Επιχειρηματικό πόκερ για τα υπερ-κέρδη των μαιευτηρίων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ιδιαίτερα θερμός προμηνύεται ο φετινός χειμώνας στην αγορά- φιλέτο των ιδιωτικών μαιευτηρίων. Στο επίκεντρο βρίσκεται η είσοδος δύο νέων παικτών, με την επικείμενη λειτουργία μαιευτηρίου στο «Ερρίκος Ντυνάν» και τη δημιουργία του «Ρέα», του πρώτου μαιευτηρίου στα νότια προάστια. Πρόκειται για εξελίξεις που ανατρέπουν τα δεδομένα στον χάρτη των ιδιωτικών μαιευτηρίων και κυρίως στην Αττική προσδίδοντας νέες διαστάσεις στη μάχη μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων, με ορισμένους να προχωρούν ήδη σε μείωση τιμών και άλλους να στρέφουν το επενδυτικό τους ενδιαφέρον στην περιφέρεια, όπου λειτουργούν κυρίως μικρά μαιευτήρια.

¶λλωστε, το τοπίο των ιδιωτικών μαιευτηρίων της Αττικής κυριαρχείται εδώ και αρκετούς μήνες από την έντονη κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στα τρία μεγαλύτερα ιδιωτικά μαιευτήρια- «Ιασώ», «Μητέρα» και «Λητώ»- από τη μία και του «Ιατρικού Αθηνών» με το «Ερρίκος Ντυνάν» από την άλλη. Η κοινή επένδυση του ομίλου Ιατρικό Αθηνών μέσω της εταιρείας Γαία και του κοινωφελούς ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν με στόχο τη δημιουργία μαιευτηρίου που θα στεγαζόταν στο δεύτερο, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των παραδοσιακών παικτών του κλάδου. Ύστερα από σειρά εξωδίκων και παρεμβάσεών τους στο υπουργείο Υγείας, εμποδίστηκε τελικώς η συνεργασία «Ιατρικού»- «Ντυνάν», χωρίς όμως να ανασταλεί η δημιουργία μαιευτηρίου στο Νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού.

Ανοίγει τον Νοέμβριο

«Στα μέσα Νοεμβρίου θα αρχίσει η λειτουργία του μαιευτηρίου» δηλώνει κατηγορηματικά ο κ. Ανδρέας Μαρτίνης, πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν». «Η σχετική άδεια λειτουργίας εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο από το υπουργείο Υγείας και αυτή την εποχή βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο προετοιμασίας» επισημαίνει ο κ. Μαρτίνης, ο οποίος προχώρησε προ ημερών στην έκδοση εξωδίκου κατά του «Ιασώ» και του ομίλου Υγεία, ζητώντας να πάψουν να ασχολούνται με τη μαιευτική κλινική του Νοσοκομείου του Ερυθρού Σταυρού και προειδοποιώντας ότι θα προχωρήσει σε προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια σε περίπτωση που συνεχίσουν. Στην αγορά όμως ο προβληματισμός παραμένει έντονος σχετικά με το αν πρόκειται για μία μονάδα η οποία θα βρίσκεται υπό τον αποκλειστικό έλεγχο του «Ερρίκος Ντυνάν» ή αν επιχειρείται συνεργασία με τρίτο φορέα, στην προκειμένη περίπτωση το «Ιατρικό Αθηνών». Το επιχείρημα που προβάλλεται από την πλευρά των τριών μαιευτηρίων είναι ότι μία τέτοια συμφωνία ισοδυναμεί με αθέμιτο ανταγωνισμό εξαιτίας της στέγασης ενός ιδιωτικού φορέα σε ένα δημόσιο νοσοκομείο. Όπως μάλιστα υποστηρίζουν παράγοντες του μαιευτικού κλάδου, οι επενδύσεις σε εξοπλισμό και οι συνεργασίες με γιατρούς φαίνεται να έχουν συναφθεί μέσω της Γαία, της εταιρείας του «Ιατρικού Αθηνών». Αν και ο κ. Μαρτίνης υποστηρίζει ότι ο εξοπλισμός έχει εκχωρηθεί στο «Ντυνάν», δεν αποκλείει συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών. Δηλώνει μάλιστα ότι βρίσκεται σε στάδιο αναζήτησης για το ποια μορφή ακριβώς θα λάβει τελικά η συνεργασία του νοσοκομείου με το «Ιατρικό Αθηνών», προκρίνοντας την παραχώρηση του μάνατζμεντ του μαιευτικού τμήματος, δυναμικότητας 147 κλινών, στον ιδιωτικό όμιλο.

Από την πλευρά του «Ιατρικού Αθηνών», στελέχη δίνουν μια άλλη εκδοχή και παραπέμπουν στην ανακοίνωση του ιδιωτικού ομίλου τον περασμένο Αύγουστο, όπου αναφερόταν ότι η συμφωνία ενοικίασης χώρων με το «Ερρίκος Ντυνάν» δεν ισχύει και ότι το «Ιατρικό» προχωρεί αυτόνομα στη δημιουργία μαιευτικής κλινικής.

Χαμηλότερες τιμές

Πάντως, παρά τις έντονες συνθήκες ανταγωνισμού, ο πρόεδρος του «Ντυνάν» εκτιμά ότι ετησίως το όφελος από το μαιευτήριο θα είναι γύρω στα 4-5 εκατ. ευρώ, παρ΄ ότι στοχεύει να προχωρήσει σε παροχή υπηρεσιών με χαμηλότερο τιμολόγιο περίπου κατά 30% σε σύγκριση με αυτές των ιδιωτικών μαιευτηρίων. Πρόκειται για εξέλιξη που προκαλεί την έντονη ανησυχία των παραδοσιακών παικτών του χώρου. Ήδη το «Ιασώ», όπου πραγματοποιούνται περίπου 15.000 τοκετοί ετησίως, προχώρησε σε μείωση τιμών κατά 14% έως 17% στην πιο χαμηλή βαθμίδα του τιμοκαταλόγου των τοκετών αλλά και σε σειρά εξετάσεων και επεμβάσεων, ενώ μέσω ενός προγράμματος εκσυγχρονισμού, συνολικής επένδυσης 9 εκατ. €, στοχεύει να βελτιώσει την ποιότητα και να αυξήσει τον αριθμό των παρεχομένων υπηρεσιών. «Λόγω της οικονομικής κρίσης διαπιστώσαμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μείωση των τιμών, καθώς ο κόσμος δυσκολευόταν να νοσηλευτεί εδώ», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος του «Ιασώ», κ. Γιώργος Σταματίου.

Σύμφωνα όμως με παράγοντες του κλάδου των ιδιωτικών μαιευτηρίων, η κίνηση αυτή είναι ενδεικτική των συνθηκών ανταγωνισμού που αναμένεται να προκαλέσει η είσοδος δύο νέων παικτών στην αγορά. Όπως επεξηγούν, οι παραδοσιακοί ιδιωτικοί παίκτες καλούνται πλέον να μοιραστούν την πίτα των περίπου 30.000 τοκετών που πραγματοποιούνται ετησίως στην Αττική, αριθμός που δεν προβλέπεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, όπως παρατηρεί ο κ. Αλέξης Κομνηνός, διευθύνων σύμβουλος του Μαιευτηρίου Μητέρα που ανήκει στον όμιλο Υγεία, ο οποίος εκτιμάται ότι το 2010 θα εμφανίσει τζίρο 350-380 εκατ. ευρώ.

Οι όμιλοι του κλάδου της υγείας στρέφουν το επενδυτικό τους ενδιαφέρον στην περιφέρεια, όπου λειτουργούν κυρίως μικρά μαιευτήρια

Στο επίκεντρο των εξελίξεων, η επικείμενη λειτουργία μαιευτηρίου στο «Ερρίκος Ντυνάν» και η δημιουργία του «Ρέα», του πρώτου μαιευτηρίου στα νότια προάστια

Μεγαλύτερα τα περιθώρια ανάπτυξης στην περιφέρεια

Ως αποτέλεσμα της περιορισμένης δυναμικής ανάπτυξης της μαιευτικής αγοράς στην Αττική, μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι, οι οποίοι επεδείκνυαν έντονο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια για να εισέλθουν στην αγορά αυτή, στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην περιφέρεια, καθώς εκτιμούν ότι η Αθήνα είναι πλέον κορεσμένη.

Όπως χαρακτηριστικά εκτιμά ο κ. Θωμάς Λιακουνάκος, βασικός μέτοχος της Εuromedica η οποία κατέχει το 10% του μετοχικού κεφαλαίου του «Ιασώ», με την έναρξη λειτουργίας δύο νέων μαιευτικών μονάδων «αλλάζει το τοπίο στον κλάδο των μαιευτηρίων». Μάλιστα, ο κ. Λιακουνάκος εκτιμά πλέον ότι «δεν υπάρχει ανάγκη για νέο μαιευτήριο στην Αττική, καθώς υπάρχουν πολλοί παίκτες στην αγορά». Εκτίμησε μάλιστα ότι η έλευση των νέων παικτών ενδέχεται να ασκήσει ισχυρές πιέσεις σε κάποιες από τις υφιστάμενες ιδιωτικές μονάδες. Πάντως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω επέκτασης της Εuromedica, η οποία εκτιμάται ότι θα κλείσει φέτος με τζίρο 256 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 47,5 εκατ. ευρώ, στον χώρο των μαιευτηρίων στην περιφέρεια, όπου ήδη διαθέτει τέσσερα μαιευτήρια (στη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη, το Ηράκλειο Κρήτης και τη Λάρισα), ενώ σχετικά τμήματα διαθέτει κλινική της εταιρείας στη Ρόδο. Έτσι, στις μονάδες της Εuromedica πραγματοποιούνται συνολικά γύρω στους 12.000 τοκετούς ετησίως.

Αναβάθμιση υπηρεσιών

Η περιφέρεια ενδιαφέρει και τον όμιλο Υγεία, στον οποίο ανήκουν το «Μητέρα» και το «Λητώ», όπου πραγματοποιούνται συνολικά 17.500 τοκετοί. «Ο χώρος των μαιευτηρίων μας ενδιαφέρει» παρατηρεί ο κ. Κομνηνός και επεξηγεί ότι οι αγορές εκτός Αττικής που δεν είναι τόσο οργανωμένες παρουσιάζουν μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης για τους ιδιωτικούς ομίλους. Πάντως, δηλώνει ότι με την κατάλληλη στρατηγική στην οποία θα δοθεί μεγάλη έμφαση στην αναβάθμιση των υπηρεσιών, τα δύο μαιευτήρια του «Υγεία» στην Αττική σκοπεύουν να διατηρήσουν το μερίδιό τους. Ήδη από την άνοιξη προχώρησε στην κατάργηση του τετράκλινου, χωρίς να αυξήσει την τιμή που αντιστοιχεί στη θέση.

Από τα νότια προάστια το 60% των τοκετών στην Αττική

Στάση αναμονής τηρεί το «Ιασώ» ως προς την επέκτασή του στα νότια προάστια, καθώς εκτιμάται ότι η λειτουργία του «Ρέα» αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής. Όπως επισημαίνει ο κ. Σταματίου, «αναμένουμε να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η αγορά μετά τη λειτουργία του “Ρέα”». Δεν αποκλείει, πάντως, μελλοντική συνεργασία μεταξύ του «Ρέα» και του «Ιασώ» Νοτίων Προαστίων με στόχο το δεύτερο- εφόσον τελικά προχωρήσει η κατασκευή του, η οποία έχει ανατεθεί βάσει συμφωνίας στην Ιntrakat- να λειτουργήσει αποκλειστικά ως γενική κλινική. Πάντως, η έναρξη λειτουργίας του «Ιασώ» στη Λάρισα, το οποίο θα διαθέτει μαιευτικό και γυναικολογικό τμήμα, τοποθετείται την επόμενη χρονιά, ενώ οι τιμές του θα κινούνται γύρω στο 30% χαμηλότερα από τις αντίστοιχες της Αττικής.

Από την πλευρά του «Ρέα πάντως, ο κ. Νίκος Λοΐσιος αποκλείει το ενδεχόμενο μετοχικής συνεργασίας με άλλη εταιρεία του κλάδου, ενώ εκτιμά ότι οι τοκετοί που θα πραγματοποιούνται στο πρώτο μαιευτήριο των νοτίων προαστίων, στο οποίο συμμετέχουν 400 γιατροί, θα κινούνται γύρω στους 9.500,

αριθμός σημαντικός σε σύγκριση με το μέγεθος της αγοράς.

«Το 60% των τοκετών στην Αττική προέρχονται από τα νότια προάστια» δηλώνει. Μάλιστα στις προθέσεις του κ. Λοΐσιου είναι η άσκηση «λογικής τιμολογιακής πολιτικής, ώστε να μπορεί ο κόσμος να ανταποκριθεί στο κόστος».