ΕΟΠΥΥ- προσχέδιο προϋπολογισμού

Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα στοιχεία που καταγράφονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή είναι και τούτο: ο ΕΟΠΥΥ την επόμενη χρονιά θα καταβάλει στα Νοσοκομεία της χώρας 888 εκατ € ως αποζημίωση για νοσήλια ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ.


Σε συνθήκες κανονικότητας η πληροφορία αυτή δεν θα είχε κανένα απολύτως ενδιαφέρον. Αν όμως θυμηθούμε πως επί εποχής Λοβέρδου ο ΕΟΠΥΥ κατέγραφε έλλειμα 3 δις και μέχρι το 2016 δεν έδωσε ούτε σεντς στα Νοσοκομεία, τότε αντιλαμβανόμαστε πως έχει επιτευχθεί μια τεράστια μεταστροφή και ο ΕΟΠΥΥ των τεράστιων ελλειμάτων έχει γίνει ένας πλεονασματικός φορέας υγείας που καταφέρνει σταδιακά να ανακτά την αξιοπιστία του.


Άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο αποτελούν οι κωδικοί που αποτυπώνουν τις παροχές στους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία, οι οποίες ανέρχονται στα 583 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 523 εκατομμυρίων το 2018.


Η χορήγηση αναδρομικών στους γιατρούς θα καταγραφεί -όπως σημειώναμε και χτες- ως τροποποίηση του τρέχοντος προϋπολογισμού και θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες μέρες, εκτιμάται όμως πως θα ανέλθει περί τα 140 εκατ €.