Επικεφαλής ΗΔΙΚΑ στο iatropedia : «Δεν έφθασαν λάθος φάρμακα σε ασθενείς»!

Σάλος έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τα προβλήματα του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, εξαιτίας των οποίων έφθασαν σε ασθενείς λανθασμένες συνταγές φαρμάκων. 

 

Τα δεκάδες προβλήματα του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έχουν τρελάνει γιατρούς και ασθενείς καθώς άλλες συνταγές γράφουν οι γιατροί και άλλες τυπώνονται τελικά από το σύστημα. Και δεν είναι μόνο αυτό. Σε αρκετές περιπτώσεις γιατροί καταχωρούσαν συνταγή σε μία περιοχή της Ελλάδος και αυτή …έβγαινε στην άλλη άκρη της χώρας.  

 
Το πρόβλημα ήταν ιδιαίτερα έντονο στις αρχές Μαΐου οπότε και το σύστημα «έπεσε» και τα προβλήματα πολλαπλασιάστηκαν. Σύμφωνα μάλιστα με τους φαρμακοποιούς της Αττικής (ΦΣΑ) τον τελευταίο μήνα εκδόθηκαν 500 λανθασμένες συνταγές που έφθασαν σε 200 ασθενείς τους οποίους και αναζήτησε το υπουργείο υγείας προκειμένου να μην κινδυνέψουν από τη λήψη άλλων φαρμάκων από αυτά που ενδείκνυνται για τη θεραπεία τους.
 
Ωστόσο ο επικεφαλής της ΗΔΙΚΑ, του φορέα του δημοσίου που είναι υπεύθυνος για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, Βλάσης Σφυρόερας με δηλώσεις του στο iatropedia υποστηρίζει ότι δεν κινδύνεψαν ασθενείς, καθώς οι λιγοστοί που παρέλαβαν λανθασμένες συνταγές ενημερώθηκαν αμέσως. 
 
«Δεν πρόκειται για 200 ασθενείς αλλά για περίπου 20 οι οποίοι και από προβλήματα του συστήματος πήραν στα χέρια τους λανθασμένες συνταγές. Όμως κανείς τους δεν πήρε τα φάρμακα καθώς εντοπίσθηκαν και ενημερώθηκαν αμέσως από το υπουργείο Υγείας και την ΗΔΙΚΑ. Ούτε κανείς πήρε περισσότερα φάρμακα από όσα χρειαζόταν για να κινδυνέψει η ζωή του». 
 
Ο κ.Σφυρόερας παρά τις καταγγελίες των φαρμακοποιών ότι το σύστημα δε λειτουργεί ακόμη, επισημαίνει ότι σιγά σιγά η λειτουργία του αποκαθίσταται: «Κατά τη χθεσινή μέρα εκδίδονταν κατά μέσο όρο 6000 συνταγές την ώρα κάτι που σημαίνει ότι σιγά σιγά το σύστημα αρχίζει και λειτουργεί κανονικά δεδομένου ότι το αλλάξαμε πλήρως με αντικατάσταση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πρέπει και να προσαρμοστούν και οι γιατροί». 
 
Για την υπόθεση πάντως της «πτώσης» του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και της χορήγησης λανθασμένων συνταγών φαρμάκων, έχει συσταθεί ειδική επιτροπή η οποία και εξετάζει όλες τις λεπτομέρειες. Εντός των ημερών αναμένεται να εκδοθεί το σχετικό πόρισμα. 
                             Δήμητρα Ευθυμιάδου