ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Β. ΜΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΘΕΜΑ: «Στο έλεος των εργολάβων φύλαξης και καθαριότητας τα δημόσια νοσοκομεία»

p align=”center”>Προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

                                          

ΘΕΜΑ: «Στο έλεος των εργολάβων φύλαξης και καθαριότητας τα δημόσια νοσοκομεία»

 

Πάνω από 330 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, εκτιμάται ότι στοιχίζουν στο Ελληνικό Δημόσιο οι υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας των νοσοκομείων του ΕΣΥ που έχουν εκχωρηθεί εργολαβικά σε ιδιώτες, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα.

   

Συχνό είναι το φαινόμενο οι συμβάσεις που υπογράφονται να παρατείνονται χωρίς να διεξάγονται νέοι διαγωνισμοί, προσαυξάνοντας αυθαίρετα και τα προβλεπόμενα ποσά.

 

Παράλληλα πληθαίνουν οι καταγγελίες για καταστρατήγηση από τις εταιρείες αυτές, των όσων προβλέπονται στις συμβάσεις για τους εργαζόμενους που προσλαμβάνουν (αμοιβές, ωράρια, ασφαλιστικές εισφορές κ.ά), ενώ την ίδια ώρα εκατοντάδες κενές οργανικές θέσεις των νοσοκομείων στις αντίστοιχες ειδικότητες, θα μπορούσαν να παρέχουν πλήρη και σταθερή εργασία σε μια περίοδο που η ανεργία είναι ανεξέλεγκτη.

 

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η κ. Υπουργός:

 

1. Προτίθενται να ελέγξει την ανεξέλεγκτη δράση αυτών των εταιρειών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ μέσα από τις συμβάσεις που υπογράφουν;

 

2. Είναι στις προθέσεις της να σταματήσει αυτό το απαράδεκτο καθεστώς της εκχώρησης σημαντικών τομέων του ΕΣΥ στις ιδιωτικές εταιρείες και να καλύψει τις αντίστοιχες ανάγκες με προσλήψεις μέσω των οργανισμών των νοσοκομείων μόνιμου προσωπικού, οι οποίες θα ήταν όχι μόνο κοινωνικά αλλά και οικονομικά συμφέρουσες;

 

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

 

Βασίλης Μουλόπουλος