Εως 69,2% κάτω οι επικουρικές

Από το 2013 έως το 2021 θα μειώνονται σταδιακά στο 20%, με αποτέλεσμα ασφαλισμένοι να παίρνουν έως και 530 ευρώ λιγότερα τον μήνα

Δραματική μείωση -που φτάνει μέχρι και 69,2%- στις επικουρικές συντάξεις φέρνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που προκαλεί μπαράζ αντιδράσεων. Πρόκειται για την πιο σκληρή παρέμβαση της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό, καθώς από τις αλλαγές επηρεάζονται ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι.

Με το νομοσχέδιο ανατρέπονται οι παροχές των επικουρικών ταμείων, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις πως δεν πρόκειται να μειωθούν οι συντάξεις. Συγκεκριμένα, από το 2013 μέχρι και το 2021 οι επικουρικές συντάξεις θα μειώνονται σταδιακά -σε οκτώ ισόποσες δόσεις- με στόχο να «πέσουν» στο 20%.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως 20% θα εισπράττουν μόνο όσοι ασφαλισμένοι έχουν συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης στο Ταμείο. Ολοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα πάρουν λιγότερα χρήματα, καθώς στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως «για μικρότερο χρόνο ασφάλισης το πιο πάνω ποσοστό μειώνεται ανάλογα».

Τα στοιχεία

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), για το ύψος των συντάξεων σε 11 φορείς. Στα συγκεκριμένα Ταμεία η μείωση των επικουρικών συντάξεων ξεκινά από 20% και φτάνει μέχρι το 69,2%.

Στα συγκεκριμένα Ταμεία με συντάξιμο μισθό 1.400 ευρώ και 30 έτη ασφάλισης το ποσό της σύνταξης μετά τις αλλαγές πέφτει στα 240 ευρώ. Δηλαδή, όταν τεθούν σε ισχύ οι ρυθμίσεις θα υπάρχουν ασφαλισμένοι που θα εισπράξουν έως και 530 ευρώ λιγότερα τον μήνα!

«Με βάση τα στοιχεία, η μείωση πλήττει κυρίως τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι έχοντας χαμηλές κύριες συντάξεις εξασφαλίζουν καλύτερο εισόδημα μέσα από τις επικουρικές συντάξεις», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ Γιώργος Κουτρουμάνης.

Συνεχίζει τονίζοντας ότι «στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν χαμηλές αποδοχές και λίγα χρόνια ασφάλισης, επομένως η διαφορά των 100, 150 ή 200 ευρώ τον μήνα είναι ένα σεβαστό για όλες αυτές τις κατηγορίες των χαμηλοσυνταξιούχων».

Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει πάρει η επίθεση στα Ταμεία είναι το ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει ακόμη και στην επικουρική ασφάλιση, όπου δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση.

Με βάση τη νομοθεσία τα έσοδα των επικουρικών ταμείων προέρχονται από τις εισφορές των εργοδοτών και των εργαζομένων.

Σημειώνεται πως με βάση το νομοσχέδιο μεγαλύτερο ποσοστό από το 20% μπορεί να δίνουν τα Ταμεία μόνο με απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Απασχόλησης. Για να υπάρξει ανάλογη απόφαση, πρώτα θα εξετάζεται η κατάσταση του φορέα ύστερα από αναλογιστική μελέτη.

Στην πράξη εκτιμάται πως μόνο τρία Ταμεία (το ΤΕΑΠΟΚΑ, το ΤΑΔΚΥ και ο φορέας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων) ενδέχεται να αποδείξουν με μελέτη τη βιωσιμότητά τους. Στους υπόλοιπους 35 φορείς επικουρικής ασφάλισης τα οικονομικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για μεγαλύτερες συντάξεις.

Ελλειμμα

Ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία γίνονται οι αλλαγές είναι το ότι στο ΕΤΕΑΜ (το επικουρικό του ΙΚΑ) το μακροχρόνιο αναλογιστικό έλλειμμα είναι 48 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, αντί να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα η κυβέρνηση με τις ενοποιήσεις «μεταφέρει» στο Ταμείο τρεις ελλειμματικούς φορείς (των ηλεκτροτεχνιτών, του προσωπικού ιπποδρομιών και των τσιμέντων).

Την ίδια στιγμή οι οφειλές του ΙΚΑ προς το ΕΤΕΑΜ -που αγγίζουν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ- θα ρυθμιστούν μετά 15 χρόνια.

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη οι εργαζόμενοι στα Ταμεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

ΑΠΩΛΕΙΕΣ

Μεγάλα θύματα οι φαρμακο-υπάλληλοι

Στο «επίκεντρο» των αλλαγών βρίσκεται το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών, όπου αναμένεται η μεγαλύτερη μείωση των επικουρικών συντάξεων. Για το θέμα αυτό χθες η «Επιτροπή αγώνα του Ταμείου» εξέδωσε ανακοίνωση, όπου μεταξύ άλλων σημειώνει τα εξής:

Η μείωση της σύνταξης για ασφαλισμένο με 35ετία και συντάξιμες αποδοχές διετίας 1.300 ευρώ είναι 69%. Δηλαδή η ετήσια απώλεια είναι 8.129 ευρώ.

Οι συντάξιμες αποδοχές υπολογίζονταν με βάση τη διετία. Ωστόσο θα πάει στην πενταετία, οπότε οι μειώσεις θα είναι άμεσες με την ψήφιση του νόμου.

Καταργείται η χορήγηση αυτοτελούς επικουρικής σύνταξης αν υπάρχει το όριο ηλικίας, αφού μπαίνει ως προϋπόθεση η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στον φορέα κύριας ασφάλισης.

Οι αλλαγές επηρεάζουν και τα οικογενειακά επιδόματα, τα οποία μέχρι τώρα υπολογίζονταν έως το ποσό των 896,7 ευρώ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ