ΕΟΠΥΥ

Ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται σε δραματική κατάσταση και οι συνέπειες θα φανούν σύντομα, πολύ σύντομα.

Η Διοίκηση του οργανισμού που διαχειρίζεται 6,5 δις ευρώ ετησίως,  έχει παραλύσει από τις συγκρούσεις ανάμεσα στον Πρόεδρο κ. Πλαγιαννάκο και την αντιπρόεδρο κ. Καλποδίνη, ενώ το υπουργείο Υγείας παραμένει θεατής, αποφεύγοντας ν΄ ασκήσει στοιχειωδώς τον εποπτικό του ρόλο.

Όμως η πλέον επικίνδυνη εξέλιξη βρίσκεται στη μεγάλη μείωση εσόδων του ΕΟΠΥΥ, λόγω αναστολής των εισφορών περίθαλψης από τους ασφαλισμένους εξαιτίας της πανδημίας. Η μαύρη τρύπα που δημιουργείται στα έσοδα Μαρτίου- Απριλίου- Μαϊου απειλεί να καταπιεί όλες τις δραστηριότητες του Οργανισμού, με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Οι συμβεβλημένοι γιατροί, τα εργαστήρια, οι Κλινικές, αλλά και τα Νοσοκομεία κινδυνεύουν να βρεθούν σε δεινή θέση αν ο ΕΟΠΥΥ κηρύξει στάση πληρωμών.

Τις παραπάνω εκτιμήσεις επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος του ΠΙΣ στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ. Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση του ΠΙΣ στις 17 Μαϊου, η κ. Μαστοράκου ενημέρωσε το ΔΣ πως «υπάρχει κίνδυνος για στάση πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ».

Ως αναμενόμενο τέτοια προειδοποίηση όφειλε να σημάνει συναγερμό, αφού οι συνέπειες για το σύνολο της Ιατρικής κοινότητας, αλλά και για τα 10 εκατ. ασφαλισμένων, θα είναι απερίγραπτες.

Μόνη λύση προβάλει φυσικά η επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ από το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να υπάρξει ισόποση αναπλήρωση των απωλειών, για να μπορέσει ο οργανισμός ν΄ ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Βεβαίως κάτι τέτοιο ούτε ακροθιγώς δεν έχει συζητηθεί μέχρι στιγμής στο Μέγαρο Μαξίμου.

Είδατε όμως καμία αντίδραση από το προεδρείο του ΠΙΣ που ενημερώθηκε αρμοδίως και εκπροσωπεί 65.000 γιατρούς;

Καμία. Ο Εξαδάκτυλος είναι απασχολημένος να αξιοποιήσει τη χορηγία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ) για ένα τηλεοπτικό σποτ, ενώ το υπόλοιπο προεδρείο –της κυρίας Μαστοράκου συμπεριλαμβανομένης- νοιάζεται να κρατήσει την υπόθεση όσο πιο χαμηλά γίνεται, ώστε να μη διαταραχτούν οι σχέσεις του με την κυβέρνηση.

Νομίζουμε πως οι κοινωνικοί φορείς, τα πολιτικά κόμματα, οι Ιατρικοί Σύλλογοι και οι εκλέκτορες στη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ πρέπει να πάρουν πολύ σοβαρά την υπόθεση και να κινητοποιηθούν πριν οδηγηθεί ο ΕΟΠΥΥ σε παράλυση.