Επικουρικοί γιατροί: Προσλαμβάνονται στην περιφέρεια, αλλά παίρνουν απόσπαση στην Αθήνα

 

Σε αποθέωση του ρουσφετιού οδηγεί το καθεστώς των επικουρικών γιατρών του ΕΣΥ.

Οι γιατροί αυτοί προσλαμβάνονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, προκειμένου να καλύψουν έκτακτες ανάγκες συγκεκριμένων νοσοκομείων. Ο Νόμος, ωστόσο, δεν επιτρέπει να προσληφθούν σε νοσοκομεία της Αττικής.

Για να παρακαμφθεί αυτό το εμπόδιο, προσλαμβάνονται σε νοσοκομεία της περιφέρειας και μετά από δύο μήνες αποσπώνται σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Αθήνας.

Οι αποσπάσεις αφήνουν χώρο για παράκαμψη της επετηρίδας και στους αγροτικούς γιατρούς. Διάταξη Νόμου, που ψηφίστηκε στο τέλος του 2007, επιτρέπει απόσπαση αγροτικών γιατρών σε νοσοκομεία, όπου μπορούν να ασκήσουν την ειδικότητά τους!

Το τραγικό είναι -εκτός των άλλων- ότι αποδυναμώνονται τα νοσοκομεία της περιφέρειας, καθώς οι επικουρικοί γιατροί κρατούν κατειλημμένη τη θέση από την οποία έχουν αποσπαστεί.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πνευμονολόγου, ο οποίος προσλήφθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο νοσοκομείο Κέρκυρας. Λίγες μέρες μετά την πρόσληψή του, ζήτησε την απόσπασή του στην Αθήνα και μάλιστα σε συγκεκριμένο νοσοκομείο («Ευαγγελισμός), για «οικογενειακούς λόγους». Η απόσπαση δρομολογήθηκε άμεσα, με «κινητοποίηση» του υπουργείου Υγείας και στις 17 Δεκεμβρίου υπογράφηκε, με συνοπτικές διαδικασίες, απόφαση του γγ κ. Β. Ριζά για την απόσπαση του γιατρού.

Πηγές της Ενωσης νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) αμφισβήτησαν χθες τη νομιμότητα της απόφασης. Επικαλούμενοι Νόμο, ο οποίος ψηφίστηκε στα τέλη του 2007, οι γιατροί τονίζουν ότι μετακίνηση επικουρικών γιατρών γίνεται μόνο με απόφαση του υπουργού Υγείας, ύστερα από γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).

Οι υπεύθυνοι της Πνευμονολογικής κλινικής στο νοσοκομείο Κέρκυρας κάνουν λόγο για παράνομη μετακίνηση.

Με έγγραφό τους, ο διευθυντής και υποδιευθυντής αναφέρουν ότι -εκτός όλων των άλλων- απόσπαση γιατρού γίνεται μόνο για υπηρεσιακούς και όχι για οικογενειακούς λόγους, που επικαλείται ο γιατρός.

Η κλινική -σημειώνουν- εφημερεύει καθημερινά επί 24 ώρες και νοσηλεύει 1.500 ασθενείς τον χρόνο. Σε αυτή, υπηρετούν μόλις τρεις ειδικευμένοι γιατροί 58 ετών οι δύο και 40 ο τρίτος, οι οποίοι, πέραν του καθημερινού φόρτου εργασίας, εφημερεύουν δέκα φορές τον μήνα ο καθένας!

Την άποψη των υπευθύνων της κλινικής υιοθέτησε και ο διοικητής του νοσοκομείου Κέρκυρας κ. Ιωάννης Μαντζαρόπουλος.