Εντός του θέρους η λίστα βαρέων και ανθυγιεινών

Η NEA λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του καλοκαιριού. Χθες η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, με τη συναίνεση του προεδρείου της ΓΣΕΕ, ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας νέας επιτροπής με πρόεδρο την καθηγήτρια Ιατρικής Αθηνά Παπαδημητρίου-Λινού για την εξέταση των υπό ένταξη 100 ειδικοτήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα θα γίνουν με συνοπτικές διαδικασίες για να τηρηθεί πλήρως το χρονοδιάγραμμα. Επισημαίνεται ότι αρμόδιοι του Yπουργείου Απασχόλησης έχουν ήδη εγκρίνει 30 από τις 100 ειδικότητες, για τις οποίες θα πρέπει να συμφωνήσουν και τα μέλη της νέας επιτροπής.

Oσον αφορά το προηγούμενο πόρισμα της επιτροπής Μπεχράκη, η ηγεσία του υπουργείου δεν αναμένεται να δεχθεί την πρόταση για δημιουργία τεσσάρων βαθμίδων, ωστόσο βλέπει θετικά τη λίστα με τις ειδικότητες-επαγγέλματα που πρέπει να βγουν από τη λίστα. Σημειώνεται ότι το πόρισμα προβλέπει τον αποχαρακτηρισμό 102 ειδικοτήτων στις οποίες απασχολούνται σήμερα περίπου 270.000 άτομα.

Υπενθυμίζεται ότι οι αλλαγές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ, ώστε να μη θιγούν όσοι απασχολούνται σε επαγγέλματα που θα βρεθούν εκτός λίστας. Ανάμεσα στις ειδικότητες που εξετάζεται να συμπεριληφθούν στη νέα λίστα, περιλαμβάνονται:

– Ειδικότητες που η ένταξή τους εκκρεμεί από το 1984.

– Νέες ειδικότητες που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια.

Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ αποδέχθηκε την πρόσκληση της υπουργού Απασχόλησης για συμμετοχή στη νέα επιτροπή, τονίζοντας όμως ότι δεν αναγνωρίζει το υπάρχον πόρισμα. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος το χαρακτήρισε «αντιεπιστημονικό, πολιτικό κατασκεύασμα».

 

Εκ περιτροπής απασχόληση

 

Επί τάπητος τέθηκε, εκτός από τη λίστα των ΒΑΕ, η εκ περιτροπής απασχόληση και ο τρόπος που μπορεί το Yπουργείο Απασχόλησης να καλύψει τον μισθό των εργαζομένων. Η κ. Πετραλιά επισήμανε ότι θα προωθηθεί μέτρο για την αναπλήρωση των εισοδηματικών απωλειών που υφίστανται οι εργαζόμενοι, μέσω προγραμμάτων κατάρτισης και επανακατάρτισης του ΟΑΕΔ, ενώ επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής των εργασιακών σχέσεων.

Ωστόσο η συνδικαλιστική πλευρά δεν έκρυψε την ανησυχία της, επισημαίνοντας ότι οι εργοδότες θα προχωρήσουν σε γενικευμένη χρήση της εκ περιτροπής απασχόλησης, εκλαμβάνοντας το κυβερνητικό μέτρο ως κίνητρο.