ΕΟΠΥΥ: Τα πισωγυρίσματα στην αξιολόγηση, οι παγίδες και στο βάθος απολύσεις

Εν αναμονή του περίφημου πορίσματος της αξιολόγησης του ΕΟΠΥΥ που τελικά θα κατατεθεί την Τρίτη- σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, καθώς αυτό αποφάσισε ομόφωνα η αρμόδια Επιτροπή-  και αυτό που αποτελεί μία μεγάλη βεβαιότητα, είναι ότι κάθε άλλο παρά σωστά, η κυβέρνηση διαχειρίστηκε το μείζον αυτό θέμα.

 

Τώρα, με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ κυριολεκτικά στα …«κάγκελα» με την απεργία να καταγράφει επιτυχία κατά 95% – κάτι που δεν μπορούσε να προβλέψει κανένας κυβερνητικός παράγοντας – και με όλη σχεδόν την κοινωνία εξαντλημένη, ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης, επιχειρεί αναδίπλωση, για να μαζέψει έστω την ύστατη στιγμή τα ασυμμάζευτα.  

 

Την ώρα που οι απολύσεις που θα προκύψουν από την αξιολόγηση είναι προαποφασισμένες, εν τούτοις, ο κ. Γεωργιάδης επιχειρεί να τάξει, ή να δώσει ό,τι μπορεί περισσότερο, προκειμένου να έχει σε ηρεμία τον ιατρικό κλάδο, ο οποίος έχει ξεσπάσει για τα καλά, απειλώντας την συνοχή της ίδιας της κυβέρνησης

 

Ηδη σήμερα το πρωί σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο υπουργός κάτω από την πίεση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας κ. Γ. Πατούλη και για πρώτη φορά δημόσια, αναγκάστηκε να δηλώσει ότι σε όσους γιατρούς απολύσει, θα δώσει την δυνατότητα να υπογράψουν συμβάσεις ώστε να εργάζονται όπως οι συμβεβλημένοι, με αποδοχές 2000 ευρώ,  με την επίσκεψη του ασφαλισμένου να ανέρχεται σε 10 ευρώ.

 

Να θυμίσουμε ότι ήδη οι πρώτες απολύσεις πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Δευτέρα, όπου η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έδιωξε 633 γιατρούς – μόνιμους υπαλλήλους ή με συμβάσεις αορίστου χρόνου, οι οποίοι απεργούσαν.

 

Σύμφωνα με το πόρισμα, 2246 περισσεύουν από τις ειδικότητες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Το βέβαιο πάντως είναι ότι μετά την αξιολόγηση, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, θα είναι αποκλειστικής απασχόλησης, όπως ακριβώς ισχύει στο ΕΣΥ.

 

Υποστηρίζοντας το εγχείρημα της μεταρρύθμισης του ΕΟΠΥΥ και της αναδιάρθρωσης του Κέντρων Υγείας, ο υπουργός, στην ίδια εκπομπή, παραδέχθηκε  ότι η μεταρρύθμιση έχει πρωτίστως δημοσιονομικό στόχο, προσθέτοντας, ότι σε περίπτωση που ο ΕΟΠΥΥ γίνει αποκλειστικά αγοραστής υπηρεσιών αντί για πάροχος, κλείνοντας τα πολυ-ιατρεία, τότε οι πόροι που θα εξοικονομηθούν θα ανέρχονται στα 350 εκατ. ευρώ ετησίως.

 

Όπως εξήγησε, μολονότι οι επισκέψεις ανά ασθενή είναι φθηνότερες στα πολυ-ιατρεία παρά σε συμβεβλημένους ιατρούς, το συνολικό λειτουργικό κόστος των πολυ-ιατρείων ανέρχεται σε «εκατοντάδες εκατομμύρια», ενώ οι συμβεβλημένοι κοστίζουν 83 εκατ. ευρώ ετησίως.

 

Βεβαίως πολλά θα κριθούν και από την συνεδρίαση της Τετάρτης 11 Δεκεμβρίου, στην Επιτροπή Κοινωνικών  Υποθέσεων στην Βουλή.

Πολύ σοφά ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και πρώην υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, αντιλαμβανόμενος την σοβαρότητα της κατάστασης- η οποία τείνει να εξελιχθεί σε πολιτικό τσουνάμι για την κυβέρνηση- έδωσε την ιδέα, να γίνει μία συζήτηση εφ όλης της ύλης για την επόμενη ημέρα της ΠΦΥ και τις απολύσεις.

 

Μιλώντας στο onMed.gr, ο κ. Κρεμαστινός, τόνισε ότι μόνο καλό θα βγει από τον διάλογο αυτό, καθώς είχε πολωθεί πολύ το κλίμα. Δεν είναι δυνατόν, να συζητάμε για το μέλλον της περίθαλψης και στις μεταρρυθμίσεις να μην συμμετέχουν οι κύριοι «πρωταγωνιστές» που είναι οι γιατροί, πρόσθεσε. Αναφορικά με το θέμα της ΠΦΥ, ο κ. Κρεμαστινός, συμφωνεί με την άποψη του υπουργού Υγείας για άμεση πρόσβαση στους ειδικούς γιατρούς, ενώ όσον αφορά τον γενικό γιατρό, σε μεγάλη κλίμακα βοηθά το γεγονός, ότι οι έλληνες έχουν κοντά τους τα  Κέντρα Υγείας.

 

Πάντως ο κ. Κρεμαστινός, είναι πολύ ξεκάθαρος στο θέμα των απολύσεων, λέγοντας, ότι «η Τρόικα δεν έθεσε ποτέ θέμα απολύσεων συγκεκριμένα από τον χώρο της υγείας, απολύσεις ναι αλλά όχι συγκεκριμένα από τον χώρο αυτό», τονίζει. 

Σύμφωνα με πληροφορίες τέλος, γιατροί του ΕΟΠΥΥ – μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Παρασκευής συνάντηση με στελέχη του κοινοβουλευτικού τομέα Υγείας του κόμματος, καθώς και με κυβερνητικά στελέχη του κόμματος, τα οποία διαβεβαίωσαν τους γιατρούς ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει απολύσεις γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ ούτε να δεχθεί την νομιμοποίηση της "επιτροπής αξιολόγησης" δομών και προσωπικού του Οργανισμού, καθώς και του "πορίσματός" της.

Τα κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ακόμη, διαβεβαίωσαν τους γιατρούς ότι το κόμμα θα συμφωνήσει σε αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ μόνον εάν αυτές υλοποιηθούν σε βάθος χρόνου και όχι με διαδικασίες fast track.