ΕΟΠΥΥ

Ο ΕΟΠΥΥ δημιουργήθηκε το 2011 από τη συγχώνευση των κλάδων υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων (πλην δημοσιογράφων για ευνόητους λόγους).
Κανένας κλάδος μέχρι τη συγχώνευση δεν είχε παρουσιάσει ισολογισμό, διότι για ευνόητους λόγους απέφευγαν να καταγράψουν την περιουσία τους. Το ΤΣΑΥ αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα διάλυσης ασφαλιστικού φορέα, χωρίς ποτέ να καταγραφεί η περιουσία του και να καταλογιστούν ευθύνες.
Συνεπώς, ο ΕΟΠΥΥ ως «φορέας-ομπρέλα» ήταν αδύνατον να εμφανίσει ισολογισμό αφού οι επί μέρους φορείς στερούνταν. Μπορούσε μόνον να καταρτίζει προϋπολογισμούς, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια είναι σημαντικά βελτιωμένοι και πλεονασματικοί λόγω της απόδοσης από τον ΕΦΚΑ των εισφορών υγείας.

Χτες, ο υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας επισκέφτηκε τον ΕΟΠΥΥ και έκανε την εξής καταπληκτική δήλωση:
Ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να είναι σύγχρονος, ευέλικτος, μοντέρνος και οικονομικά βιώσιμος και, το κυριότερο από όλα που μας απασχολεί, να υπηρετεί τον πολίτη, να μην τον ταλαιπωρεί, να τον εξυπηρετεί, να κάνει πιο εύκολη τη ζωή του.
Είναι ένα θέμα το πώς θα μετασχηματιστεί ο Οργανισμός σε αυτό το οποίο περιέγραψα. Σε κάθε περίπτωση, κάτι τέτοιο δε μπορεί να γίνει εάν ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει κάνει ποτέ ισολογισμό“.
Διερωτόμαστε: την αναφορά περί βελτίωσης του ΕΟΠΥΥ μόνο σε περίπτωση που καταρτιστούν ισολογισμοί τη σκέφτηκε μόνος του ο κ. Κικίλιας ή του την υπέδειξαν οι ένοικοι του Μαξίμου, ώστε αν πάνε τα πράγματα στραβά να τα φορτωσουν στους ισολογισμούς;
Πιθανόν και στον κόκορα..