Επιδείνωση στο ΕΣΥ και απουσία του υπουργού καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ

Την επιδείνωση όλων των δεικτών ποιότητας και απόδοσης του δημοσίου συστήματος Υγείας, αλλά και την απουσία του υπουργού Υγείας Δημ. Αβραμόπουλου από τη Βουλή, κατήγγειλαν χθες σε συνέντευξη Τύπου τα στελέχη του τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ, τα οποία απέφυγαν κάθε ίχνος αυτοκριτικής για τις κυβερνητικές τετραετίες του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε η υπεύθυνη Κοινωνικών Υποθέσεων του κόμματος Μ. Δαμανάκη, “τα νέα χρέη των νοσοκομείων έχουν ξεπεράσει τα 1,5 δισ. ευρώ, ενώ μόνο για το 2006 κινούνται σε 110 εκ. ευρώ περίπου το μήνα ανά νοσοκομείο, κάτι που συνιστά διπλασιασμό σε σχέση με την περίοδο 2001 – 2004. Τα νέα χρέη των νοσοκομείων για το συνολικό διάστημα που βρίσκεται η Ν.Δ. στην κυβέρνηση φθάνουν τα 3 δισ. ευρώ”. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Μ. Δαμανάκη απέφυγε να σχολιάσει τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων που προώθησε ο πρώην υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος και δήλωσε απλώς ότι “εμείς δεν λέμε ότι τα χρέη των νοσοκομείων πρέπει να είναι μηδενικά. Η Ν.Δ. το έλεγε αυτό και το είπε και ο κ. Κακλαμάνης. Ο διπλασιασμός των χρεών επί Ν.Δ. οφείλεται σε κακοδιαχείριση”. Από την πλευρά του, ο Εκτ. Νασιώκας περιορίσθηκε να περιγράψει τις ρυθμίσεις για τα χρέη που προώθησαν οι Κ. Γείτονας, Αλ. Παπαδόπουλος και Νικ. Κακλαμάνης και σημείωσε ότι “μία αύξηση της τάξης του 3%-5% μπορεί να δικαιολογείται. Εδώ, όμως, έχουμε παράνομες και εξωσυμβατικές προμήθειες, κατάργηση της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων κ.λπ.”.
Η Μ. Δαμανάκη ζήτησε να πληροφορηθεί τι έγινε με τις “ανεξάρτητες ομάδες απογραφής και παρακολούθησης προμηθειών των νοσοκομείων” που θέσπισε ο Νικ. Κακλαμάνης, κατήγγειλε την συνεχιζόμενη υποστελέχωση του ΕΣΥ και έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με την μακρά αναμονή των ασθενών για εξέταση στα μη επείγοντα περιστατικά.
Η υπεύθυνη Κοινωνικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ακόμη ότι η κατάργηση της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων έχει οδηγήσει τις φαρμακευτικές δαπάνες σε αύξηση της τάξης του 30%, ενώ κατήγγειλε παράνομες προσλήψεις στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), καθώς και την αδράνεια του Δημ. Αβραμόπουλου στην επιβολή κυρώσεων στους εμπλεκόμενους στα σκάνδαλα με τις προσλήψεις στα νοσοκομεία της Αθήνας “Ελπίς” και “Σισμανόγλειο”.
Από την πλευρά της, η συντονίστρια Υγείας του ΠΑΣΟΚ Συλβ. Ράπτη έκανε λόγο για απρεπή στάση του Δημ. Αβραμόπουλου έναντι της Βουλής για τα θέματα του υπουργείου Υγείας και τόνισε ότι “ο υπουργός έχει χρόνο μόνο για εγκαίνια και θεμελιώσεις”, ενώ υποστήριξε ότι “η κυβέρνηση δεν θέλει να κάνει προσλήψεις στο ΕΣΥ και αιτιάται άλλους ότι δήθεν δεν την αφήνουν να τις πραγματοποιήσει”.
Τέλος, ο Εκτ. Νασιώκας δήλωσε ότι “όλα στην Υγεία παραμένουν όπως τα παραδώσαμε”, ο βουλευτής του κόμματος Λεων. Γρηγοράκος υποστήριξε ότι “οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ παρέδιδαν 50 κλίνες εντατικής θεραπείας το χρόνο μέχρι το 2004”, ενώ ο βουλευτής Μαν. Σκουλάκης κατήγγειλε υπερτιμολογήσεις ύψους 8 εκ. ευρώ από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Υπ. Υγείας: Αντιπολιτευτικοί αφορισμοί

Για “εύκολους αντιπολιτευτικούς αφορισμούς” κατηγορείται το ΠΑΣΟΚ από το υπουργείο Υγείας, το οποίο το καλεί “να συνεργαστεί, για να απαλλαγεί η Υγεία από είκοσι ετών βάρη και να ανοίξει ο δρόμος για ένα σύγχρονο, διάφανο και αποτελεσματικό σύστημα Υγείας. Αυτός είναι ο θεσμικός του ρόλος και η πολιτική του ευθύνη”. Το υπουργείο Υγείας αναφέρει επίσης στην ανακοίνωσή του ότι “το ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας, εδώ και δυόμισι χρόνια απέχει από την πιο υπεύθυνη προσπάθεια που έγινε ποτέ”.

Βασίλης ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ