Η αυξημένη προσέλευση των ασφαλισμένων στις ιδιωτικές εργαστηριακές δομές, λόγω του κλεισίματος των δημόσιων δομών του ΕΟΠΥΥ, εξάντλησε τον πενιχρό προϋπολογισμό του Οργανισμού, χωρίς πρόβλεψη κάλυψης του.
Σε ακραία φαινόμενα οδηγεί η ανεπάρκεια χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ.
Το ετήσιο κονδύλι αναμένεται να εξαντληθεί έως το τέλος του μήνα, καταγγέλλει η επιτροπή ιατρικής διαπραγμάτευσης.
Συγκεκριμένα, το συνολικό προβλεπόμενο ποσό είναι 300 εκατομμύρια ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται εργαστηριακές εξετάσεις, ιατρικές πράξεις και η δαπάνη για την πρωτοβάθμια (ανοιχτή περίθαλψη) των κλινικών.
Οι δαπάνες του περασμένου Ιανουαρίου ανήλθαν στα 77 εκατομμύρια ευρώ και ο Φεβρουάριος κινήθηκε στα ίδια επίπεδα.
Αυτό σημαίνει ότι από τις αρχές Μαρτίου τα 150 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αφορούν το πρώτο εξάμηνο, έχουν ήδη εξαντληθεί!
Όπως αναφέρεται σε σχετική επιστολή της επιτροπής, η αυξημένη προσέλευση των ασφαλισμένων στις ιδιωτικές εργαστηριακές δομές από τις αρχές του χρόνου, λόγω του κλεισίματος των δημόσιων δομών του ΕΟΠΥΥ, εξάντλησε τον πενιχρό προϋπολογισμό του Οργανισμού, χωρίς πρόβλεψη κάλυψης του.
Για την αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού, η επιτροπή προτείνει το εξής:
Η όποια υπέρβαση του αναλογούντος στο πρώτο τρίμηνο ποσού, να καλυφθεί από αδιάθετα κονδύλια για τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, που από πενταμήνου – λόγω απεργίας – δεν λειτουργούν.
Κάλυψη
Η επιτροπή εφιστά την προσοχή της διοίκησης στον εργαστηριακό τομέα, καθώς για τους λοιπούς μήνες του έτους δεν υπάρχει αντίστοιχη χρηματοοικονομική κάλυψη.
Για τον λόγο αυτό, απαιτεί την άμεση εφαρμογή του κλειστού προϋπολογισμού (πλαφόν ανά πάροχο).
Οι εργαστηριακές υπηρεσίες υγείας – σημειώνει – ακολουθούν πρωτόκολλα ποιότητας που έχουν ανελαστικό κόστος, γεγονός που δεν επιτρέπει την περαιτέρω συμπίεση του.
Δ.Κ.