“Επικίνδυνες οι περικοπές του υπουργείου Υγείας”

Καταγγελίες γιατρών για τα νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας και για το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας.

Καταστροφικές χαρακτηρίζει τις προθέσεις του υπουργείου Υγείας σχετικά με τις μειώσεις των κλινών και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων της Βέροιας και της Νάουσας και του κέντρου υγείας Αλεξάνδρειας η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως επισημαίνει η ένωση, οι οργανικές κλίνες του νοσοκομείου Βέροιας είναι 205 και όχι 172, ενώ οι λειτουργούσες 168, με πρόταση να φτάσουν τις 164, δηλαδή να υπάρξει μείωση κατά 41 κλίνες.

Επίσης, στις προτάσεις του υπουργείου δεν εμφανίζονται οι κλίνες της μονάδας τεχνητού νεφρού ούτε οι γιατροί των αναισθησιολογικών τμημάτων και άλλων ειδικοτήτων. Οι οργανικές θέσεις ιατρών είναι 150 (82 ειδικοί και 68 ειδικευόμενοι) και με την πρόταση του υπουργείου περιορίζονται σε 123, δηλαδή μειώνονται κατά 27 θέσεις.

Στο νοσοκομείο της Νάουσας οι λειτουργούσες κλίνες είναι 120 και προτείνεται να μειωθούν σε 100. Οι οργανικές θέσεις γιατρών είναι 92 (47 ειδικοί και 45 ειδικευόμενοι) και με την πρόταση του υπουργείου περιορίζονται σε 66, δηλαδή μειώνονται κατά 26 θέσεις.

Επίσης, σε κανένα από τα νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας δεν εμφανίζονται τα κρίσιμα τμήματα Βιοχημικό, Αιματολογικό και Ανοσολογικό, ενώ οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι δεν δέχονται την κατάργηση της οφθαλμολογικής κλινικής από το νοσοκομείο Βέροιας και της Παιδιατρικής, της ΩΡΛ και της Μαιευτικής-Γυναικολογικής κλινικής από το νοσοκομείο Νάουσας.

Όσον αφορά το κέντρο υγείας Αλεξάνδρειας, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Κεντρικής Μακεδονίας τονίζει ότι ο αριθμός γιατρών και νοσηλευτών που εμφανίζονται να υπηρετούν δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα, ενώ ερωτηματικά προκαλεί η μετακίνηση ενός γιατρού και οκτώ νοσηλευτών.