Επιδόματα σε τυφλούς που… βλέπουν

Της Φανής Σοβιτσλή
fsovitsli@makthes.gr

Επιδόματα σε ανθρώπους που δεν είναι άρρωστοι ή ανήμποροι βρέθηκε να χορηγεί, εν αγνοία της, η Διεύθυνση Πρόνοιας της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, καθώς δεν έχει δικαιοδοσία να ελέγξει την όποια μορφή αναπηρίας. Ιθύνοντες του Διεύθυνσης φοβούνται ότι πίσω από τις ψεύτικες βεβαιώσεις που προσκομίζουν οι δήθεν άρρωστοι πολίτες, για να πάρουν το επίδομα, κρύβεται κύκλωμα γιατρών που αμείβεται αδρά, για να τις χορηγήσει.

Οι καταγγελίες για επιδόματα σε ανάπηρους-μαϊμούδες πέφτουν σαν βροχή στη Διεύθυνση Πρόνοιας, η διοίκηση της οποίας ωστόσο αδυνατεί να τις επαληθεύσει, γιατί δεν γίνονται επώνυμα, ενώ ο νόμος δεν της δίνει το δικαίωμα να παραπέμψει για επανεξέταση κάποια υπόθεση. Και αυτό γιατί αρμόδια για την αξιολόγηση της αναπηρίας ή της όποιας ασθένειας ενός πολίτη είναι η Διεύθυνση Υγείας και η πρωτοβάθμια επιτροπή υγείας. Κίνητρο ωστόσο να διερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση έδωσαν στους υπευθύνους της Πρόνοιας δύο περιπτώσεις, που έγιναν αντιληπτές από ανθρώπους της υπηρεσίας. Πολίτες υποτίθεται “τυφλοί” έσπευσαν στην Πρόνοια για το επίδομά τους με συνοδό για να εντοπιστούν αργότερα να επιβιβάζονται στο αυτοκίνητό τους και να αναχωρούν σαν μη συνέβη τίποτα.

Η αντινομάρχης Πρόνοιας Έφη Βασιλειάδου παραδέχεται ότι οι άνθρωποι που ζουν με επιδόματα, έχοντας προσκομίσει ψεύτικες βεβαιώσεις, είναι δυστυχώς πολλοί και βέβαια, όπως λέει, συντηρούνται από κάποιο κύκλωμα γιατρών, που χορηγεί αυτές τις βεβαιώσεις.

Η τυφλότητα… συμφέρει

Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Πρόνοιας, τα κρούσματα και πρόσφατα και κατά το παρελθόν αφορούν επιδόματα τυφλότητας, καθώς είναι αυτά με το μεγαλύτερο ποσό, φτάνοντας τα 1.300 ευρώ το δίμηνο. “Είναι γεγονός ότι σ’ αυτήν την κατηγορία αναπηρίας έχουν σημειωθεί πολλά κρούσματα και έχουν γίνει πολλές απόπειρες, για να πάρει κάποιος το επίδομα της τυφλότητας”, αναφέρει η κ. Βασιλειάδου. Κάνει λόγο για μεγάλη κατάχρηση στο θέμα των επιδομάτων, που έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν τα λεφτά άνθρωποι που πραγματικά τα χρειάζονται και τα έχουν ανάγκη.

Σύμφωνα με την ίδια, τα κρούσματα των επιδομάτων αφορούν στην αναπηρία του 67%, στην οποία εντάσσονται άτομα τυφλά και ανήμπορα γενικώς για εργασία λόγω κάποιας βαριάς νόσου. Η αντινομάρχης εξηγεί ότι εφόσον υπάρχουν τα κρούσματα, υπάρχει και το αντίστοιχο κύκλωμα γιατρών που συντηρεί αυτήν την κατάσταση και γι’ αυτό χρειάζεται παρέμβαση εισαγγελέα.

Πάντως, σύμφωνα με αρμόδιους της Πρόνοιας, ακόμα μια μεγάλη πληγή για τις υπηρεσίες της είναι οι Ρομά που έχει αποδειχθεί ότι συνεργάζονται με κυκλώματα, προκειμένου να βγάλουν βιβλιάρια ή και να προσκομίσουν βεβαιώσεις ότι είναι άρρωστοι, για να πάρουν το όποιο επίδομα. Όμως αυτό, όπως λένε υπάλληλοι της αρμόδιας υπηρεσίας, αποβαίνει σε βάρος των δημόσιων ταμείων, καθώς οι Ρομά είναι άνθρωποι που ζουν για ένα διάστημα εδώ και μετά μπορεί να βρεθούν σε οποιαδήποτε άλλη πόλη. Και επειδή οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις δεν είναι συνδεδεμένες on line, οι υπηρεσίες δεν μπορούν να διασταυρώσουν αν οι άνθρωποι που πήραν το επίδομα στη Θεσσαλονίκη δεν είναι οι ίδιοι με αυτούς που προσκόμισαν τα χαρτιά τους στο τμήμα Πρόνοιας της Λάρισας ή της Καβάλας.