ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ “Βροχή” οι κατασχέσεις πλαστών φαρμάκων

Ισχυρό πλήγμα στη μάστιγα διακίνησης πλαστών φαρμάκων έχουν επιφέρει οι εντατικοί έλεγχοι, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και ελληνικό επίπεδο, καθώς, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), αυξήθηκαν κατά 57% οι κατασχέσεις μαϊμού φαρμάκων σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

 

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, τη μάστιγα εμπορίας πλαστών φαρμάκων έρχεται να επιτείνει και η παράνομη διακίνησή τους μέσω διαδικτύου. Τα “ηλεκτρονικά” φαρμακεία πωλούν φάρμακα χωρίς συνταγή, τα οποία στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι μη εγκεκριμένα ή πλαστά. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις τα πλαστά φάρμακα διατίθενται παράνομα μέσω αγνώστου προελεύσεως ιστοσελίδων, οι οποίες δεν διαθέτουν άδεια λειτουργίας και διακινούν προϊόντα αμφιβόλου ποιότητος.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, ο ΣΦΕΕ  επισημαίνει  ότι “στην Ελλάδα έχουμε κατορθώσει να διαμορφώσουμε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα προστασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα συστήματα φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, καθώς και η ταινία γνησιότητας με το διπλό barcode και το μοναδικό σειριακό αριθμό στις συσκευασίες των φαρμάκων εξασφαλίζουν αυθεντικό και ποιοτικό φάρμακο στον έλληνα ασθενή”.

ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΚΥΚΛΩΜΑ
ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΑΝΑΒΟΛΙΚΩΝ
Κύκλωμα διακίνησης αναβολικών αποκάλυψε η Ασφάλεια  Αττικής, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Στο ελληνικό παρακλάδι του κυκλώματος κεντρικό πρόσωπο φαίνεται να είναι ένας έλληνας υπήκοος, γιατρός στο “Τζάνειο” νοσοκομείο, ο οποίος, μέσω εταιρείας βιολογικών προϊόντων, εισήγαγε αναβολικά από την Ισπανία και στη συνέχεια διέθετε τουλάχιστον ένα μέρος από αυτά στη Γερμανία. Η έρευνα αποκάλυψε ότι ο εν λόγω γιατρός εισήγαγε ποσότητα ανδρογόνων – αναβολικών στεροειδών, αξίας 130.000 ευρώ. που αποθηκεύτηκαν στο Κερατσίνι. Ο ίδιος, ισχυρίζεται ότι τα αναβολικά προορίζονταν για τη Γερμανία, και ένα άτομο με το οποίο συνεργάζεται εκεί. Ήδη η υπόθεση έχει διαβιβασθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.