Επίδομα 176 ευρώ σε όλους

Σοκ θα προκαλέσουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τέσσερις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, που ανοίγουν τον δρόμο για να καταβληθεί το επίδομα των 176 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Το ανώτατο δικαστήριο δικαίωσε χθες συνολικά 34 εργαζόμενους σε διάφορους φορείς (ΟΤΑ και ΝΠΔΔ) επιδικάζοντας αναδρομικά ύψους 198.000 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους.

Οι πρώτες αμετάκλητες δικαστικές δικαιώσεις εργαζομένων δέχονται ότι η ειδική παροχή των 176 ευρώ αποτελεί τμήμα του μισθού που έπρεπε από το 2003 να καταβάλλεται σε όλους και η μη χορήγηση του επίμαχου επιδόματος (του ν. 3016/02) παραβιάζει την αρχή της ισότητας και τη συνταγματική επιταγή για ίση αμοιβή σε ίσης αξίας εργασία.

Απόρριψη
Απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς των κρατικών φορέων που αρνούνταν την καταβολή του επιδόματος, ο ΑΠ ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για να δικαιωθούν δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι που δεν έχουν εισπράξει το συγκεκριμένο επίδομα και οι οποίοι θα μπορούσαν να ξεπεράσουν ακόμα και τους 300.000 εάν συμπεριληφθούν και οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου.

Ηδη εκκρεμούν σε διάφορα δικαστήρια της χώρας (Ειρηνοδικεία, Πρωτοδικεία, Εφετεία πολιτικά και διοικητικά) ομαδικές αγωγές χιλιάδων εργαζομένων, που θα αξιοποιήσουν τώρα ως «όπλο» τις 4 αποφάσεις που εξέδωσαν και τα δύο εργατικά τμήματα ΑΠ με 10μελείς συνολικά συνθέσεις.

Τα οφειλόμενα αναδρομικά θα ξεπεράσουν στην καλύτερη περίπτωση το 1 δισ. ευρώ, αφού θα γίνουν δεκτές οι εκκρεμείς σχετικές αγωγές διαφόρων κατηγοριών, όπως εκπαιδευτικών, δημοτικών και νομαρχιακών υπαλλήλων, δικαστικών υπαλλήλων, συμβασιούχων του Δημοσίου, ακόμα και υπουργείων (πρόσφατα δικαιώθηκαν εργαζόμενοι στο υπουργείο Μεταφορών, αλλά και συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού).

Οι αποφάσεις του ΑΠ σημειώνουν ότι η ειδική παροχή των 176 ευρώ δόθηκε αρχικά για να εξομαλυνθούν διαφορές υπέρ των χαμηλόμισθων (που δεν είχαν πρόσθετες μισθολογικές παροχές), αλλά στην πορεία επεκτάθηκε ως επίδομα και σε άλλες κατηγορίες (μέσω 55 υπουργικών αποφάσεων) χωρίς να τεθούν προϋποθέσεις και κριτήρια.

Ετσι, με την ευρεία και διαδοχική επέκτασή της, η ειδική παροχή των 176 ευρώ απέκτησε τον χαρακτήρα μισθολογικής παροχής που προσαυξάνει χωρίς άλλη προϋπόθεση τον μισθό όλων ανεξαιρέτως των υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ που αμείβονται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις του μισθολογίου του προσωπικού της Δημόσιας Διοίκησης.

Οι χθεσινές αρεοπαγιτικές αποφάσεις (574-6/09) επικυρώνουν αντίστοιχες αποφάσεις Πολυμελών Πρωτοδικείων και Ειρηνοδικείων κρίνοντας ότι η μη χορήγηση της παροχής σε όλους συνιστά παράβαση των συνταγματικών αρχών της ισότητας και της ίσης αμοιβής για ίσης αξίας εργασία.

Τα εργατικά τμήματα ΑΠ δικαίωσαν 34 εργαζόμενους με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, από τους οποίους οι 26 απασχολούνται στον Δήμο Τρικάλων, τρεις στον οργανισμό βρεφονηπιακών σταθμών και δύο στον πολιτιστικό οργανισμό του ίδιου δήμου, ενώ τρεις στο Γενικό Νοσοκομείο Εδεσσας.

Τα ποσά που διεκδικούσε αναδρομικά κάθε εργαζόμενος κυμαίνονταν από 4.664 έως 5.896 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους περίπου μιας τριετίας ή τετραετίας από την κατάθεση της αγωγής.

Επιχειρήματα
Δίνοντας σημαντικά νομικά επιχειρήματα για την τελική δικαίωση όλων (και των μονίμων υπαλλήλων και των συμβασιούχων), οι αρεοπαγιτικές αποφάσεις τονίζουν ότι η διαδοχική χορήγηση των 176 ευρώ σε όλους σχεδόν τους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ (που αμείβονται με βάση το μισθολόγιο του προσωπικού της Δημόσιας Διοίκησης), ανεξάρτητα από τον φορέα, τη φύση, το είδος και τις συνθήκες εργασίας τους, έχει πλέον καταστήσει τη συγκεκριμένη παροχή, προσαύξηση του μισθού. Μία προσαύξηση που για λόγους ισότητας δικαιούνται όλοι.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ