Επανέρχεται η λίστα των φαρμάκων

Αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης των σκευασμάτων και ηλεκτρονική διασταύρωση των συνταγών μελετά η κυβέρνηση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΛΕΝΑΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ |

Επαναφορά της λίστας φαρμάκων, αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης των σκευασμάτων, ηλεκτρονική διασταύρωση των συνταγών, χορήγηση ηλεκτρονικής κάρτας υγείας στους ασφαλισμένους και εφαρμογή ενιαίων κανόνων παροχής υπηρεσιών υγείας στα ασφαλιστικά ταμεία μελετά η κυβέρνηση. Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή σύσκεψη των υπουργών Οικονομίας, Εργασίας και Υγείας, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ.Πάγκαλου .

Οπως είχε δηλώσει προσφάτως η υπουργός Υγείας κυρία ΜαριλίζαΞενογιαννακοπούλου, εξαιτίας του ισχύοντος τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων, της κατάργησης της λίστας και της απουσίας ελέγχου των δαπανών, τα ασφαλιστικά ταμεία επιβαρύνονται με 2 δισ. ευρώ τον χρόνο. Επίσης, από τη μη εφαρμογή του «rebate» (σ.σ.: οι φαρμακευτικές εταιρείες όφειλαν να επιστρέψουν στα ασφαλιστικά ταμεία για το 2006 και το 2007 χρηματικό ποσό από τις πωλήσεις των φαρμάκων) τα Ταμεία ζημιώθηκαν κατά 300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές θα ισχύσουν από την επαναφορά της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων, με στόχο τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης η οποία έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Τα θέματα που αναμένεται να ανακύψουν είναι ποια φάρμακα θα ενταχθούν στη λίστα και αν θα μπορούν να χορηγούνται ως αναντικατάστατα αυτά που θα μείνουν εκτός, προκειμένου να καλύπτεται το κόστος τους από τα ασφαλιστικά ταμεία. Πηγές του υπουργείου Υγείας αναφέρουν ότι εκτός από την περι στολή της δαπάνης θα ενισχυθούν και τα γενόσημα (αντίγραφα) φάρμακα.

Παράλληλα η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ελέγξει τη συνταγογράφηση των φαρμάκων, δημιουργώντας ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου των συνταγών που διακινούνται. Το σύστημα θα βασιστεί σε αυτό του ΙΚΑ. Με την εφαρμογή του η διοίκηση του Ιδρύματος εκτιμά ότι θα εξοικονομούνται περίπου 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Σ ε ό,τι αφορά τα νοσοκομειακά φάρμακα η προμήθειά τους θα πραγματοποιείται από τις Υγειονομικές Περιφέρειες ή τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα. Το ίδιο θα ισχύει και για την προμήθεια των υπολοίπων υγειονομικών υλικών. Οπως έχει ανακοινώσει η υπουργός Υγείας το νέο σύστημα προμηθειών θα είναι αποκεντρωμένο, τα είδη θα κωδικοποιούνται και θα διενεργούνται ανοιχτοί ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί.

Πόροι αναμένεται να εξοικονομηθούν και από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας. Αυτή θα εφαρμοστεί παράλληλα με τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς και αργότερα θα συμβάλει στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων.

Επιπλέον η κυβέρνηση μελετά την εφαρμογή ενιαίων κανόνων παροχής υπηρεσιών υγείας στα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και τη συνεργασία τους με το ΕΣΥ για την ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Στα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνεται η ανάπτυξη του συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε επίπεδο δήμων, με τη λειτουργία Μονάδων Οικογενειακής Ιατρικής.