Επικίνδυνες εφημερίες χωρίς ειδικευόμενους γιατρούς

Ενημερώθηκε χθες ο εισαγγελέας Ηρακλείου

Ρεπορτάζ Αννα Κωνσταντουλάκη, Κατερίνα Μυλωνά


Μόνο με το 30% των γιατρών εφημέρευσε χθες το Βενιζέλειο μετά την απόφαση των ειδικευόμενων να προχωρήσουν σε αποχή από τα καθήκοντά τους μέχρι να τους καταβληθούν τα οφειλόμενα ποσά από τις εφημερίες του τελευταίου τριμήνου.

Οι ειδικευόμενοι ενημέρωσαν και την Εισαγγελία Ηρακλείου για τις κινητοποιήσεις τους αφού σύμφωνα και με την ανακοίνωση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου χωρίς τους ειδικευόμενους η εφημερία κρίνεται μη ασφαλής για τους ασθενείς και η διοικηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της.

Λόγω της κινητοποίησης, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών λειτούργησε με ιδιαίτερα προβλήματα και ο κόσμος ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα μέχρι να εξυπηρετηθεί.

Ο κ. Παναγιωτάκης, γραμματέας του Συλλόγου Ειδικευόμενων Γιατρών του Βενιζελείου, τόνισε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να πληρωθούν οι γιατροί οι οποίοι χθες το πρωί πραγματοποίησαν συνέλευση και πορεία διαμαρτυρίας στον χώρο του νοσοκομείου.

“Δουλεύουμε μόνο οι ειδικευόμενοι γιατροί και η εφημερία δεν είναι ασφαλής για τον κόσμο”, υπογράμμισε η παιδίατρος Ελένη Κόκορη τομεάρχης του Παθολογικού Τομέα ενώ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Γρηγόρης Πασπάτης είπε ότι δεν είναι δυνατόν ένα νοσοκομείο να προσφέρει υπηρεσίες χωρίς το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό το οποίο δεν μπορεί να τα βγάζει πέρα με τους μισθούς εξαθλίωσης που δίνει το κράτος και επιπλέον δεν πληρώνει τις εφημερίες που χρωστάει.

Οπως είπε, οι κινητοποιήσεις των γιατρών είναι δίκαιες.

Εξάλλου, σε ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου, αναφέρεται:

“Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου καλύπτει απόλυτα τις νόμιμες και δίκαιες κινητοποιήσεις των γιατρών στα δύο νοσοκομεία της πόλης”.

Ο διοικητής της ΔΥΠΕ Νίκος Κεφαλογιάννης, σημείωσε ότι τα χρήματα των εφημεριών υπάρχουν, ωστόσο, ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου;περιμένει να δημοσιευθεί η σχετική τροπολογία στο ΦΕΚ για να υπογράψει τις πληρωμές των γιατρών.

Μεγάλη η ταλαιπωρία για τους ασθενείς τριτοκοσμικές οι συνθήκες στα νοσοκομεία

Η πολύωρη ταλαιπωρία των ασθενών και οι αναβολές των προγραμματισμένων εγχειρίσεων συνθέτουν το σκηνικό που επικράτησε χθες στο Βενιζέλειο νοσοκομείο. Όπως, όμως, αναφέρει ο κόσμος στην «Π», η παραπάνω εικόνα δεν είναι ξένη σε αυτούς αφού τη συναντούν κάθε φορά που επισκέπτονται τα δημόσια νοσοκομεία, ανεξάρτητα αν υπάρχει κινητοποίηση ή όχι.

Παρόλη την ταλαιπωρία, πολλοί είναι εκείνοι που στηρίζουν την προσπάθεια των ειδικευόμενων γιατρών, ωστόσο, όπως λένε, η μόνη διέξοδος από το χάος που επικρατεί στη δημόσια υγεία είναι οι ιδιώτες γιατροί, κάτι που, φυσικά, επιβαρύνει σημαντικό τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

«Ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες δεν επικρατεί αυτή η κατάσταση. Εξαιτίας της απεργίας ταλαιπωρείται ο κόσμος χείριστα», περιγράφει ο κ. Χαράλαμπος Ξανθάκης, ο οποίος είναι συνταξιούχος γιατρός και είναι σε θέση να γνωρίζει εκ των έσω την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία. «Γνωρίζω τη συμπεριφορά ορισμένων γιατρών, την οποία δε βρίσκω σωστή, όλοι οι ασθενείς ταλαιπωρούνται στα νοσοκομεία και όταν, τελικά, δουν έναν γιατρό πρέπει να έχουν και κάτι στην τσέπη τους», υποστηρίζει.

«Εδώ και δεκαεννέα μήνες μπαινοβγαίνω στα νοσοκομεία», αναφέρει ο κ. Εμμανουήλ Ανδρεαδάκης, ο οποίος είχε προγραμματιστεί για εγχείριση κήλης αλλά, λόγω της κινητοποίησης των γιατρών, αναβλήθηκε και ο κ. Ανδρεαδάκης δεν γνωρίζει ποια ημερομηνία, τελικά, θα πραγματοποιηθεί η εγχείριση, «περιμένω να λήξει η απεργία για να με ειδοποιήσουν να κλείσω καινούργιο ραντεβού», εξηγεί.

«Ο κόσμος το περίμενε ούτως ή άλλως ότι λόγω της κινητοποίησης θα ταλαιπωρηθεί, δεν είναι κάτι καινούργιο», αναφέρει ο κ. Γιάννης Γεωργαλής, ο οποίος υποστηρίζει πως ακόμα και όταν δεν υπάρχει το πρόβλημα με την απεργία οι ασθενείς, λόγω των τεράστιων ουρών που δημιουργούνται, αποφεύγουν τα δημόσια νοσοκομεία και στρέφονται σε ιδιώτες γιατρούς.

«Δυστυχώς, κάποιοι ασθενείς ταλαιπωρούνται αναγκαστικά, όμως, και οι γιατροί σαν εργαζόμενοι έχουν τα δικαιώματά τους. Εφόσον δεν μπορούμε να εξυπηρετηθούμε σε δημόσιο νοσοκομείο η μόνη λύση είναι ο ιδιώτης», αναφέρει ο κ. Νίκος Μπουμπουλάκης. Ο ίδιος στηρίζει την προσπάθεια των γιατρών διότι, όπως λέει «περνάνε μια ζωή στα θρανία και συνεχώς σε εκπαιδεύσεις, η ιατρική είναι λειτούργημα αλλά δεν παύει οι γιατροί να είναι άνθρωποι και να έχουν ανάγκες».