Εντάσεις εν όψει της συνεδρίασης για τα ΒΑΕ

YΠO τις αποδοκιμασίες μελών του ΠΑΜΕ συνεδρίασε χθες για δεύτερη φορά η επιτροπή για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ ζήτησε εμπλουτισμό και όχι περιορισμό της λίστας των χαρακηρισμένων επαγγελμάτων και πρότεινε η επιτροπή να έχει μόνιμο και διαρκή χαρακτήρα, προκειμένου να αξιολογούνται όλα τα επαγγέλματα στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες φέρουν ως πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του Yπουργείου Απασχόλησης να υπάρξει άμεση ρύθμιση, που θα προβλέπει αποχαρακτηρισμό τουλάχιστον 50 επαγγελμάτων που σήμερα είναι χαρακτηρισμένα ως βαρέα και ανθυγιεινά. Οι αλλαγές θα αφορούν τους νέους ασφαλισμένους, ενώ οι τροποποιήσεις στη λίστα θα γίνονται εφεξής με διαδικασίες εξπρές και συγκεκριμένα με υπουργικές αποφάσεις.

 Στο πλαίσιο αυτό, την πλήρη διαφωνία τους εκφράζουν τα συνδικάτα, τα οποία βρίσκονται σε επιφυλακή. Hδη στίγμα προθέσεων έδωσαν χθες το πρωί περίπου 30 στελέχη του ΠΑΜΕ, τα οποία εισέβαλαν στο γραφείο της υπουργού Απασχόλησης, Φάνης Πετραλιά, στον όγδοο όροφο του υπουργείου, στην οδό Σταδίου. Με συνθήματα: «κάτω τα χέρια από τα ΒΑΕ», «κανένας αποχαρακτηρισμός δεν θα περάσει», τα στελέχη του ΠΑΜΕ απαίτησαν την ένταξη και άλλων ειδικοτήτων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.