Επίκαιρη ερώτηση Αλαβάνου σχετικά με τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στα προγράμματα STAGE (Πρακτικά)

Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου Αλαβάνου έχει ως εξής:

«Τα προγράμματα STAGE για 80.000 περίπου νέες και νέους εργαζόμενους και ο τρόπος με τον οποίο αυτά λειτουργούν αποτελούν ένα όνειδος για την ελληνική πολιτεία. Τα προγράμματα αυτά μετεξελίχθηκαν αφενός σε δομές εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων (όσον αφορά στους εργαζόμενους STAGE στο Δημόσιο), αφετέρου σε μηχανισμούς κάλυψης θέσεων εργασίας με μειωμένα ασφαλιστικά, μισθολογικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα (όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα). Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει άμεσα.

Με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι στα προγράμματα αυτά είναι κυρίως νέοι και ιδίως νέες γυναίκες, ερωτάται η κυρία Υπουργός:

1. Τι μέτρα θα λάβει προκειμένου η πολιτεία να επανακαθορίσει την έννοια των προγραμμάτων μαθητείας ώστε να προστατεύεται η αξία της εργασίας και η αξιοπρέπεια των νέων ανθρώπων; Με ποιο τρόπο θα εξασφαλίσει τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα όσων εργάζονται σ’ αυτά τα προγράμματα μαθητείας; Τι μέτρα θα πάρει ώστε ούτε ένας νέος ή νέα με STAGE να μην πεταχτεί στο δρόμο;

2. Προτίθεται να θεσπίσει κριτήριο μετατροπής των συμβάσεων μαθητείας σε αορίστου χρόνου σε περίπτωση καταχρηστικής συμπεριφοράς του εργοδότη και κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών;».

Η Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κυρία Πετραλιά έχει το λόγο για να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του κυρίου Αλαβάνου.

ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ-ΠΕΤΡΑΛΙΑ (Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Ξεκινώντας θα ήθελα να εκφράσω τη λύπη μου γι’ αυτό το πρωτοφανές τραγικό γεγονός που πριν από μία ώρα συνέβη στη σχολή μαθητείας του ΟΑΕΔ στην Πέτρου Ράλλη. Τέτοια φαινόμενα είναι άγνωστα και ξένα για τη μαθητική κοινότητα και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν την ελληνική νεολαία.

Κύριε Πρόεδρε, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, τα προγράμματα STAGE στα οποία αναφέρεστε είναι προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας. Εντάσσονται στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και έχουν σα σκοπό να δώσουν την ευκαιρία της απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε άνεργους νέους οι οποίοι με την παραμονή τους μέσα σε χώρους εργασίας, σε επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα με σχέση πάντα με την κατάρτιση, πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση και αποκτούν εργασιακή εμπειρία. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, όπως γνωρίζουμε όλοι, ότι οι νέοι άνθρωποι έχουν μεγάλο πρόβλημα εισόδου στην αγορά εργασίας λόγω έλλειψης προϋπηρεσίας.

Αυτά τα προγράμματα τα οποία έχουν θεσμοθετηθεί από το 1998 απευθύνονται σε νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι στοχευμένα προγράμματα ως προς τις δεξιότητες, όπως επίσης και στοχευμένα προγράμματα βάσει των οποίων το 60% των ανέργων οι οποίοι καταρτίζονται είναι γυναίκες.

Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πω ότι αυτή τη στιγμή ο αριθμός των προγραμμάτων STAGE δεν είναι 80.000 αλλά αγγίζει τις 18.000. Ο στόχος μας είναι μέσα από τη βραχύχρονη αυτή εργασιακή εμπειρία αυτή η κατάρτιση να είναι χρήσιμη σ’ αυτά τα νέα παιδιά για την ένταξή τους και για την εξέλιξή τους στην αγορά εργασίας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε την κυρία Υπουργό.

Ο κύριος Αλαβάνος έχει το λόγο.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Θα ήθελα να εκφράσω κι εγώ, όπως και η κυρία Υπουργός, τη βαθιά λύπη όλων μας στο ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτό που έγινε στη σχολή μαθητείας του ΟΑΕΔ. Εκφράζω όμως και την πλήρη διαφωνία μου με την εξήγηση που έδωσε η κυρία Υπουργός. Είναι «καμπάνα». Αυτά που είπατε ξένα δυστυχώς βλέπετε ότι γίνονται ντόπια και εγχώρια.

Πρέπει, κυρία Υπουργέ, εσείς πρώτη και ο Πρωθυπουργός να καταλάβετε ότι γύρω από το θέμα της εξεύρεσης θέσης εργασίας σωρεύεται τόση πολλή απελπισία, τόσος φόβος, τόση οργή, απογοήτευση και επιθετικότητα από τους νέους που μπορεί να έχουμε τέτοια κρούσματα. Αυτό μας φέρνει στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που έγινε προχθές όπου είπαμε όχι άλλο αίμα με κανένα τρόπο. Για να μην έχουμε άλλο αίμα πρέπει να παρέμβουμε στα ζητήματα εκείνα που εξασφαλίζουν στη νέα γενιά δυνατότητες αξιοπρεπούς και ουσιαστικής εκπαίδευσης και τη δυνατότητα να έχουν «μια θέση στον ήλιο».

Μ’ αυτή την έννοια και ανεξάρτητα από το πόσοι είναι ακριβώς οι εργαζόμενοι με τα STAGE –και μιλάμε για πολλές χιλιάδες στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα- σας ρωτάω τι θα γίνει. Λήγουν οι συμβάσεις τους σε λίγο καιρό. Τι θα γίνει; Θα τους απολύσετε; Στην πραγματικότητα ξέρετε ότι δεν κάνουν μαθητεία. Είναι απάτη το να λέτε ότι κάνουν μαθητεία. Όχι, δεν κάνουν μαθητεία. Προσφέρουν την ίδια δουλειά που προσφέρουν οι κανονικοί εργαζόμενοι δίπλα τους. Γιατί δεν τους εντάσσετε στην οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λέει ότι όταν καλύπτεις πάγιες και διαρκείς ανάγκες, τότε έχεις δυνατότητα αορίστου χρόνου;

Δεν λέμε μόνο γι’ αυτούς, γιατί εμείς βλέπουμε και μια πολιτική «διαίρει και βασίλευε» που εφαρμόζετε. Προσπαθείτε να στρέψετε όσους έχουν βρει μια κουτσοδουλειά χωρίς καν τα δικαιώματά τους κόντρα σε όσους δεν έχουν καθόλου δουλειά και θέλουν να ανοίξουν θέσεις εργασίας. Σας ρωτάω: Τι θα κάνετε γι’ αυτούς; Όχι απλώς να μείνουν στο STAGE το οποίο είναι απαράδεκτο και ως θεσμός πρέπει να καταργηθεί, αλλά να έχουν δικαιώματα μόνιμης απασχόλησης. Τι θα κάνετε για νέες θέσεις εργασίας;

Καταλήγω, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας αυτό: Βλέπετε την απελπισία και στον ΟΑΕΔ ενδεχομένως μέσα απ’ αυτό το γεγονός. Γιατί παίρνετε μέτρα τα οποία εξασφαλίζουν, αν θέλετε, θέσεις εργασίας σε άλλες χώρες; Να τις βοηθήσουμε αν μπορούμε να τις βοηθήσουμε, να αναβάλουμε τις προτεραιότητές μας, αλλά γιατί δεν παίρνετε μέτρα για τη χώρα μας;

Σας ρωτάω ως Υπουργό Εργασίας να μου πείτε πόσες θέσεις εργασίας εξασφαλίστηκαν, αυξήθηκαν με τη μείωση του τέλους ταξινόμησης κατά 50% των μεγάλων αυτοκινήτων, όταν βλέπουμε ότι οι τηλεοράσεις μας έχουν γεμίσει πάλι με διαφημίσεις με τζιπ 2.000 και 3.000 κυβικών; Και από την άλλη μεριά έχουμε τέτοια ακραία ζητήματα.

Καταλήγοντας, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πω το εξής:

Σας ρωτάω ξανά, κυρία Υπουργέ: Τι θα κάνετε με αυτά τα παιδιά που είναι έτοιμα να πεταχτούν στο δρόμο; Θα τους πείτε να βρουν μοντέλα από τις αμερικάνικες ταινίες για να λύσουν το πρόβλημά τους ή θα τους βοηθήσετε –και αυτούς και τις οικογένειές τους- να έχουν μία θέση εργασίας;

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κύριε Πρόεδρε.

Η κυρία Υπουργός έχει το λόγο.

ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ – ΠΕΤΡΑΛΙΑ (Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Πρώτα απ’ όλα, κύριε Πρόεδρε, θα επιμείνω και πάλι ότι τέτοια φαινόμενα δεν εκφράζουν σε καμία περίπτωση την ελληνική νεολαία και τη μαθητική κοινότητα.

Θα απαντήσω σε αυτά που είπατε και θα επιμείνω σε αυτό. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι προγράμματα απόκτησης εμπειρίας. Τι μας προτείνετε;

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Να λέτε την αλήθεια.

ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ – ΠΕΤΡΑΛΙΑ (Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Μας προτείνετε να καταργήσουμε τη διαδικασία του ΑΣΕΠ και να προσλάβουμε τα παιδιά, τα οποία αυτή τη στιγμή εργάζονται με τα stage;

Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι τα παιδιά τα οποία εργάζονται με τα stage, μοριοδοτούνται σε πάρα πολλές κατηγορίες στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

Προτείνετε, δηλαδή, εσείς σήμερα την κατάργηση του ΑΣΕΠ; Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσω την άποψή σας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Μπορώ, κύριε Πρόεδρε;

ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ – ΠΕΤΡΑΛΙΑ (Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Με ρωτήσατε τι θα γίνει με το θέμα των παρατάσεων των παιδιών αυτών που εργάζονται.

Εδώ οφείλω να κάνω μία παρένθεση και να πω ότι η πλειοψηφία όλων αυτών των νέων ανθρώπων, αγοριών και κοριτσιών, που εργάζονται με stage, είναι όντως παιδιά τα οποία ανταποκρίνονται με εξαιρετική επάρκεια στα καθήκοντά τους. Και αυτό το δέχομαι απολύτως.

Ως προς το γεγονός στο οποίο αναφερθήκατε στο θέμα της ασφάλισης των παιδιών αυτών, έχουμε ήδη καταρτίσει το Πρόγραμμα «Προεργασία», βάσει του οποίου νέα παιδιά, νέοι άνθρωποι, οι οποίοι για λόγους δικούς τους εγκαταλείπουν το σχολείο -από 16 έως 25 ετών- και δεν έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους, έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν αυτή την εργασιακή εμπειρία, αυτή την εμπειρία εργαζόμενοι, απασχολούμενοι και καταρτιζόμενοι. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κάλυψη για κινδύνους, όπως έχουν όλα τα παιδιά των stage.

Επιπλέον, τα σαράντα χιλιάδες νέα παιδιά, έχουν και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Και είναι και με πλήρη μισθό, σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις.

Πρέπει να σας πω ότι μεγάλος αριθμός από τους νέους αυτούς, οι οποίοι αποκτούν εργασιακή εμπειρία μέσω των stage, επιτυγχάνει στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, διότι η μοριοδότηση είναι πάρα πολύ μεγάλη. Πάντοτε αυτός είναι ο στόχος ως προς την απασχόληση της Κυβέρνησης, αυτός είναι ο στόχος του Υπουργείου Απασχόλησης.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κυρία Υπουργέ, θα δώσω το λόγο στον κ. Αλαβάνο, που θέλει να κάνει μία ερώτηση.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Μάλλον, να απαντήσω σε μία ερώτηση της κυρίας Υπουργού. Και χαιρετίζω την ευαισθησία σας…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Να απαντήσετε. Δεν είναι σωστό, αλλά…

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Έθεσε ένα θέμα και ήταν ουσιαστικό. Και το καταλαβαίνω από τη μεριά της.

Όχι, κυρία Υπουργέ, εμείς είμαστε ενάντια στο θεσμό των Προγραμμάτων stage. Δεν θέλουμε παράκαμψη του ΑΣΕΠ. Θέλουμε, όμως, να αντιμετωπίσετε αυτά τα παιδιά όπως τους συμβασιούχους, όπου τελικά, εφόσον καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, με τη σύμφωνη γνώμη του ΑΣΕΠ, όχι χωρίς της σύμφωνη γνώμη του ΑΣΕΠ, απόκτησαν σχέσεις αορίστου χρόνου.

Κυρίως, κυρία Υπουργέ, θέλουμε να ανοίξετε θέσεις εργασίας και να μην παίρνετε μέτρα, όπως τα τέλη ταξινόμησης αυτοκινήτου, τα οποία δεν κάνουν τίποτα. Δώστε ελπίδα, δώστε δουλειά στους νέους ανθρώπους, που κι εσείς είπατε ότι η μεγάλη τους πλειοψηφία είναι κορίτσια.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Η κυρία Υπουργός έχει το λόγο.

ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ – ΠΕΤΡΑΛΙΑ (Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Να απαντήσω στον κύριο Πρόεδρο και να πω το εξής: Ο στόχος μας είναι αυτός, τον οποίο αναφέρατε πριν από λίγο. Ναι, να δώσουμε δουλειά στους νέους ανθρώπους. Η όλη μας στρατηγική, οι ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης, εκεί στοχεύει. Νέες θέσεις εργασίας.

Στόχος; Όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι άνθρωποι, με νέες θέσεις εργασίας.

Θα με έχετε ακούσει πάρα πολλές φορές και στη Βουλή να λέω ότι έχουμε στοχευμένες δράσεις για νέες θέσεις εργασίας. Ήδη οι πρώτες θέσεις εργασίας για τον Τουρισμό -ένας τομέας ο οποίος πλήττεται ιδιαίτερα- είναι δρομολογημένες. Η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης έχει περάσει και από τη Βουλή. Είναι μεγάλος στόχος. Είναι ένα μέτρο το οποίο δίνει δυνατότητες στους τομείς από τους οποίους πλήττεται η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Τουρισμός. Κατασκευαστικός τομέας. Προσπάθεια προς τα «πράσινα» επαγγέλματα, γιατί πρέπει να είμαστε έτοιμοι την επόμενη μέρα της κρίσης.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ολοκληρώστε, σας παρακαλώ, κυρία Υπουργέ.

ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ – ΠΕΤΡΑΛΙΑ (Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας ότι όπως γνωρίζετε και όπως έχουμε πει στη Βουλή, πάνω από 2.000.000.000 ευρώ θα διατεθούν το 2009 για τη στόχευση, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και για τη διατήρηση των θέσεων της απασχόλησης.

Αυτοί είναι οι δύο στόχοι του ολοκληρωμένου προγράμματος δράσης της Κυβέρνησης στον τομέα της Απασχόλησης.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Μετά την αναφορά που έκανε η κυρία Υπουργός και ο κύριος Πρόεδρος για τα τραγικά φαινόμενα που συνέβησαν πριν από δύο ώρες στη Σχολή ΟΑΕΔ, δεν έχουμε επαρκή πληροφόρηση -εγώ παρακολούθησα- για να μπορούμε να ερμηνεύσουμε. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρόκειται για τραγικές περιπτώσεις. Σίγουρα δεν απεικονίζουν τη νεολαία μας. Τέτοιες καταστάσεις θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αποφεύγονται.

Η Βουλή περιορίζεται στο να εκφράσει τη λύπη της γι’ αυτά τα τραγικά περιστατικά.