ΕΟΠΥΥ- Προείσπραξη του 70% του clawback και οι ψευτολεονταρισμοί ΠΙΣ και ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ

Στις 30 Ιουνίου 2021 δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ο νόμος 4812/21, ο οποίος στο άρθρο 72προβλέπει:

«Από το έτος 2021 και εφεξής, βάσει των ορίων δαπανών που καθορίζονται στην απόφαση της παρ. 4, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προεισπράττει σε μηνιαία βάση, κατά τον χρόνο εξόφλησης του μήνα δαπάνης των παρόχων της παρ. 1 και μέχρι τον χρόνο έκδοσης των διοικητικών πράξεων βεβαίωσης των ποσών αυτόματης επιστροφής (clawback), ποσοστό έως 70% του συνολικού ποσού αυτόματης επιστροφής που αναλογεί σε κάθε πάροχο πριν από τον έλεγχο και την τελική εκκαθάριση της δαπάνης των παρόχων».

Αυτό σε απλοελληνικά σημαίνει πως όχι μόνο δεν ελαττώνεται το clawback, όπως έταζε προεκλογικά η ΝΔ και διακινούσαν περιχαρείς οι κ.κ. Μαστοράκου και Εξαδάκτυλος, αλλά εισάγεται το επαχθέστερο μέτρο της προείσπραξης και μάλιστα στο 70%.

Κανείς από τους θεσμικούς φορείς δεν ανησύχησε όταν εισήχθη η ρύθμιση στη Βουλή, ώστε να υπάρξει παρέμβαση κατά τη συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές. Κανείς δεν ανησύχησε όταν ψηφίστηκε και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, οπότε όφειλε ο νομικός σύμβουλος του ΠΙΣ κ. Κατσίκης να ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο και όλους τους εμπλεκόμενους.

Και στις 12 Αυγούστου εκδίδεται από τον ΕΟΠΥΥ απόφαση εφαρμογής της νομοθετημένης πριν ενάμισι μήνα ρύθμισης (κλικ εδώ) και τότε αφυπνίζεται η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, αφυπνίζεται και ο ΠΙΣ. Και αμφότεροι εκδίδουν ανακοινώσεις, στις οποίες επιδίδονται σε ψευδολεονταρισμούς, για «τυχόν κινητοποιήσεις του κλάδου». (Προσέξτε το «τυχόν»).

Πού είναι άραγε εκείνο το περίφημο Συντονιστικό που απειλούσε με κινητοποιήσεις όταν στην κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ; Πού είναι ο κ. Πατούλης και ο κ. Πατσουράκος να υπερασπιστούν τους γιατρούς και τα μικρά διαγνωστικά κέντρα που απειλούνται με αφανισμό;

Όπως σημειώνει σε ενημερωτικό σημείωμα ο Μιχάλης Ψαλτάκος, ακτινοδιαγνώστης και μέλος στο ΔΣ του ΠΙΣ

«Από την κατάργηση του clawback που επαγγέλλονταν, έφτασαν στην προείσπραξη του 70 % για το ‘21 , πριν δηλαδή τον οριστικό έλεγχο για το τρέχον έτος. Αντί της γενναίας χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ για την ιδιωτική ΠΦΥ, με παράλληλο αυστηρό έλεγχο της διαδικασίας παραπεμπτικογράφησης , έφτασαν να προσθέτουν  στις ήδη επιβαρυντικές δαπάνες των 120 δόσεων για τα clawback των περασμένων χρόνων και την προείσπραξη του ‘21. Η άμεση απόσυρση αυτής της απόφασης αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την επιβίωση των μικρών και μικρομεσαίων μονάδων».

Το ερώτημα είναι αν ο ΠΙΣ και οι άλλοι φορείς του έκπαλαι επαναστατικού Συντονιστικού έχουν διάθεση να κινητοποιηθούν ή θα αποδεχτούν κατά γράμμα το «τυχόν» της τύχης τους. 

Ygeianet