Επιδημία παρανομιών στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Στην… εντατική της Δικαιοσύνης «μπαίνει» το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ)! Την πόρτα του 2ου ειδικού ανακριτή Δημήτρη Οικονόμου ενδέχεται να «χτυπήσουν» σύντομα οι πρώην διοικήσεις (πρόεδρος και μέλη) του κέντρου για να δώσουν εξηγήσεις.

Οι ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί στρέφονται κατά παντός υπευθύνου για σωρεία αδικημάτων, πλημμελημάτων, αλλά και κακουργημάτων, όπως απάτη, παράβαση καθήκοντος, απιστία, ψευδείς βεβαιώσεις, νόθευση εγγράφων, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50, περί καταχραστών του Δημοσίου.

Οι κατηγορίες που συνθέτουν την ποινική δίωξη και θα προσωποποιηθούν από τον ανακριτή αφορούν σειρά παρατυπιών, κατάχρηση προσλήψεων με ασυνήθιστες διαδικασίες και αμφιβόλου νομιμότητας, κακοδιαχείριση, λαθροχειρίες στις αποφάσεις που ελάμβαναν και αφορούσαν επιδόματα εργαζομένων, αυθαίρετες αυξήσεις στα ποσά που θα έπαιρναν εταιρίες και ύποπτη αξιοποίηση κονδυλίων.

Καταγγελία το 2006

Η υπόθεση έφτασε στον εισαγγελέα μετά από καταγγελία του γενικού διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ, το 2006. Διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις και άνοιξε ο κύκλος της ανάκρισης. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο νυν πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Γιάννης Πιερουτσάκος, που θα καταθέσει για την υπόθεση ως συνέχεια της διοίκησης (ανέλαβε το 2007), η επιθυμία του φορέα είναι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση όσον το δυνατόν γρηγορότερα.

Στα χέρια του κ. Δημήτρη Οικονόμου βρίσκεται η δικογραφία που αριθμεί 3.500 σελίδες. Παράλληλα το Σώμα Επιθεωρητών του υπουργείου Υγείας… έθεσε σε καραντίνα το ΚΕΕΛΠΝΟ μέσα από το πόρισμά του. Σε 140 σελίδες έχουν καταγραφεί:

– ύποπτες διαδικασίες κατά την ανάθεση της φύλαξης των εγκαταστάσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ σε συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρία

– περίεργες μετατροπές συμβάσεων εργαζομένων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου

– δανειοληψίες σε υψηλόβαθμα και μεσαία στελέχη από τα ταμεία του κέντρου

– επιδόματα που υπερβαίνουν κατά πολύ το μηνιαίο μισθό

– στις αποδοχές ορισμένων υπαλλήλων περιλαμβάνονταν επιδόματα «αυξημένων αρμοδιοτήτων», που υπερέβαιναν το βασικό τους μισθό. Σε κάποιες περιπτώσεις το επίδομα άγγιζε τα 2.000 ευρώ!

– υψηλόβαθμο στέλεχος του ΚΕΕΛΠΝΟ έλαβε το ποσόν των 70.800 ευρώ, χωρίς σχετική απόφαση του Δ.Σ., υπογράφοντας το ίδιο τις εντολές ανάληψης. Τα χρήματα επεστράφησαν την επόμενη ημέρα μετά την… αποκάλυψη της υπόθεσης

– με υπογραφή ανώτατου στελέχους μεταφέρονταν χρήματα σε προσωπικό του λογαριασμό προκειμένου να εξοφληθούν «προμηθευτές» του ΚΕΕΛΠΝΟ και συγκεκριμένα γραφείο «εμπιστευτικών ερευνών»

– με απόφαση του Δ.Σ. αρχικά ανατέθηκε η φύλαξη του Κέντρου σε ιδιωτική εταιρία, επειδή η προσφορά της ήταν μειοδοτική, δηλαδή 12.400 ευρώ μηνιαίως. Ωστόσο η σύμβαση που υπεγράφη από τους συμβαλλόμενους ανέφερε διάρκεια χρονική ενός έτους και μηνιαία αμοιβή 24.800 ευρώ πλέον ΦΠΑ μηνιαίως

– απευθείας πρόσληψη 154 ατόμων τα οποία δεν ήταν επιστημονικό αλλά διοικητικό προσωπικό

– διατέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ –με απευθείας αναθέσεις– σε εταιρίες για τη βιοτρομοκρατία.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΔΑΚΗ ΕΛΛΗ