Επίκαιρη ερώτηση ΚΚΕ για το ΕΚΑΒ Αγρινίου

p>ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης):  Συνεχίζουμε με την με αριθμό 7667/17-3-2010 Ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Νικολάου Μωραΐτη προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τη λειτουργία του ΕΚΑΒ Αγρινίου.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

«Μέσα στα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο του Αγρινίου στη λειτουργία του (τις σοβαρότερες ελλείψεις σε προσωπικό, σε εξοπλισμό, σε κτιριακές εγκαταστάσεις κ.α.) έρχεται να προστεθεί και η λειτουργία του σταθμού του ΕΚΑΒ. Σταθμός που λειτουργεί με σοβαρότατες ελλείψεις και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε τεχνολογικό εξοπλισμό.

Οι ελλείψεις σε αυτοκίνητα είναι σημαντικές. Υπάρχουν ασθενοφόρα παλαιάς τεχνολογίας περασμένων δεκαετιών που δεν έχουν καμία αξιοπιστία και κατά μεγάλα διαστήματα βρίσκονται στα συνεργεία με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι ανάγκες της περιοχής. Όταν κάποια αυτοκίνητα είναι σε αποστολή μεταφοράς περιστατικών, αυτά που μένουν δεν καλύπτουν τις ανάγκες και ειδικότερα απομακρυσμένων περιοχών. Μιλάμε για τον μεγαλύτερο νομό της χώρας σε έκταση και για το χειρότερο οδικό δίκτυο στη χώρα. Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, σε οδηγούς και άλλες ειδικότητες. Απαράδεκτες είναι και οι συνθήκες στέγασης σε κοντέινερ, δεν υπάρχει χώρος να «σταθούν» οι εργαζόμενοι.

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα μιας συνειδητής πολιτικής που έχει ακολουθηθεί όλα τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις της ΝΔ χθες και του ΠΑΣΟΚ σήμερα. Πολιτική που εμπορευματοποιεί παραπέρα την υγεία, γεμίζοντας τα ταμεία των ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Και από την άλλη φορτώνει με καινούργια βάρη τις λαϊκές οικογένειες.

Ερωτάται η κ. Υπουργός αν θα πάρει άμεσα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία του ΕΚΑΒ, για να μπορεί να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες του λαού της περιοχής στον τομέα της υγείας;»

Στην ερώτηση θα απαντήσει η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ορίστε, κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Καταρχάς, θα ήθελα να πω στον αγαπητό συνάδελφο, ότι το ΕΚΑΒ είναι ένα από τα έργα των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ιδρύθηκε, αναπτύχθηκε και είναι αλήθεια ότι τώρα χρειάζεται πολύ μεγαλύτερο εκσυγχρονισμό, ενίσχυση σε εξοπλισμό, σε προσωπικό. Χθες είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την ανάγκη ενεργοποίησης του Σώματος των δικυκλιστών του ΕΚΑΒ στο λεκανοπέδιο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι επίσης αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια ζήσαμε μια παρακμή και φθορά του ΕΚΑΒ.

Πως έχουν τα πράγματα τώρα; Πρώτα από όλα επιταχύνουμε εκείνον τον περίφημο διαγωνισμό για τα διακόσια ασθενοφόρα, εκ των οποίων πολλά από αυτά προορίζονται και για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και της Αιτωλοακαρνανίας. Ταυτόχρονα, προωθούμε τις προσλήψεις στο ΕΚΑΒ και την επιτάχυνση τους και φυσικά και την ενίσχυση της δικτύωσης τους σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Όσον αφορά τα ζητήματα του ΕΚΑΒ στο Αγρίνιο, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε από την διοίκηση του ΕΚΑΒ, σήμερα υπάρχουν τριάντα τρία πληρώματα διασώστες και λειτουργούν επίσης, οι τομείς του Μεσολογγίου με επτά διασώστες και της Ναυπάκτου με επτά διασώστες, επίσης.

Εδώ θέλω να σας ενημερώσω, αγαπητέ συνάδελφε, ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχει λάβει η νέα διοίκηση του ΕΚΑΒ έχει μπει ως προτεραιότητα η ίδρυση ενός νέου τομέα του ΕΚΑΒ στην Αμφιλοχία, επειδή ακριβώς η Αμφιλοχία έχει και ιδιαίτερη επιβάρυνση, λόγω της κίνησης που υπάρχει στο εθνικό οδικό δίκτυο.

Επίσης, η διοίκηση του ΕΚΑΒ μας ενημέρωσε ότι στα σχέδια για την πρόσληψη προσωπικού έχει βάλει ένα στόχο να αυξηθεί κατά 10% το προσωπικό που σήμερα απασχολείται στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας στο ΕΚΑΒ.

Όσο αναφορά τη δυνατότητα να έχει το ΕΚΑΒ την πλήρη βάρδια με πέντε ασθενοφόρα, επειδή είναι και ένα θέμα που και εσείς έχετε θέσει, πώς μπορεί να λειτουργούν, είναι ζήτημα της συνολικής στελέχωσης που μέσα από τις νέες προσλήψεις που έχουν προγραμματίσει πιστεύουν ότι θα μπορούν να το καλύψουν.

Όσον αφορά τη θέμα του χώρου –αν μου επιτρέπετε, κύριε Πρόεδρε, θα χρειαστώ μισό λεπτό- είναι αλήθεια ότι τα πράγματα είναι όπως τα περιγράφετε ότι δηλαδή σήμερα λειτουργεί εντός του Νοσοκομείου του Αγρινίου. Και αυτό δημιουργεί προβλήματα.

Συνεπώς, ένας από τους στόχους που έχουμε θέσει τους επόμενους μήνες είναι να μπορέσουν να δουν πώς θα υπάρχει μια διαφορετική στέγαση, μεταφορά των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, η οποία βέβαια θα συνδυαστεί με την ευρύτερη ανάπτυξή τους στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και εμείς σας ευχαριστούμε.

Το λόγο έχει ο κ. Νικόλαος Μωραϊτης Βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για να αναπτύξει την ερώτησή του.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Η κυρία Υπουργός επιβεβαίωσε πράγματι τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ του Αγρινίου. Είναι έτσι ακριβώς.

Στην προβληματική πράγματι λειτουργία του Νοσοκομείου του Αγρινίου και από θέματα κτιριακής εγκατάστασης, και από θέματα υποδομών, έρχεται όπως αναφέρουμε στην ερώτηση να προστεθεί και η λειτουργία του ΕΚΑΒ.

Κυρία Υπουργέ, λειτουργούν δύο ασθενοφόρα ανά βάρδια. Δεν ξέρω την πληροφόρηση που έχετε από πού την έχετε, από αυτοψία που κάναμε στο χώρο πράγματι λειτουργούν δύο ασθενοφόρα ανά βάρδια. Και αν υποθέσουμε ότι βρισκόμαστε πάνω σε ένα οδικό δίκτυο –που γνωρίζει πολύ καλά και ο κ. Πρόεδρος- καρμανιόλα που από κει περνάει όλη η Βορειοδυτική Ελλάδα και για τα Βαλκάνια, Αλβανία και σήμερα και μέρος της Πελοποννήσου από την Εγνατία Οδό, μιλάμε για τροχαία ατυχήματα καθημερινά και για τραυματισμούς.

Μιλάμε –όπως αναφέραμε και στην ερώτηση- για το μεγαλύτερο νομό της χώρας, για εκατοντάδες χιλιόμετρα για ορεινές περιοχές. Και αν υποθέσουμε ότι μεταφέρεται ένα περιστατικό επείγον σε ένα από τα δύο πανεπιστημιακά κοντινά νοσοκομεία των Ιωαννίνων ή των Πατρών και υπάρχει και μια περίπτωση μεταφοράς ενός ασθενούς σε μια ορεινή περιοχή, τότε για πολλές ώρες μένει χωρίς ασθενοφόρο ολόκληρη η περιοχή.

Καλύπτει το ΕΚΑΒ και τα δέκα Κέντρα Υγείας του Νομού και το Νοσοκομείου του Μεσολογγίου, γιατί ειδικότερα στο Νοσοκομείο του Μεσολογγίου έχουμε μεταφορές ασθενών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών. Είναι σοβαρότατο το πρόβλημα.

Δεν αναφερθήκατε. Όσον αφορά τη στέγαση δεν είναι απλώς ότι είναι περιορισμένος ο χώρος, είναι σε καντέϊνερ, ο χώρος που στεγάζεται το ΕΚΑΒ θυμίζει περισσότερο παραγκούπολη. Μιλάμε για το ανεγειρόμενο Νοσοκομείο του Αγρίνιου που ενδεχομένως εκεί μπορεί να στεγαστεί. Εδώ όμως μιλάμε για τριάντα χρόνια. Τέσσερις Πρωθυπουργοί έχουνε εξαγγείλει τα εγκαίνια και τώρα ολοκληρώνονται οι κτιριακές εγκαταστάσεις.

Επομένως υπάρχει και το σοβαρό κτιριακό πρόβλημα και για το Νοσοκομείο του Αγρινίου και για το ΕΚΑΒ.

Πιστεύουμε ότι είναι μια συνειδητή πολιτική υποβάθμιση. Δυστυχώς η υγεία θεωρείται ως εμπόρευμα από τις κυβερνήσεις. Προσπαθούν να περικόψουν μέσα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό πιστώσεις προς την υγεία. Θεωρούμε ότι αυτήν την πολιτική πρέπει να την αντιπαλέψει ο κόσμος που βάζει καθημερινά το χέρι στην τσέπη για να έχει υγεία. Πιστεύουμε ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει το λαϊκό κίνημα της περιοχής να παλέψει, όχι μόνο για την επάνδρωση του ΕΚΑΒ αλλά για την επάνδρωση και τη στελέχωση όλων των κέντρων υγείας και του νοσοκομείου του Νομού.

Κλείνω με αυτό: Στο Μεσολόγγι νομίζω ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα ασθενοφόρα. Υπάρχουν περιπτώσεις που ξεγυμνώνουν τα περιμετρικά κέντρα Υγείας του Αστακού και του Αιτωλικού γιατί υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Δεν ξέρω. Να ρωτήσετε ξανά. Η πληροφόρηση αυτή κατά τη γνώμη μας είναι στρεβλή και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και εμείς σας ευχαριστούμε.

Το λόγο έχει η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

Καταρχάς, όσον αφορά το θέμα της εγκατάστασης εντός του Νοσοκομείου, πρώτη και εγώ παραδέχτηκα και ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ είπε ότι είναι στόχος η αλλαγή αυτή, δηλαδή να υπάρχει μια διαφορετική εγκατάσταση. Ήδη εσείς αναφέρατε τη λύση μέσα στις νέες εγκαταστάσεις.

Επίσης, θέλω να σας ενημερώσω ότι και για το νέο Νοσοκομείο και τα έργα που είναι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, αλλά συνολικά για τον τομέα της υγείας –και αυτό δείχνει την προτεραιότητα που δείχνει η Κυβέρνηση- παρότι είμαστε σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, υπάρχει σε συμφωνία με το Υπουργείο Οικονομίας μια σημαντική αύξηση των πόρων του ΕΣΠΑ, για τις υποδομές της υγείας, για τον εξοπλισμό της υγείας και φυσικά για τον εξοπλισμό του ΕΚΑΒ.

Άρα, λοιπόν, βάσει αυτού του σχεδιασμού και αυτού του προγραμματισμού ακριβώς σας ενημέρωσα ότι υπάρχει το σχέδιο να υπάρξει ένας σταθμός στην Αμφιλοχία, λαμβάνοντας υπόψη αυτό που και εσείς είπατε, ότι η περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας είναι ακριβώς ένας κόμβος που έχει αυτή την αυξημένη κίνηση του Εθνικού Οδικού Δικτύου, όπως επίσης και το στόχο της αύξησης του προσωπικού κατά 10%.

Θα μου πείτε, μπορεί αυτό να γίνει εφικτό άμεσα; Εγώ θα σας απαντήσω ότι αν δεν γίνει στην πλήρη ολοκλήρωση αυτός ο στόχος, σίγουρα οι πρώτες αυτές προσλήψεις θα είναι γεγονός το επόμενο διάστημα και ελπίζουμε μέσα στο καλοκαίρι που θα υπάρχει και μια πολύ μεγαλύτερη ένταση.

Και φυσικά ανάγκη στην ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και λόγω του Εθνικού Δικτύου και λόγω των τουριστικών περιοχών που υπάρχουν.

Σε κάθε περίπτωση, το ΕΚΑΒ για μας είναι προτεραιότητα. Θέλουμε να επιταχύνουμε και να διευρύνουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν για προσλήψεις προσωπικού. Πιστεύουμε ότι αυτή η αλλαγή και αυτός ο σχεδιασμός πολύ γρήγορα θα αρχίσει να φαίνεται.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και εμείς σας ευχαριστούμε.