο, η λύση που βρήκαν οι «φωστήρες» της δημόσιας Υγείας είναι η παρανομία!

Χθες, 21/12/2022, εστάλη από το Διοικητή του ΓΝΚ (και μάλιστα σε SMS!!) “εντέλλεσθε” σε ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟ να εφημερεύσει στην ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ Κλινική! Η εν λόγω εντολή δόθηκε μετά από σχετική απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου (48-1/21-12-22 απόφαση ΔΣ), την οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, καταψήφισε μόνο ο εκπρόσωπος των εργαζομένων ενώ ο εκπρόσωπος των ιατρών δεν έχει δώσει ακόμα σαφή απάντηση για το ποια ήταν η θέση του.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο εξέφρασε ομόφωνα γραπτώς την αντίθεσή του η οποία όμως αγνοήθηκε για ακόμα μια φορά, έκθετη πλέον, Διοίκηση.

Ενώ υπάρχει ήδη παθολόγος που έχει πάρει μόνιμη θέση εδώ και πάνω από ένα μήνα και ακόμα περιμένει το ΦΕΚ του διορισμού, η Διοίκηση αντί να τρέξει τις διαδικασίες προκειμένου να φέρει αυτόν τον επιπλέον γιατρό, δίνει εντολή σε πνευμονολόγο να εφημερεύσει σε παθολογική κλινική.

Αξιοσημείωτο βέβαια είναι ότι χθές εφημέρευσε ο Δ/της του Νεφρολογικού τμήματος στη θέση ΠαθολόγουΈχουν κληθεί επίσης αιματολόγοι και ρευματολόγοι να εφημερεύσουν μόνοι τους στον όροφο (παθολογική κλινική).

Είναι ξεκάθαρο ότι η απόφαση αυτή του ΔΣ (η οποία είναι πρωτοφανής καθώς δεν έχει ξανασυμβεί σε κανένα νοσοκομείο της χώρας) θέτει σε κίνδυνο πρωτίστως την υγεία των ασθενών και δευτερευόντως τους ίδιους τους γιατρούς οδηγώντας τους με μαθηματική ακρίβεια σε νέες παραιτήσεις. Το χειρότερο όμως είναι ότι επεκτείνεται και σε άλλες ειδικότητες.

Το εν λόγω «εντέλλεσθε» αποτελεί ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΝΤΟΛΗ καθώς πρόκειται για ξεκάθαρη ΑΝΤΙΠΟΙΗΣΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ η οποία θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία. Είναι προφανές πως η Διοίκηση και το ΔΣ του νοσοκομείου είναι πλέον υπόλογοι έναντι του νόμου και είναι επίσης προφανές πως όποιος ή όποιοι υπέγραψαν και συναίνεσαν σε αυτή την απόφαση επίσης ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ και θα λογοδοτήσουν στα αρμόδια δικαστικά όργανα.

Δικαιολογίες του τύπου «δεν υπάρχουν άλλες λύσεις», «βρισκόμαστε με την πλάτη στον τοίχο», «δεν έρχονται γιατροί», κτλ δεν γίνονται πλέον ανεκτές. Είχαν άπλετο χρόνο να βρουν ή έστω να δρομολογήσουν λύσεις και δεν έπραξαν τίποτα! Δεν είναι ανίκανοι. Δεν είναι άσχετοι. Είναι επικίνδυνοι. Γιατί ό,τι κάνουν το κάνουν συνειδητά. Έχουν στόχο να διαλύσουν το νοσοκομείο. Διέλυσαν την Καρδιολογική, διέλυσαν την Παθολογική, διέλυσαν το Ακτινολογικό, τώρα διαλύουν την Πνευμονολογική και όποιο άλλο τμήμα έχει απομείνει όρθιο.

Μια υπενθύμιση προς κάποιους καλοθελητές συναδέλφους Δ/ντες, εκπροσώπους κτλ: Είμαστε γιατροί, όχι Διοικητές. Ο φορολογούμενος πολίτης δεν μας πληρώνει για να διοικούμε, μας πληρώνει για να τον θεραπεύουμε. Και κυρίως δεν ασκούμε ιατρική προηγούμενου αιώνα, όπου ο ιατρός χωρίς ξεχωριστή ειδίκευση ασχολούνταν επί παντός επιστητού. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλοι όλα. Δεν επιτρέπεται να τα κάνουμε όλοι όλα. Ο πνευμονολόγος είναι πνευμονολόγος, όπως ο νεφρολόγος είναι νεφρολόγος, ο παιδίατρος είναι παιδίατρος, ο ορθοπεδικός είναι ορθοπεδικός..

Ενημερώνουμε τους συναδέλφους και την κοινή γνώμη ότι ΕΓΕΣΥΚ και ΕΝΙΑΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ έχουν καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΑ για έκθεση ασθενών σε κίνδυνο και αντιποίηση Ιατρικής ειδικότητας. Ήδη έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες προκειμένου να προστατευθούν οι ασθενείς αλλά και οι συνάδελφοι από τις αυθαίρετες, παράνομες και επικίνδυνες ενέργειες της Διοίκησης του ΓΝΚ και όσων συναινούν σε αυτές. Ακόμα και αν πρόκειται για μέλη μας!

Τονίζουμε εκ νέου προς πάσα κατεύθυνση, πως όπου υπάρξει παρανομία, θα υπάρξουν και οι συνέπειες αυτής! Κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο!

Καλούμε τη Διοίκηση του ΓΝΚ:

Να πάρει πίσω την παράνομη και επικίνδυνη απόφαση ΤΩΡΑ! Αλλιώς θα υποστεί τις συνέπειες του νόμου.

Να προσλάβει ΤΩΡΑ τον Δ/ντη Παθολόγο που περιμένει εδώ και ένα μήνα το ΦΕΚ του διορισμού προκειμένου να εργαστεί στο νοσοκομείο. Ντροπή πια!

Να προκηρύξει ΑΜΕΣΑ όλες τις κενές οργανικές θέσεις της παθολογικής με διαδικασίες fast track (όπως συνέβη με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις θέσεις ΜΕΘ κατά την πανδημία και στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων).

Aντί να επιστρέφει μέρος της κρατικής χρηματοδότησης (!) προκειμένου να φανεί «ο καλός ο μαθητής» στην επικείμενη αξιολόγηση, να πιστώσει κονδύλια για να προκηρύξει εκτάκτως επικουρικές θέσεις παθολόγων προσφέροντας σοβαρά και ουσιαστικά κίνητρα (οικονομικά, στέγη) για την προσέλκυση προσωπικού.