ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΙΑΤΡΩΝ-Ε.Σ.Ι./ στηρίζει την κινητοποίηση των εργαστηριακών Ιατρών

Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΙΑΤΡΩΝ-Ε.Σ.Ι., στηρίζει την κινητοποίηση των εργαστηριακών Ιατρών, πανελλαδικά και ειδικά στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, ενάντια στην υφαρπαγή του εισοδήματός τους από την εφαρμογή του Claw Back από τον ΕΟΠΥΥ.
Η οριζόντια περικοπή/επιστροφή στον ΕΟΠΥΥ, δεδουλευμένων εσόδων, από την εκτέλεση εργαστηριακών εξετάσεων στους ασθενείς, δείχνει την ανικανότητα ως τώρα και την απροθυμία, για πάνω από 5 χρόνια, της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να διευθετήσει με δικαιοσύνη, το σύστημα Συνταγογράφησης-Εκτέλεσης-Αποζημίωσης των Εργαστηριακών Εξετάσεων των ασθενών.
Τα Ιατρικά Εργαστήρια της γειτονιάς και οι γιατροί τους, υφίστανται ληστρική πολιτική της Κυβέρνησης της ΝΔ, πολιτική που ΔΕΝ αγγίζει τα μεγάλα εργαστήρια και Δίκτυα-αλυσίδες Εργαστηρίων.
Το clawback που επιβλήθηκε την μνημονιακή περίοδο, συντηρείται ακόμη και σήμερα που η χώρα μας έχει ξεφύγει από την δημοσιονομική επιτήρηση των Θεσμών αλλά στον ΕΟΠΥΥ δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί δημοσιονομική δικαιοσύνη προς τους συμβεβλημένους Παρόχους, με Κυβέρνηση ΝΔ από το 2019 (!)
Παράλληλα, αποτελεί ντροπή για την Κυβέρνηση της ΝΔ, να μην έχει ακόμη εξορθολογιστεί το σύστημα Συνταγογράφησης εργαστηριακών εξετάσεων σε ασθενείς, με βάση τον κωδικό κάθε νόσου (ICD10) αλλά και τα ιατρικά πρωτόκολλα.
Όπως αποτελεί επίσης ντροπή, να μην αυξάνει ο ΕΟΠΥΥ τις αναγκαίες πιστώσεις στον προϋπολογισμό του, για κάθε ομάδα παροχών υγείας, όταν ο προϋπολογισμός του ξεπερνά τα 5 δις ευρώ, ετησίως, χρήματα που προέρχονται σε σημαντικό βαθμό, από τις ασφαλιστικές εισφορές του κλάδου περίθαλψης των εργαζομένων!
ΖΗΤΑΜΕ:
1. Την ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, στο ύψος των αναγκαίων δαπανών για κάθε ομάδα παροχών υπηρεσιών υγείας.
2. Την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της Οριζόντιας περικοπής των δεδουλευμένων, εργαστηριακών ιατρών από την εκτέλεση των διαγνωστικών εξετάσεων.
3. Την ΕΦΑΡΜΟΓΗ α) Κανόνων ορθής συνταγογράφησης εργαστηριακών εξετάσεων με βάση τον κωδικό Νόσου (ICD10) και β) Διαδικασίας Ελέγχου διενέργειας των εξετάσεων με καθολική εφαρμογή της Άϋλης Συνταγογράφησης.
4. Την ΑΚΥΡΩΣΗ, άμεσα, κάθε καταχρηστικής χρέωσης επιστροφής (Clawback) των Εργαστηριακών ιατρών, στον ΕΟΠΥΥ.
5. Την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ/ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ του άρθρου 69, του Ν. 5102/24-Νόμος Άδωνι Γεωργιάδη/ΝΔ, για διακοπή σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, κάθε εργαστηρίου που συμμετέχει σε απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου.
ΠΑΤΡΑ 8/5/2024