Επίκαιρη ερώτηση Ηλία Λαμπίρη σχετικά με τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, τις προσλήψεις του απαραίτητου νοσηλευτικού προσωπικού

p>Πρώτη είναι η με αριθμό 726/7.4.2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Ηλία Λαμπίρη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, τις προσλήψεις του απαραίτητου νοσηλευτικού προσωπικού κλπ.

Αναλυτικότερα η ερώτηση του κ. Λαμπίρη έχει ως εξής:

«Την τελευταία 5ετία έχουν ανακοινωθεί περισσότερες από πενήντα χιλιάδες προσλήψεις νοσηλευτών.

Στις 7 Απριλίου 2004 ο τότε Υπουργός κ. Κακλαμάνης μίλησε για δέκα χιλιάδες προσλήψεις.

Το 2006 ο Υπουργός κ. Αβραμόπουλος μίλησε για δεκατέσσερις χιλιάδες, το 2007 για οκτώμισι χιλιάδες και τώρα λέει για πεντέμισι χιλιάδες.

Στην πραγματικότητα οι προσλήψεις όλα αυτά τα χρόνια –σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ- δεν υπερέβησαν τις πέντε χιλιάδες, όταν οι συνταξιοδοτήσεις ξεπέρασαν τις δέκα χιλιάδες.

Από την άλλη πλευρά, ενόψει και σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, πληροφορίες αναφέρουν ότι δρομολογείται νέο κύμα συνταξιοδοτήσεων, καθώς το 70% του νοσηλευτικού προσωπικού είναι γυναίκες, οι περισσότερες μητέρες.

Από τις προσλήψεις πεντέμισι χιλιάδων νοσηλευτών, που αναφέρεται στον πρόσφατο νόμο του Υπουργείου Υγείας ότι θα πραγματοποιηθούν εντός 3ετίας, είναι αμφίβολο πόσες θα πραγματοποιηθούν εντός του 2009, δεδομένου ότι στον προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί μόνο 10.000.000 ευρώ για πεντέμισι χιλιάδες νοσηλευτές και δύο χιλιάδες γιατρούς.

Με δεδομένο ότι τέλος Μαρτίου έληξε και η προθεσμία που έθεσε στο Υπουργείο Υγείας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία να εφαρμόσει το νόμο για τη νυχτερινή εργασία, το ωράριο και τα ρεπό, είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να μην μπορούν να λειτουργήσουν δεκάδες δημόσια νοσοκομεία λόγω έλλειψης νοσηλευτών.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1. Τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να μην κινδυνεύουν τα νοσοκομεία από έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού λόγω μαζικών συνταξιοδοτήσεων.

2. Πόσους νοσηλευτές προτίθεται να προσλάβει άμεσα, με ποιο χρονοδιάγραμμα και σε ποια νοσηλευτικά ιδρύματα θα τοποθετηθούν.»

Στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Λαμπίρη θα απαντήσει ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Παπαγεωργίου.

Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Το θέμα, αγαπητέ συνάδελφε, έχει συζητηθεί πάρα πολλές φορές σ’ αυτή την Αίθουσα κατά τη διάρκεια επίκαιρων ερωτήσεων ή επερωτήσεων, αλλά και σε κάθε συζήτηση που αφορά θέματα υγείας, πάντα γίνεται αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα. Και λογικό είναι, αφού το ανθρώπινο δυναμικό είναι το σημαντικότερο κεφάλαιο σε κάθε σύστημα υγείας, άρα και στο δικό μας Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας περνά οπωσδήποτε μέσα από την ενίσχυση και την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού (ιατρικού, νοσηλευτικού κ.λπ.) και ιδιαίτερα του νοσηλευτικού προσωπικού, που έχει ένα μεγάλο ποσοστό συμμετοχής σε όλη αυτή την προσπάθεια.

Ορθώς θέτετε το θέμα για άλλη μια φορά, διότι η επικαιροποίηση αυτού του θέματος το αναδεικνύει, ασκείται η ανάλογη πίεση, αλλά γίνεται και μια πραγματική ενημέρωση για το πού ακριβώς βρίσκεται η κατάσταση και πόσα από αυτά που αναφέρετε στο κείμενο της επίκαιρης ερώτησής σας, αγαπητέ συνάδελφε, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ξέρετε προσωπικά πόσο σας εκτιμώ. Δεν είστε από αυτούς που κάνουν αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, για να εξυπηρετήσουν μικροκομματικές σκοπιμότητες, αλλά για να αναδείξετε τα θέματα.

Παίρνετε, όμως, και κάνετε μια πρόσθεση κάποιων εξαγγελιών οι οποίες έγιναν και οι οποίες δεν δουλεύουν αθροιστικά. Εάν είναι δυνατόν! Σε κάθε εκδήλωση που αναγγέλλεται ένας αριθμός και που αφορά πάλι το ίδιο αντικείμενο, το προσθέτετε για να βγάλετε 50.000 για να δημιουργήσετε εντυπώσεις; Σας λέω ότι αυτό δεν σας ταιριάζει και εγώ δεν σας έχω γνωρίσει έτσι.

Εσείς χρησιμοποιείτε στοιχεία –το επαναλαμβάνω- τα οποία τα παίρνετε από μια συνδικαλιστική οργάνωση. Δεν θέλω να πω ότι δεν κάνει σωστά τη δουλειά της, δεν έχει, όμως, τα ακριβή στοιχεία. Μιλάει, λοιπόν, η όποια συνδικαλιστική οργάνωση –εμείς είμαστε σε στενή επαφή- ότι έγιναν αυτές οι παραιτήσεις και αυτές οι προσλήψεις. Τα επίσημα στοιχεία τα έχει για τους διορισμούς το ΑΣΕΠ. Και κατέθεσε η Κυβέρνηση και κατέθεσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα υγείας και δεν αμφισβητήθηκε επίσημο έγγραφο του ΑΣΕΠ για το πόσοι διορισμοί έγιναν σε νοσηλευτικό προσωπικό από το 2004 μέχρι τον Οκτώβριο, Νοέμβριο του 2008. Ο αριθμός δεν αμφισβητείται.

Για τις δε συνταξιοδοτήσεις το επίσημο στοιχείο μόνο από το Γενικό Λογιστήριο δίνεται. Το έχω πει πολλές φορές. Γιατί δεν τα ζητάτε επίσημα εσείς, εάν θεωρείτε ότι τα στοιχεία που εμείς καταθέτουμε –δεν θεωρώ ότι αυτό το πράγμα το υπαινίσσεστε- και μας τα δίνει το ΑΣΕΠ δεν είναι σωστά, ή αυτά που μας λέει το Γενικό Λογιστήριο δεν είναι σωστά;

Είναι εντελώς ανάποδα τα νούμερα. Είναι περισσότερες από δέκα χιλιάδες μέχρι τον Οκτώβριο του 2008 οι προσλήψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και οι συνταξιοδοτήσεις δεν ξεπερνούν τις επτά χιλιάδες. Αυτή τη στιγμή έχουμε αίτημα για να προκηρύξουμε τις θέσεις που αυτόματα, όπως ξέρετε, προκηρύσσονται όσων συνταξιοδοτούνται ή αποχωρούν για το 2008 και δεν ξεπερνούν τις εννιακόσιες εβδομήντα.

Να βάζουμε τα πράγματα στη σωστή διάσταση. Έτσι μπορούμε να τα αναδείξουμε καλύτερα και να συμβάλουν καθοριστικά οι όποιες συζητήσεις στην προώθηση και στην επίλυση.

Όσον αφορά στο θέμα των νέων προσλήψεων, μιας και εξάντλησα το χρόνο μου, να σας ακούσω και να απαντήσω στη δευτερολογία μου.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.

Ο συνάδελφος κ. Λαμπίρης έχει το λόγο.

ΗΛΙΑΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ: Η εκτίμηση, κύριε Υπουργέ, είναι αμοιβαία –το ξέρετε αυτό- αλλά θέλω να σας πω γι’ αυτό που είπατε τελευταία ότι έχω κάνει δυο ερωτήσεις και έχω ζητήσει κατ’ επανάληψη να μας δώσετε στοιχεία για το πότε έχουν προσληφθεί και σε ποια νοσοκομεία πήγαν οι νοσηλεύτριες. Ξέρετε τι απάντηση έχω πάρει από τις υπηρεσίες προφανώς, αλλά εσείς υπογράφετε; Ότι δεν έχετε στοιχεία. Έχω τις ερωτήσεις και έχω και τις απαντήσεις. Το ένα είναι αυτό.

Χθες ο Υπουργός κ. Αβραμόπουλος σε μια πρωινή εκπομπή ανακοίνωσε ότι έχουν γίνει δώδεκα χιλιάδες προσλήψεις τα τελευταία τέσσερα, πέντε χρόνια. Θα σας πω. Σε ένα νοσοκομείο στο οποίο εργάστηκα είκοσι χρόνια, στο Πανεπιστημιακό της Πάτρας, από το 2004 μέχρι σήμερα πώς είναι δυνατόν να έχουν προσληφθεί τόσες νοσηλεύτριες, αφού σήμερα έχει εξήντα νοσηλεύτριες έχει λιγότερες, αφού δεν έχει πάρει τις άδειές του το νοσηλευτικό προσωπικό από το 2007; Για ρεπό δεν συζητάμε.

Το τελευταίο τεύχος της Δευτέρας του περιοδικού Spiegel, κύριε Υπουργέ, έχει ένα εμπεριστατωμένο άρθρο του δημοσιογράφου Χέρτελ, το περιεχόμενο του οποίου θα καταθέσω στα Πρακτικά. Αναφέρεται όχι με κολακευτικά λόγια στο χώρο της υγείας στην Ελλάδα και αναφέρεται στο νοσηλευτικό προσωπικό, στις προμήθειες.

Νομίζω ότι όλα αυτά είναι άξια μελέτης. Δεν είναι ότι κατηγορεί την Κυβέρνηση μόνο ο ελληνικός Τύπος. Βλέπετε ότι σιγά-σιγά επεκτείνεται και στον ξένο Τύπο και δεν είναι σίγουρα κάτι το επαινετικό για την Ελλάδα.

Στο Ρέθυμνο να σας πω ότι αυτή τη στιγμή το Νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Δεν έχουν υλικά. Βέβαια, θα μου πείτε ότι αυτό δεν έχει σχέση με το προσωπικό, όμως, είναι στη λειτουργία των νοσοκομείων γενικότερα. Χρειάζεται, δηλαδή, μια αλλαγή πολιτικής στο χώρο της υγείας, γιατί πράγματι δεν θα πάτε σε κανένα νοσοκομείο όπου θα σας πουν ότι το προσωπικό επαρκεί. Όλα τα νοσοκομεία στη χώρα έχουν ελλείψεις σε προσωπικό.

Θα μου πείτε ότι είναι θέμα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Εντάξει, αλλά από τη δική σας πλευρά χρειάζεται η ανάλογη πίεση, διότι όταν λέτε πως όλα λειτουργούν εντάξει, ούτε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας υπάρχει περίπτωση να ανταποκριθεί στα αιτήματά σας σε ό,τι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, σε ό,τι αφορά τις προμήθειες. Όπως ξέρετε και ο δεύτερος Πρόεδρος της ΕΠΥ παραιτήθηκε. Κάτι πρέπει να γίνει σε αυτούς τους τομείς γενικότερα που αφορούν τον τομέα της υγείας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κύριε Λαμπίρη.

Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Να αρχίσουμε από την ιδιαίτερη πατρίδα σας, το Ρέθυμνο, κύριε συνάδελφε. Να σας πω, λοιπόν, ότι το Νοσοκομείο Ρεθύμνου έχει από τον οργανισμό του διακόσια τριάντα κρεβάτια. Ανεπτυγμένα τα τελευταία χρόνια είναι τα εκατόν εβδομήντα. Έχουμε, δηλαδή, μια κάλυψη ποσοστού στο 75%.

Έχουμε διακόσιες εξήντα οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Υπηρετούν μόνιμοι εκατόν ογδόντα τέσσερις, την καλύτερη αναλογία στην Ελλάδα έχει το Νοσοκομείο του Ρεθύμνου.

ΗΛΙΑΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ: Δεν αναφέρθηκα σ’ αυτό.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Από την τελευταία προκήρυξη πήρατε εννέα και έξι και παίρνετε και από την 5Κ την επόμενη εβδομάδα –βγήκαν τα ΠΕ και ΤΕ- άλλα εννέα άτομα, όπως συμβαίνει και σε κάθε νοσοκομείο ολόκληρης της Κρήτης.

ΗΛΙΑΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ: Μα, δεν αναφέρθηκα στο προσωπικό.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Η Κρήτη να μην παραπονιέται. Και είναι και προς τιμήν των συναδέλφων και παλαιότερα και σήμερα που συνέβαλαν καθοριστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Σας λέω και κάτι άλλο, επειδή αναφερθήκατε στο κείμενο της ερώτησής σας και στην τοποθέτησή σας εδώ. Δεν σας απαντήσαμε αυτό. Να συγκεντρώσουμε από κάθε ένα νοσοκομείο δεν είναι μικρή, είναι επίμονη. Σας δώσαμε το συνολικό αριθμό των διοριστέων με επίσημο έγγραφο από τον ΑΣΕΠ με τη σφραγίδα του Προέδρου του και δεν αμφισβητείται, όπως και για τις συνταξιοδοτήσεις.

Επιπλέον, για την προκήρυξη των 5.500 σε βάθος τριών ετών, αμέσως μετά το Πάσχα, θα βγει η προκήρυξη για το συγκεκριμένο κομμάτι που αναλογεί στο 2009. Ελπίζουμε να είναι περισσότερες από 2.000 οι έκτακτες, έξω από αυτές που προγραμματίστηκαν για να καλύψουν όσους συνταξιοδοτούνται και που θα γίνουν σε ξεχωριστή προκήρυξη.

Επίσης, αναφέρεστε πάρα πολλές φορές σε ένα συγκεκριμένο νούμερο του Προϋπολογισμού, στα 10.000.000 ευρώ. Θα σας παραπέμψω, λοιπόν, για να διαβάζεται ο Προϋπολογισμός όπως πρέπει, στη σελίδα 131 και στον κωδικό 0200, όπου αναφέρεται η μισθοδοσία των υπαλλήλων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Έχουμε μια αύξηση 130.000.000 ευρώ περίπου.

Αυτά, λοιπόν, τα 130.000.000 ευρώ περιλαμβάνουν και τη δαπάνη για την πρόσληψη του προσωπικού αυτού. Εάν θα μιλήσουμε για πέντε χιλιάδες προσωπικό με 20.000 ο μέσος ετήσιος όρος του κάθε γιατρού, νοσηλευτή, υπέρ επαρκούν για πέντε χιλιάδες προσλήψεις, κύριε συνάδελφε.

Αυτό το έχουμε πει επανειλημμένως και δεν πρέπει να επαναλαμβάνεται σαν καραμέλα.

Επιπλέον, όταν ήρθε και συζητήθηκε το νομοσχέδιο, υπήρχε η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που έβαζε τα πράγματα στη θέση τους.

Ευχαριστώ πολύ.