Επιδημία «τύφλωσης» σε άλλους πέντε νομούς

Το σκάνδαλο της Ζακύνθου ρίχνει… φως στη φάμπρικα που είχε στηθεί με απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων για τα Δημόσια Ταμεία

Δικαιούχος του επιδόματος τυφλότητας που… οδηγεί τζιπ 4×4 στους δρόμους της Ζακύνθου. Ετερος που πηγαίνει για… κυνήγι στις πλαγιές του νησιού… Κι άλλος… τυφλός που απολαμβάνει τον καφέ του σε παραλία του νησιού… ατενίζοντας το Ιόνιο!

Κάτι δεν πήγαινε καλά στο "Νησί των Ποιητών". Μέσα σε δέκα χρόνια, οι δικαιούχοι του επιδόματος τυφλότητας είχαν διπλασιαστεί ξεπερνώντας το ποσοστό των 2% του πληθυσμού – σύμφωνα με επιδημιολογικές έρευνες, το φυσιολογικό ποσοστό των εκ γενετής τυφλών στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 0,023%, δηλαδή 23 στους 100.000 κατοίκους!

Οι 625 που ήδη έπαιρναν το επίδομα στη Ζάκυνθο και οι 170 που είχαν κάνει αίτηση για να το λάβουν θα επιβάρυναν τον κρατικό κορβανά κατά 724 ευρώ το δίμηνο ο καθένας. Οταν ο "Καλλικράτης" μετέφερε την αρμοδιότητα των προνοιακών επιδομάτων από την καταργηθείσα Νομαρχία στον Δήμο, η οικονομική επιτροπή διαπίστωσε ότι οι τυφλοί παραήταν πολλοί και ζήτησαν τα ονόματα.

Παρά τις αντιρρήσεις και τις επικλήσεις στα… προσωπικά δεδομένα, οι λίστες δόθηκαν. Και τότε, οι τοπικοί άρχοντες στη μικρή κοινωνία της Ζακύνθου διαπίστωσαν πως επίδομα λάμβαναν και οι βλέποντες!

 

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα και έκανε αίσθηση στο Πανελλήνιο. Στο "Νησί των Τυφλών", όπως περιπαιχτικά χαρακτήρισαν τη Ζάκυνθο οι τίτλοι των εφημερίδων, υπολογίζεται ότι δεν υπάρχουν περισσότεροι από 50 τυφλοί που πραγματικά δικαιούνται βοηθήματος! Οι… γιαλαντζί τυφλοί υπολογίζεται ότι κόστισαν στο νησί περί τα 30 εκατ. ευρώ!

Η Ζάκυνθος όμως δεν είναι η μοναδική περίπτωση όπου παρατηρείται αυτό το φαινόμενο: Στο μικροσκόπιο των ελέγχων πρόκειται να τεθούν άμεσα οι "τυφλοί" των νομών Χίου, Πιερίας, Κιλκίς, Χανίων και Αιτωλοακαρνανίας… Αποφασισμένος να βάλει τέλος στους ψευδείς αναξιοπαθούντες που δυσφημούν όσους πραγματικά χρήζουν βοηθείας και επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό δηλώνει ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μάρκος Μπόλαρης, που αποκάλυψε την υπόθεση της Ζακύνθου και έχει αναλάβει και την ευθύνη του ελέγχου.

Παραπομπές
"Ο έλεγχος των εντεταλμένων οργάνων πραγματοποιείται σε 13 περιοχές της χώρας. Οπου εντοπιστούν παρανομίες, οι υπεύθυνοι θα παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη", δηλώνει στο "Εθνος της Κυριακής" ο υφυπουργός. "Σύντομα πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή μια ψηφιακή πλατφόρμα που θα ελέγξει τους λαμβάνοντες προνοιακό επίδομα. Εχουμε πολλές περιπτώσεις που παίρνουν διπλό ή τριπλό επίδομα. Σε δεύτερη φάση θα έρθει και η διασταύρωση του δικαιώματος προνοιακού επιδόματος μέσω επίσημων δικαιολογητικών", τονίζει ο κ. Μπόλαρης.

3 ΚΡΑΥΓΑΛΕΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

  • Μόνο το… χρώμα του χρήματος φαίνεται ότι έβλεπαν οι "τυφλοί" της Ζακύνθου. Συγκεκριμένα:
  • Τυφλός στα χαρτιά έπαιρνε το επίδομα και μετά πήγαινε για… κυνήγι στην ενδοχώρα του νησιού.
  • Μια κυρία μέσης ηλικίας οδηγούσε και οδηγεί ακόμη το πολυτελές της τζιπ ενώ λαμβάνει επίδομα τυφλότητας.
  • Γέροντες παίρνουν επίδομα τυφλότητας ενώ έχουν κάνει εγχείρηση καταρράκτη.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
500.000 το δίμηνο πλήρωνε ο δήμος

Για να μπορεί κανείς να λάβει επίδομα τυφλότητας χρειάζεται να έχει οπτική οξύτητα κάτω του ενός εικοστού (1/20) και στα δύο του μάτια και μη ιάσιμη πάθηση. Τη βεβαίωση μπορεί να χορηγήσει ένας οφθαλμίατρος κρατικού νοσοκομείου, χωρίς ο ασθενής να χρειαστεί να περάσει από δευτεροβάθμια επιτροπή.

"Αυτό φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκαν οι επιτήδειοι στη Ζάκυνθο. Οταν η αρμοδιότητα ήρθε στον Δήμο, προσωπικά ως δημοτικός σύμβουλος αρνήθηκα να υπογράψω τη χορήγηση επιδομάτων, αν δεν έβλεπα τα πιστοποιητικά. Το ίδιο απαίτησε και ολόκληρη η οικονομική επιτροπή του Δήμου", λέει στο "Εθνος της Κυριακής" ο Τιμόθεος Ζώντος, δημαρχιακός σύμβουλος του Δήμου Ζακύνθου.

"Το ποσό που δαπανούσε κάθε δίμηνο ο Δήμος για τα προνοιακά επιδόματα ήταν μεγάλο. Μιλάμε για 500.000 ευρώ το δίμηνο. Και το βασικότερο ήταν ότι στη μικρή κοινωνία που όλοι γνωριζόμαστε, διαπιστώσαμε ότι πολλοί από τους "τυφλούς" οδηγούσαν, άλλοι πήγαιναν για κυνήγι και άλλοι -κυρίως γέροντες- έπασχαν από άλλη ασθένεια, όχι όμως τύφλωση. Κινητοποιήσαμε τον δήμαρχο και τον βουλευτή μας. Και είπαμε ότι δεν υπογράφουμε αν δεν γίνει επανεξέταση. Ζητήσαμε λοιπόν τη λίστα και μας λέγανε ότι ήταν απόρρητη. Οταν τη λάβαμε τελικά, δεν πιστεύαμε στα μάτια μας".

ΑΠΟ ΤΟ 2004-2009
Πώς έστησαν το κύκλωμα στις προεκλογικές περιόδους

Σύμφωνα με τους αριθμούς, το 2000, οι δικαιούχοι του προνοιακού επιδόματος για τύφλωση ήταν 255. Το 2004, ο αριθμός είχε φτάσει τους 367. Το 2010, οι τυφλοί είχαν φτάσει τους 625, ενώ ακόμη 170 είχαν κάνει αίτηση για επίδομα χωρίς να το έχουν λάβει ακόμη.

"Οι πληροφορίες μας λένε ότι από το 2002 και μετά, άνοιξε μια ?φάμπρικα? έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών στο νησί μας. Και βέβαια, το αλισβερίσι είχε και πολιτικές προεκτάσεις, αφού το σύστημα που διευκόλυνε την έκδοση πλαστών βεβαιώσεων χρησιμοποιούσε την ?υποχρέωση? για ψηφοθηρικούς λόγους.

Φυσικά, ανάμεσα στους αδίκως λαμβάνοντες, υπήρχαν και δυστυχισμένοι που οι επιτήδειοι τους εκμεταλλεύονταν", μας λέει ο κ. Ζώντος.

Σε μια μονοεδρική περιφέρεια, όπου ελάχιστες ψήφοι μπορούν να καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα, τα… κουκιά μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο.

Σύμφωνα με τον υπολογισμό των υπηρεσιών, στη Ζάκυνθο σήμερα οι πραγματικά δικαιούχοι του επιδόματος τυφλότητας δεν ξεπερνούν το 1/14 των επιδομάτων που δίνονταν, δεν ξεπερνούν δηλαδή τους 50 ασθενείς… Οι πληροφορίες που φτάνουν στα υπουργικά γραφεία είναι ότι αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας…

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
mapsara@pegasus.gr