Επιχορήγηση-ένεση στο «Παπαγεωργίου»

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Τέλος στην οριακή κατάσταση που είχε φτάσει το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» δίνει η καταβολή της πρώτης δόσης, 11 εκατ. ευρώ, από την κρατική επιχορήγηση για το 2011, με την οποία θα καλυφτούν η μισθοδοσία προσωπικού και τα χρέη προς τους προμηθευτές.

Το ποσό χορηγήθηκε στο νοσοκομείο μόλις την περασμένη εβδομάδα και ενώ η πολύμηνη καθυστέρηση είχε αποτέλεσμα να παραμένουν απλήρωτοι προμηθευτές υλικών και να παρατηρούνται προβλήματα με τα αναλώσιμα. Την ίδια ώρα, να διευθετηθεί το ζήτημα ζητά με επιστολή του προς τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης.

«Από τις αρχές του 2011 κανένας εργαζόμενος δεν έμεινε απλήρωτος. Καλύπταμε τα έξοδα μισθοδοσίας και προμηθειών με τα έσοδα που προέρχονται από τα νοσήλια των ασφαλιστικών ταμείων. Το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης είναι 52 εκατ. ευρώ για το 2011. Μόλις την περασμένη εβδομάδα πήραμε 11 εκατ. ευρώ. Αλλα τόσα είναι προς υπογραφή και αναμένουμε να τα λάβουμε το επόμενο 15νθήμερο», είπε στον «Α» ο γενικός διευθυντής του «Παπαγεωργίου», Γεώργιος Χριστόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επόμενες δόσεις αναμένονται κάθε 2-3 μήνες. «Με τα χρήματα που πήραμε θα πληρώσουμε τους προμηθευτές για το πρώτο εξάμηνο του 2010. Υπάρχουν μικροπροβλήματα και ελλείψεις, αλλά δεν έχουμε μείνει από υλικά. Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας. Η καθυστέρηση παρατηρείται κάθε χρόνο λόγω γραφειοκρατίας. Πέρσι, η πρώτη δόση της επιχορήγησης για το 2010 ήρθε τον Αύγουστο», πρόσθεσε ο κ. Χριστόπουλος.

Οπως είπε στον «Α» ο Παναγιώτης Τουχτίδης, μέλος στο δ.σ. του Σωματείου Εργαζομένων, «οι μικρές ελλείψεις σε υλικά αντιμετωπίζονται με ανταλλαγές μεταξύ των κλινικών και χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα στους νοσηλευομένους. Με το ένταλμα αντιμετωπίστηκε η οριακή κατάσταση για τις πληρωμές Μαΐου -η μισθοδοσία προσωπικού αγγίζει τα 5 εκατ. ευρώ μηνιαίως- και απομένει να λυθεί το θέμα των χρεών προς τους προμηθευτές».

 

Ψωμιάδης: «Πληρώστε για να μην καταρρεύσει»

Το «Παπαγεωργίου» απειλείται με λουκέτο λόγω περικοπής της κρατικής χρηματοδότησης, υποστηρίζει στην επιστολή του ο κ. Ψωμιάδης, καλώντας τους συναρμόδιους υπουργούς να λάβουν μέτρα, ώστε το νοσοκομείο-κόσμημα να σταματήσει να βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης. «Πρόκειται για το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο που μέχρι σήμερα δεν έλαβε καμία χρηματοδότηση από το ποσό των τριών χρηματοδοτήσεων, ύψους 1.074.852.837 ευρώ, που δόθηκαν σε όλα τα υπόλοιπα», αναφέρει. Οπως τονίζεται, τα τελευταία χρόνια οι επιχορηγήσεις προς το «Παπαγεωργίου» δεν ξεπέρασαν το 55% σε σχέση με τα υπόλοιπα νοσοκομεία, ενώ τα έσοδά του προέρχονται από τα απογευματινά εξωτερικά ιατρεία και τα νοσήλια. «Ενα από τα πιο σύγχρονα νοσοκομεία της Ελλάδας και από τα καλύτερα των Βαλκανίων καταδικάζεται στην υποβάθμιση και οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε κλείσιμο», προσθέτει ο περιφερειάρχης.