Επιμένει για 25.000 απολύσεις το ΔΝΤ

Εκθεση-φωτιά για την Ελλάδα έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην έκθεση του το ΔΝΤ επισημαίνει ότι τον Αύγουστο του 2013 θα πρέπει να εξειδικευτούν και τα νέα μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015-2016. Στη φωτογραφία Κριστίν Λαγκάρντ και Γ. Στουρνάρας

Στην έκθεση του το ΔΝΤ επισημαίνει ότι τον Αύγουστο του 2013 θα πρέπει να εξειδικευτούν και τα νέα μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015-2016. Στη φωτογραφία Κριστίν Λαγκάρντ και Γ. Στουρνάρας σε παλαιότερη συνεδρίαση του Eurogroup

 

Μεταξύ των άλλων ζητά «στοχευμένες απολύσεις» δημοσίων υπαλλήλων ώστε να τεθούν εκτός Δημοσίου 25.000 έως το τέλος του έτους, περαιτέρω περικοπές κοινωνικών επιδομάτων – συντάξεων, αλλά και παράταση της εφαρμογής του μέτρου της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στη διετία 2015-2016 ώστε να καλυφθεί το κενό των «μη προσδιορισμένων» μέτρων ύψους 4 δισ. ευρώ περίπου για τη συγκεκριμένη διετία.

Το Ταμείο θεωρεί απαραίτητο ένα νέο «κούρεμα» του δημοσίου χρέους το 2015 προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο, προτείνει αντικατάσταση της διοίκησης του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων από ξένους ειδικούς αν δεν επιτευχθούν οι ποσοτικοί στόχοι έως τα τέλη Ιουνίου και προχωρά σε πολιτική… παρέμβαση υπογραμμίζοντας πως η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων αντιμνημονιακών κομμάτων μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική κρίση, ακόμη και σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Πιο αναλυτικά, στην έκθεση του Ταμείου την οποία παρουσίασε ο Π. Τόμσεν, για τις αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων αναφέρεται πως οι Αρχές δεν έχουν ακόμη καταλήξει στα σχέδια για τη μείωση προσωπικού.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Π. Τόμσεν παρουσίασε την έκθεση του Ταμείου για τη χώρα μας

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Π. Τόμσεν παρουσίασε την έκθεση του Ταμείου για τη χώρα μας

 

«Δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν 27.000 προσωπικό (2.000 το 2012 και 25.000 εφέτος ) στο νέο σύστημα, ένα διάδοχο σχήμα της ουσιαστικά ουδέποτε εφαρμοσθείσης εργασιακής εφεδρείας», σημειώνεται στην έκθεση.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με το Ταμείο, ξεκίνησε την κινητικότητα (διαθεσιμότητα) μεταφέροντας εκεί 2.000 προσωπικό ως προαπαιτούμενη δράση.

«Απαιτούνται τώρα σχέδια για απολύσεις. Οι στοχευμένες απολύσεις είναι βασικές ώστε να κατανοήσουν οι Αρχές τους στόχους για εξοικονόμηση λειτουργικών εξόδων και θα βοηθήσουν στο να διασφαλιστεί ένα σωστό μήνυμα ικανοτήτων στο μελλοντικό εργατικό δυναμικό του δημοσίου τομέα. Από μόνες τους οι αποχωρήσεις δεν παρέχουν τέτοιες εγγυήσεις», προστίθεται χαρακτηριστικά.

Η επόμενη επιθεώρηση

Το ζήτημα θα επανεξεταστεί όταν η τρόικα επανέλθει στην Αθήνα, με το σκεπτικό πως οι ελληνικές Αρχές συμφώνησαν να θέσουν τους στόχους έως την επόμενη επιθεώρηση, από την ώρα που θα γίνουν γνωστά τα οργανογράμματα αναδιάρθρωσης προσωπικού. Μάλιστα το ΔΝΤ επισημαίνει ότι για να μη χρειαστεί να γίνουν νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε «σημαντικό αριθμό απολύσεων και δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής».

Επίσης, τον Αύγουστο του 2013 θα πρέπει να εξειδικευτούν και τα νέα μέτρα ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2015-2016.

Εξάλλου γίνεται αναφορά σε επιπλέον μέτρα για τη μείωση του χρέους το 2015, που σε περίπτωση που έχουν υπάρξει αστοχίες στο πρόγραμμα μπορεί να φθάσουν σε απευθείας «κούρεμα» κατά 25% στα δάνεια από την Ευρωζώνη και στα ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Ξένοι ειδικοί»

Χάθηκαν οι στόχοι για τις αποκρατικοποιήσεις και το ΔΝΤ φαίνεται πως δεν εμπιστεύεται την ελληνική διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Υποστηρίζει ότι εάν στον έλεγχο που θα γίνει στα μισά του 2013 διαπιστωθεί ότι παραμένουν τα προβλήματα και δεν «τρέχουν» οι ιδιωτικοποιήσεις, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει «να εξετάσει ριζικές αλλαγές στη διακυβέρνηση» του Ταμείου, συμπεριλαμβανομένης και «της αντικατάστασης των σημερινών μάνατζερ με ξένους ειδικούς».

ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

Στα 11,6 δισ. ευρώ τα αδήλωτα εισοδήματα ετησίως

«Πάρτι» κάνουν οι φοροφυγάδες στην Ελλάδα σύμφωνα με το ΔΝΤ, το οποίο υποστηρίζει πως μόνο αν αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή θα φανεί συνεπής με τη δέσμευσή της ότι δεν θα περικόψει άλλο μισθούς και συντάξεις.

Το Ταμείο για ακόμη μία φορά βγάζει «κίτρινη κάρτα» στην κυβέρνηση για το ζήτημα της φοροδιαφυγής και θέτει την πάταξή της ως βασική προϋπόθεση για να επιτύχει το πρόγραμμα.

Οπως σημειώνεται στην έκθεση, οι πλούσιοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν σε εκπληκτικό βαθμό και μη παραγωγικοί δημόσιοι φορείς έχουν υποστεί μικρές περικοπές. Τα αδήλωτα εισοδήματα ετησίως (αυτοαπασχολούμενοι, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές) φθάνουν στα 11,6 δισ. ευρώ, με απώλειες από τον φόρο εισοδήματος στα 3,5 δισ. ευρώ.

Για τις παραπάνω κατηγορίες επαγγελματιών υπογραμμίζεται πως κερδίζουν 2,5 φορές περισσότερα από το εισόδημα που δηλώνουν.

Παραοικονομία

Μάλιστα στην έκθεση αναφέρεται ότι η παραοικονομία φθάνει στο 25% του ΑΕΠ%.

Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ εκτιμούν πως ελάχιστες προσπάθειες έγιναν τους τελευταίους δέκα μήνες για την αντιμετώπιση των ανεπαρκών ελέγχων και της υποστελέχωσης των μηχανισμών, μέρος των οποίων εξηγείται από το «κενό» στη θέση του γενικού γραμματέα Εσόδων αλλά και στις βαθιά ριζωμένες γραφειοκρατικές αντιστάσεις. «Η συλλογή εσόδων και η φορολογική συμμόρφωση «υποφέρουν», οι αριθμητικοί στόχοι για τους ελέγχους σε μεγάλους φορολογουμένους χάθηκαν», προστίθεται.

Κίνδυνοι εξόδου από το ευρώ

«Πολιτικό ρίσκο η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ»Είναι ενδεικτικό πως στην έκθεση του Ταμείου αναφέρεται πως τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν αυξανόμενη υποστήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλα αντιμνημονιακά κόμματα. «Αυτό δεν θα είχε ως αποτέλεσμα μόνο καθυστερήσεις, αλλά θα οδηγούσε σε πολιτική κρίση, πυροδοτώντας χρεοκοπία ή και έξοδο της χώρας από το ευρώ», προστίθεται χαρακτηριστικά.

Το ΔΝΤ εκτιμά πως στους επόμενους 12 μήνες η Ελλάδα μπορεί να αφήσει πίσω της την πολιτική αστάθεια και να βελτιώσει την υλοποίηση του προγράμματος, υπό τη στήριξη της ΕΕ. Ομως παραμένει ακόμη ευάλωτη σε σοκ αξιοπιστίας, λόγω της εφαρμογής του προγράμματος αλλά και της επί του παρόντος εύθραυστης πολιτικής κατάστασης. Η εναλλακτική της εξόδου από το ευρώ θα διευκόλυνε τεχνικά την προσαρμογή στην Ελλάδα, όμως θα προκαλούσε τεράστια οικονομική αποσταθεροποίηση εντός της χώρας και στην Ευρωζώνη, καθώς το κόστος της μετάδοσης είναι υψηλό, όπως σημειώνεται στην έκθεση.

Κώστας Τσαχάκης