Επανάσταση για τους νεφροπαθείς

Το δικό τους «γολγοθά» ζουν περίπου 10.000 Ελληνες ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και βιώνουν το μαρτύριο της αιμοκάθαρσης. Είναι υποχρεωμένοι μέρα παρά μέρα να πηγαίνουν στο νοσοκομείο, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς είναι αναγκασμένοι να εγκαταλείπουν το σπίτι τους, τη δουλειά τους, τη ζωή τους ολόκληρη, προκειμένου να μετακινούνται σε άλλες πόλεις που διαθέτουν μονάδες τεχνητού νεφρού. Oι νεφροπαθείς υποβάλλονται σε μία απίστευτη ταλαιπωρία και κάνουν λόγο για έναν «καθημερινό θάνατο». Ωστόσο, τα νέα της νανοτεχνολογίας, που υπόσχεται στους ασθενείς μία φυσιολογική ζωή (αιμοκάθαρση ενώ θα βαδίζουν ή θα εργάζονται), φέρνουν ελπίδες και πολλά χαμόγελα…

«Είναι πολύ δύσκολο να εκφράσω με λόγια αυτό που νιώθω κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, που πάω για αιμοκάθαρση και παραμένω στο νοσοκομείο για τουλάχιστον 4-5 ώρες. Η διαδικασία είναι επώδυνη. Πρόκειται για έναν… καθημερινό θάνατο και δεν ξέρω μέχρι πότε θα αντέξω αυτό το μαρτύριο…», ανέφερε στον «Α» ο Ευστράτιος Χ., που υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση εδώ και πέντε χρόνια. Μόλις άκουσε, όμως, για το νέο θαύμα της νανοτεχνολογίας, για τη συσκευή που προσομοιάζει με φυσιολογικό νεφρό και η οποία θα ανατρέψει τα σημερινά δεδομένα και θα προσφέρει ποιοτική αναβάθμιση στη ζωή χιλιάδων ασθενών, ένα χαμόγελο άνθισε στα χείλη του.

Δώρο ζωής

«Εύχομαι να ολοκληρωθούν με απόλυτη επιτυχία τα πειράματα των επιστημόνων, γιατί έτσι θα μας χαρίσουν και πάλι μία φυσιολογική και ξένοιαστη ζωή», δήλωσε ο Ευστράτιος Χ., λέγοντας ότι «το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσε κάποιος να μου κάνει αυτήν τη στιγμή είναι να μου πει ότι δε χρειάζεται να επισκέπτομαι μέρα παρά μέρα το νοσοκομείο, καθώς θα έχω στα χέρια μου τη σωτήρια αυτή συσκευή».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, Χρήστο Ιατρού, «η αλματώδης ανάπτυξη της νανοτεχνολογίας αναμένεται να προσφέρει σαρωτικές βελτιωτικές αλλαγές στον τομέα της νεφρολογίας τα επόμενα χρόνια». Oπως δήλωσε ο ίδιος σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, πράγματι δεν είμαστε πολύ μακριά από τη στιγμή που οι νεφροπαθείς θα κάνουν αιμοκάθαρση, ενώ θα βαδίζουν ή θα εργάζονται, με τη βοήθεια μικροσκοπικών, φορητών και συνεχούς λειτουργίας συσκευών, τις οποίες θα φέρουν πάνω τους και οι οποίες θα προσομοιάζουν με φυσιολογικό νεφρό! Oι πρωτοποριακές συσκευές έχουν ήδη δοκιμαστεί πειραματικά σε ασθενείς στο εξωτερικό με πολύ καλά αποτελέσματα και οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι στο άμεσο μέλλον θα μπορέσουν να βάλουν ένα τέλος στην ταλαιπωρία των νεφροπαθών.

Την ευχή της να ολοκληρωθούν σύντομα οι έρευνες των επιστημόνων για τις επαναστατικές συσκευές αιμοκάθαρσης εξέφρασε και η Ιωάννα Γ., η οποία υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση πάνω από 15 μήνες. «Αν δεν είμαστε αναγκασμένοι να πηγαίνουμε τρεις ή και περισσότερες φορές την εβδομάδα στο νοσοκομείο για αιμοκάθαρση, δε θα εγκαταλείπουμε την εργασία ούτε την οικογένειά μας, ενώ θα μπορούμε να πηγαίνουμε και εμείς διακοπές χωρίς να ψάχνουμε αν στο μέρος υπάρχει μονάδα τεχνητού νεφρού και αν μπορεί να μας δεχτεί», ανέφερε η ίδια και πρόσθεσε «θα ζούμε όπως πριν και δε θα αισθανόμαστε πλέον μειονότητα».

Η νανοτεχνολογία

Η προσφορά της νανοτεχνολογίας δε θα είναι μόνο στον τομέα της αιμοκάθαρσης, αλλά και στον τομέα των μεταμοσχεύσεων και στην πρόγνωση των νεφρικών παθήσεων που πλήττουν με αυξανόμενο ρυθμό τους ανθρώπους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, χρησιμοποιώντας νανομηχανές, οι οποίες παρακολουθούν και τροποποιούν την ανοσιακή απάντηση, μπορεί να δημιουργηθεί εκλεκτική ανοσοανοχή για τα εμφυτευμένα νεφρικά μοσχεύματα, ενώ η νανοτεχνολογία μπορεί να συμβάλει και στην έγκαιρη διάγνωση της νεφρικής νόσου με τη χρήση εμφυτεύσιμων μικροαισθητήρων που μπορούν να ανιχνεύσουν πρώιμες βιοχημικές διαταραχές